Χρήσιμα Τηλέφωνα & Πληροφορίες
Πώς ο κορονοϊός επηρεάζει την τιμή του πετρελαίου

Πώς ο κορονοϊός επηρεάζει την τιμή του πετρελαίου

Διαφήμιση

12/2/2020
Η δεύτερη ατμομηχανή της παγκόσμιας οικονομίας, η Κίνα, δοκιμάζεται από την επιδημία.

Η εξάπλωση του κορονοϊού έχει προκαλέσει κραδασμούς στην παγκόσμια οικονομία, με άμεση επίπτωση στην τιμή του πετρελαίου το οποίο κινήθηκε πτωτικά κατά τις τελευταίες τρεις εβδομάδες. Ένας θανατηφόρος ιός ή μια ενδεχόμενη πανδημία σαφώς και δεν θα μπορούσε να προκαλέσει τίποτα λιγότερο από αναταραχές στις αγορές και διακυμάνσεις στην τιμή του πετρελαίου.

Η δεύτερη ατμομηχανή της παγκόσμιας οικονομίας, η Κίνα, δοκιμάζεται από την επιδημία και σημαντικοί βραχίονες της οικονομίας της έχουν παραλύσει με αλυσιδωτές επιπτώσεις για τη διεθνή οικονομία.

Πού αποδίδεται η πτώση του πετρελαίου
Η πτωτική πορεία του «μαύρου χρυσού» δεν οφείλεται όμως μόνο σε προφανείς λόγους όπως είναι η μείωση των μετακινήσεων, η πτώση του τουρισμού (και η αντίστοιχη πτώση ζήτησης για καύσιμα) σε μια περίοδο μάλιστα όπου συσσωρεύονται και πάλι αποθέματα στην παγκόσμια αγορά. Η τιμή βάλλεται κυρίως από το κλίμα και το φόβο.

Σε πολλές χώρες όπως είναι η Κίνα, η Νότια Κορέα, η Ταϊβάν, ο φόβος έχει γίνει καθημερινότητα. Ακόμη και το γεγονός ότι μεγάλο μέρος του πληθυσμού δεν νοσεί ή δεν θα νοσήσει ποτέ, δεν είναι αρκετό για να κατευνάσει τα πνεύματα. Οι πολίτες έχουν σταματήσει να ταξιδεύουν και ακόμη και αν αυτό δεν έχει γίνει ακόμη ιδιαίτερα αισθητό ακόμη και το ενδεχόμενο ότι μπορεί να πληγεί ο τουρισμός είναι αρκετό για να δημιουργήσει αρνητικό κλίμα. Και αυτό όπως είναι γνωστό, από μόνο του είναι αρκετό για να επιφέρει πλήγματα στην παγκόσμια οικονομία.

Ακόμη, δεν πρέπει να λησμονείται ότι οι αγορές πετρελαίου έχουν εμμονή με την Κίνα καθώς αποτελεί το δεύτερο μεγαλύτερο καταναλωτή παγκοσμίως.

Η ζήτηση πετρελαίου βρισκόταν στην πρώτη γραμμή όλων των κινήσεων τιμολόγησης κατά τη διάρκεια του 2019. Η σκέψη της επιβράδυνσης της ζήτησης από τον δεύτερο μεγαλύτερο καταναλωτή πετρελαίου στον κόσμο υπερέχει ακόμη και σημαντικών γεωπολιτικών κινδύνων, όπως ήταν οι διακοπές στην παραγωγή πετρελαίου από τις επιθέσεις στις εγκαταστάσεις πετρελαίου της Saudi Aramco το Σεπτέμβριο και η σχεδόν πλήρης διακοπή της Λιβύης.

insider.gr