Χρήσιμα Τηλέφωνα & Πληροφορίες
Πώς η στρατηγική του ΟΠΕΚ συνεχίζει να είναι επικερδής για τα μέλη του

Πώς η στρατηγική του ΟΠΕΚ συνεχίζει να είναι επικερδής για τα μέλη του

Διαφήμιση

Δεδομένης της βουτιάς του πετρελαίου στα τέλη του περασμένου έτους, η στρατηγική του ΟΠΕΚ για τη σταθεροποίηση της αγοράς μπορεί να φαντάζει σαν φιάσκο. Όμως συνεχίζει να παραμένει επικερδής για αυτό που έχει μεγαλύτερη σημασία για τα μέλη του καρτέλ: τα έσοδα.

Η τιμή του αργού στο Λονδίνο υποχώρησε στο ίδιο εύρος όπως στις αρχές του 2017 όταν ο ΟΠΕΚ ξεκίνησε περικοπές παραγωγής, μεταξύ $50 και $ 60 το βαρέλι, καθώς το ρεκόρ παραγωγής στις ΗΠΑ και η αδύναμη ζήτηση καυσίμων «εξουδετέρωσαν» τις προσπάθειες του Οργανισμού. Αυτό είναι κάτω από τα επίπεδα που τα περισσότερα μέλη του χρειάζονται για να εξισορροπήσουν τους κρατικούς τους προϋπολογισμούς.

Όμως, ενώ η πτώση των τιμών μπορεί να είναι ένα ανησυχητικό σημάδι για τον ΟΠΕΚ, η στρατηγική του περιορισμού της παραγωγής συνέχισε να αποδίδει αυτό που έχει μεγαλύτερη σημασία: υψηλότερα έσοδα για τις οικονομίες των μελών του.

Η ονομαστική αξία της παραγωγής αργού πετρελαίου του ομίλου, με βάση τη μέση τιμή ενός καλαθιού αργών του ΟΠΕΚ, αυξήθηκε κατά 33% πέρυσι στα 826 δισ. δολάρια, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Bloomberg, καθώς οι περικοπές της προσφοράς από τον ΟΠΕΚ και τους συμμάχους του υποστήριξαν τη μέση τιμή πετρελαίου. Τα πραγματικά έσοδα με βάση τον όγκο του εξαγόμενου αργού, αντί της συνολικής παραγωγής, θα ήταν φυσικά μικρότερα.

Το αν η επιτυχία θα συνεχισθεί το 2019 είναι ασαφές. Οι τιμές είχαν μια ασταθή έναρξη τη νέα χρονιά λόγω των ανησυχιών ότι μια επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας θα αποδυναμώσει τη ζήτηση αλλά και του φόβου για τις συνέπειες της υπερπροσφοράς σχιστολιθικού πετρέλαιου στην αγορά.

Εάν η πτώση συνεχισθεί, ο Οργανισμός θα μπορούσε – όπως πρότεινε ένας βασικός παραγωγός – να μειώσει ακόμη περισσότερο την παραγωγή. Ή θα μπορούσε να εξετάσει εάν είναι καιρός να υπάρξει μια διαφορετική προσέγγιση, όπως η επιστροφή στη στρατηγική της άντλησης με μέγιστη ταχύτητα όπως το 2015 έως το 2016.

Αλλά η παραμονή στον δρόμο που ήδη ακολουθείται μπορεί να παραμένει η καλύτερη επιλογή. Ακόμη και αν οι τιμές δεν ανακάμψουν από τα σημερινά επίπεδα και ο ΟΠΕΚ διατηρήσει τις περικοπές του όλο το χρόνο, είναι σε καλό δρόμο να κερδίσει περισσότερα από ό, τι κατά τη διάρκεια της προηγούμενης περιόδου.

 

newmoney.gr