Χρήσιμα Τηλέφωνα & Πληροφορίες
Ρεκόρ στην παραγωγή πετρελαίου της Σ. Αραβίας το Νοέμβριο, λίγο πριν την σύνοδο των G20 και εν μέσω πιέσεων Trump

Ρεκόρ στην παραγωγή πετρελαίου της Σ. Αραβίας το Νοέμβριο, λίγο πριν την σύνοδο των G20 και εν μέσω πιέσεων Trump

Διαφήμιση

Η παραγωγή αργού πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας έφθασε το 11,1-11,3 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα (bpd) το Νοέμβριο, σύμφωνα με το Reuters

Η Σαουδική Αραβία αύξησε την παραγωγή πετρελαίου σε υψηλό όλων των εποχών το Νοέμβριο καθώς ο Αμερικανός πρόεδρος Donald Trump ασκεί πίεση στο βασίλειο να αποφύγει τις περικοπές παραγωγής θέμα το οποίο θα συζητηθεί στη συνάντηση του ΟΠΕΚ την επόμενη εβδομάδα .
Η συνάντηση, κατά την οποία τα μέλη του ΟΠΕΚ θα εξετάσουν τον τρόπο μείωσης των τιμών του πετρελαίου, έρχεται λίγες ημέρες πριν οι ηγέτες κορυφαίων παγκόσμιων παραγωγών πετρελαίου – όπως ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin,, ο πρίγκιπας Σαουδάραβας Πρίγκιπας Mohammed bin Salman και ο Trump – ταξιδέψουν στην Αργεντινή για την σύνοδο των G20 αυτή την εβδομάδα (30/11 – 1/12).
Η Σαουδική Αραβία συμφώνησε να αυξήσει τον εφοδιασμό τον Ιούνιο, ανταποκρινόμενη στις προσκλήσεις καταναλωτών, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ινδίας, για να «στηρίξει» τις τιμές του πετρελαίου και να αντιμετωπίσει την έλλειψη εφοδιασμού μετά την επιβολή κυρώσεων από την Ουάσιγκτον στο Ιράν.
Η επιβολή πιο ήπιων από τις αναμενόμενες κυρώσεις στην Τεχεράνη προκάλεσε ανησυχίες για την ύφεση της προσφοράς και οι τιμές υποχώρησαν κάτω από τα $ 60 ανά βαρέλι την Παρασκευή από τα $ 85 το βαρέλι τον Οκτώβριο.
Πηγή του Reuters, δήλωσε ότι η παραγωγή αργού πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας έφθασε το 11,1-11,3 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα (bpd) το Νοέμβριο, αν και δεν θα είναι σαφές ποια ήταν η ακριβής μέση παραγωγή του Νοεμβρίου μέχρι το τέλος του μήνα.
Τα επίπεδα αυτά ανέρχονται σε περίπου 0,5 εκατομμύρια bpd – που αντιστοιχούν στο 0,5% της παγκόσμιας ζήτησης – από τον Οκτώβριο και πάνω από 1 εκατομμύριο bpd υψηλότερα από τις αρχές του 2018, όταν το Ριάντ περιόριζε την παραγωγή μαζί με άλλα μέλη του ΟΠΕΚ.
Η Ρωσία η οποία συνεργάστηκε με τη Σαουδική Αραβία στις πρώτες μειώσεις της παραγωγής του ΟΠΕΚ από το 2016, αύξησε επίσης την παραγωγικότητα τους τελευταίους μήνες σε μετα-σοβιετικό υψηλό των 11,4 εκατομμυρίων bpd.
Οι αναλυτές της Goldman Sachs, μιας από τις πιο δραστήριες τράπεζες σε βασικά προϊόντα, δήλωσαν ότι η συνάντηση της G20 θα μπορούσε να αποτελέσει καταλύτη για την ανάκαμψη των τιμών.
«Αναμένουμε περικοπές από τον OPEC και η ανακοίνωσή τους θα οδηγήσει σε ανάκαμψη των τιμών (Brent)», ανέφερε σε σημείωμα η τράπεζα.
Σύμφωνα με το Reuters πηγές της βιομηχανίας πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας σημείωσαν ότι επιθυμούν να παραμείνουν οι τιμές πάνω από 70 δολάρια ανά βαρέλι και ο υπουργός Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας κ. Khalid al Falih δήλωσε ότι ο παγκόσμιος εφοδιασμός θα μπορούσε να υπερβεί τη ζήτηση κατά περισσότερο από 1 εκατομμύριο bpd τον επόμενο χρόνο.
Ο Falih δήλωσε νωρίτερα αυτό το μήνα ότι ο κρατικός πετρελαϊκός γίγαντας Saudi Aramco θα διοχέτευε 0,5 εκατ. Bpd λιγότερο αργό το Δεκέμβριο από ό, τι το Νοέμβριο, καθώς η ζήτηση από τους πελάτες ήταν χαμηλότερη.
Τις αποφάσεις του Ριάντ για την παραγωγή πετρελαίου ενδεχομένως να περιπλέκει είναι η κρίση γύρω από τη δολοφονία του δημοσιογράφου Jamal Khashoggi στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη τον περασμένο μήνα.

www.worldenergynews.gr