Χρήσιμα Τηλέφωνα & Πληροφορίες
Προβόπουλος: Η χώρα χρειάζεται ένα επενδυτικό σοκ 80 δισ. ευρώ

Προβόπουλος: Η χώρα χρειάζεται ένα επενδυτικό σοκ 80 δισ. ευρώ

Διαφήμιση

Την εκτίμηση ότι σήμερα, μετά από χρόνια επώδυνων προσαρμογών και καθώς η ανάκαμψη σταθερά εντείνεται, υπάρχει κίνδυνος μεταρρυθμιστικής κόπωσης, τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, διατύπωσε από το βήμα του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, ο πρώην διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος (ΤτΕ), Γιώργος Προβόπουλος.

«Η κόπωση αυτή ενδέχεται να μειώσει την πολιτική επιθυμία και προθυμία για τη συνέχιση διαρθρωτικών αλλαγών και τη διόρθωση του οικοδομήματος της ΟΝΕ, που είναι ημιτελές ακόμη. Η βελτίωση της οικονομικής ανάπτυξης πιθανώς να δημιουργήσει αίσθημα ασφάλειας και να αποδυναμώσει την αντίληψη του επείγοντος που υπήρχε όσο η κρίση ήταν σε εξέλιξη. Πιστεύω λοιπόν ότι θα πρέπει τις καλύτερες οικονομικές συνθήκες που σήμερα βιώνουμε να τις δούμε σαν παράθυρο ευκαιρίας, για να κάνουμε τις απαραίτητες αλλαγές που δεν έχουμε κάνει μέχρι στιγμής, ώστε να βεβαιωθούμε ότι η επόμενη κρίση δεν μας πιάσει σε αδύναμη θέση όπως στο παρελθόν» σημείωσε ο κ. Προβόπουλος και πρόσθεσε ότι «έχοντας σαν οδηγό τα διδάγματα της κρίσης, πρέπει να διασφαλίσουμε ότι η επόμενη θα μας βρει πιο ανθεκτικούς και θα οδηγήσει σε περαιτέρω σύγκλιση των οικονομιών στην Ευρώπη»

Ο πρώην Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας επεσήμανε επίσης την ανάγκη για ένα επενδυτικό σοκ 80 δισ. ευρώ στη χώρα προκειμένου να επιστρέψει στο μονοπάτι της ανάπτυξης.  
Όπως είπε, το 2007 οι επενδύσεις αντιπροσώπευαν το 24% του ΑΕΠ, ποσοστό το οποίο έκλεισε στο περίπου 12% το 2016. Το ποσοστό της ιδιωτικής κατανάλωσης αντίθετα, όχι μόνο δεν κατέβηκε, αλλά έχει φτάσει στο 70%. Μεταξύ των χωρών της ΕΕ, η ελληνική οικονομία εμφανίζει το υψηλότερο ποσοστό ιδιωτικής κατανάλωσης επί του ΑΕΠ και το χαμηλότερο ποσοστό επενδύσεων.

Μετά το 2010, οι καθαρές επενδύσεις ήταν αρνητικές, δηλαδή οι αποσβέσεις ξεπέρασαν τις ακαθάριστες επενδύσεις. Που σημαίνει ότι το φυσικό κεφάλαιο μειώνεται σταθερά. Υπολογίζεται ότι από το 2010 μέχρι σήμερα το κεφάλαιο της χώρας έχει μειωθεί κατά περίπου 80 δισ. ευρώ. Για να βρεθεί ξανά η χώρα σε μονοπάτι κανονικότητας και ανάπτυξης, θα πρέπει να δεχθεί ένα επενδυτικό σοκ, τουλάχιστον τέτοιας τάξης μεγέθους. Παράλληλα, χρειάζεται ένας μόνιμος υπερδιπλασιασμός του ποσοστού των επενδύσεων. Αυτές, σύμφωνα με τον κ. Προβόπουλο πρέπει να στραφούν στον τομέα που παράγει τα λεγόμενα διεθνώς εμπορεύσιμα αγαθά.

Για τη νομισματική πολιτική

Ο πρώην διοικητής της ΤτΕ σημείωσε ακόμη ότι η συζήτηση για το πότε θα αρχίσει η αλλαγή της τάσης της νομισματικής πολιτικής επί το αυστηρότερο στην ΕΕ έχει ήδη ανοίξει. «Βεβαίως όταν αυτή η αλλαγή γίνει, θα πρέπει να γίνει με πολύ μεγάλη προσοχή, γιατί μπορεί να δημιουργήσει τεράστιες αναταράξεις, κάποιες από τις οποίες βλέπουμε τις τελευταίες εβδομάδες να εκτυλίσσονται στις ΗΠΑ» είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Προβόπουλος επισήμανε ακόμη ότι 10 χρόνια μετά το ξέσπασμα της κρίσης εξακολουθούν να απαιτούνται προσπάθειες, σημειώνοντας ωστόσο ότι η ευρωπαϊκή οικονομία ενισχύεται, η απασχόληση αυξάνεται, το Brexit δεν έχει προκαλέσει ανήκεστο βλάβη στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα και στο πολιτικό επίπεδο απομένουν μόνο οι ιταλικές εκλογές για να ξεκαθαρίσει πλήρως το τοπίο.

Σε ό,τι αφορά την ελληνική οικονομία επισήμανε ότι το πραγματικό ΑΕΠ αυξάνεται σταθερά τα τελευταία 19 τρίμηνα κι ότι με βάση τα πρώτα στοιχεία, η οικονομία κινείται στον ίδιο ρυθμό και φέτος.

Πρόσθεσε ότι σε ευρωπαϊκό επίπεδο, τα τελευταία χρόνια έχει γίνει ένα τεράστιο βήμα, σε σχέση με τη μεταφορά της ευθύνης της τραπεζικής εποπτείας και εξυγίανσης από το εθνικό επίπεδο στον ευρωπαϊκό εποπτικό μηχανισμό και τον ενιαίο μηχανισμό εξυγίανσης. «Το βήμα αυτό δημιούργησε τις κατάλληλες συνθήκες για βαθύτερη χρηματοπιστωτική ολοκλήρωση εντός της Ευρώπης. Είναι επιτακτικό να ολοκληρωθεί η τραπεζική ένωση σε όλες τις εκφάνσεις της και είναι ιδιαίτερα σημαντικό να μεταφερθούν από το εθνικό επίπεδο στον ενιαίο ευρωπαϊκό επίπεδο τόσο ο μηχανισμός χρηματοδότησης της εξυγίανσης των τραπεζών όσο και τα συστήματα εγγύησης καταθέσεων. Αυτές είναι από τις προτάσεις για τις οποίες θα δούμε να λαμβάνονται αποφάσεις σύντομα ελπίζω» κατέληξε ο κ. Προβόπουλος