Χρήσιμα Τηλέφωνα & Πληροφορίες
Putin: Η Ρωσία διαφωνεί με τον ΟΠΕΚ για τη «δίκαιη τιμή» του πετρελαίου

Putin: Η Ρωσία διαφωνεί με τον ΟΠΕΚ για τη «δίκαιη τιμή» του πετρελαίου

Διαφήμιση

Παρασκευή 07/06/2019 – 06:37
Ο Putin υποσχέθηκε να συνεχίσει τη συνεργασία με τον ΟΠΕΚ, αν και η Ρωσία και η Σαουδική Αραβία έχουν ορισμένες διαφορές σχετικά με τη λεγόμενη «δίκαιη τιμή» του πετρελαίου

Ο πρόεδρος Vladimir Putin δήλωσε την Πέμπτη 6/6/2019 ότι η Ρωσία είχε διαφορές με τον ΟΠΕΚ για το τι συνιστούσε μια δίκαιη τιμή για το πετρέλαιο, αλλά παρόλα αυτά η Μόσχα θα λάβει κοινή απόφαση σχετικά με την παραγωγή με συναδέλφους της στον ΟΠΕΚ σε συνεδρίαση τις προσεχείς εβδομάδες.
Οι παρατηρήσεις του Putin αποτελούν ένδειξη για σκληρές συνομιλίες μεταξύ της Ρωσίας και των εταίρων της για την πολιτική τους στην παγκόσμια αγορά πετρελαίου, η οποία αναμένεται να πραγματοποιηθεί μέσα σε ένα μήνα.
Ο Οργανισμός των χωρών εξαγωγής πετρελαίου και οι μεγάλοι παραγωγοί πετρελαίου με επικεφαλής τη Ρωσία πρόκειται να συναντηθούν στη Βιέννη στα τέλη Ιουνίου ή στις αρχές Ιουλίου για να αποφασίσουν για την πολιτική τους για το επόμενο εξάμηνο του έτους μετά τη λήξη της ισχύουσας συμφωνίας.
Συμφώνησαν να μειώσουν τη συνδυασμένη παραγωγή τους κατά 1,2 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως, ή περισσότερο από το 1% της παγκόσμιας παραγωγής, από την 1η Ιανουαρίου έως το τέλος Ιουνίου για να υποστηρίξουν τις τιμές του πετρελαίου και να εξισορροπήσουν την παγκόσμια αγορά αργού πετρελαίου.
Η Ρωσία προσχώρησε συνεργάσθηκε με τον ΟΠΕΚ το 2016 και η συνεργασία τους συνέβαλε στη σταθεροποίηση της αγοράς πετρελαίου και στη διευκόλυνση της αύξησης των αποθεμάτων.
Μιλώντας σε συνάντηση με τα ξένα μέσα ενημέρωσης στην Αγία Πετρούπολη, ο Putin δήλωσε ότι δεν θα αποκαλύψει τι θα κάνει η Ρωσία και οι εταίροι της στην αγορά πετρελαίου το δεύτερο εξάμηνο του έτους, αλλά ανέφερε ότι πολλοί παράγοντες, συμπεριλαμβανομένης της υψηλότερης ζήτησης πετρελαίου το καλοκαίρι θα ληφθούν υπόψη.
Ο Putin υποσχέθηκε επίσης να συνεχίσει τη συνεργασία με τον ΟΠΕΚ, αν και η Ρωσία και η Σαουδική Αραβία έχουν ορισμένες διαφορές σχετικά με τη λεγόμενη «δίκαιη τιμή» του πετρελαίου.
«Αυτό είναι φυσικό», δήλωσε ο Putin. «Κοιτάξτε την τιμή ενός βαρελιού, το οποίο χρησιμοποιεί η Σαουδική Αραβία για να υπολογίσει τον προϋπολογισμό της. Αυτό είναι σημαντικά υψηλότερο από αυτό που προβλέπεται για εμάς «, δήλωσε ο Putin, προσθέτοντας ότι ο ρωσικός προϋπολογισμός υπολογίζει την τιμή πετρελαίου 40 δολάρια ανά βαρέλι.
Σύμφωνα με αξιωματούχο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, η Σαουδική Αραβία θα χρειαζόταν πετρέλαιο αξίας $ 80- $ 85 το βαρέλι για να εξισορροπήσει τον προϋπολογισμό της φέτος. Οι τιμές του πετρελαίου διαπραγματεύονται σε πάνω από 60 δολάρια το βαρέλι, πιεζόμενες από τις παγκόσμιες εμπορικές διαφορές.
Ο Putin δήλωσε ότι η τιμή των $ 60- $ 65 το βαρέλι ταιριάζει στη Μόσχα και ότι η απόφαση του ΟΠΕΚ και των συμμάχων εξαγωγέων πετρελαίου θα πρέπει επίσης να λάβει υπόψη τη μείωση της παραγωγής στο Ιράν και τη Βενεζουέλα και τα προβλήματα στη Λιβύη και τη Νιγηρία.

www.worldenergynews.gr