Χρήσιμα Τηλέφωνα & Πληροφορίες
Η Σαουδική Αραβία ανεβάζει τις εξαγωγές στα 10 εκατ. Bpd από τον Μάιο

Η Σαουδική Αραβία ανεβάζει τις εξαγωγές στα 10 εκατ. Bpd από τον Μάιο

Διαφήμιση

Τετάρτη 18/03/2020
Θα χρησιμοποιεί λιγότερο αργό για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας

Η Σαουδική Αραβία, κορυφαίος εξαγωγέας πετρελαίου παγκοσμίως, σκοπεύει να ενισχύσει τις εξαγωγές αργού πετρελαίου σε περισσότερα από 10 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως από τον Μάϊο, ενώ χρησιμοποιεί λιγότερο αργό για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, ανακοίνωσε το υπουργείο Ενέργειας την Τρίτη 17.3.2020.

“Η Σαουδική Αραβία θα χρησιμοποιήσει το φυσικό αέριο που παράγεται από το εργοστάσιο φυσικού αερίου Fadhili για να αντισταθμίσει περίπου 250.000 βαρέλια ημερησίως (bpd) εγχώριας κατανάλωσης πετρελαίου”, ανέφερε το υπουργείο στην ανακοίνωσήτου.

Αυτό “θα επιτρέψει στο βασίλειο να αυξήσει τις εξαγωγές του κατά τους προσεχείς μήνες ώστε να ξεπεράσει τα 10 εκατομμύρια bpd”, ανέφερε.

Το υπουργείο δεν ανέφερε πόσο αργό θα εξάγει η Σαουδική Αραβία τον Απρίλιο, όταν δήλωσε ότι σκοπεύει να αυξήσει την προμήθεια πετρελαίου σε ρεκόρ 12,3 εκατομμυρίων bpd.

Μακρά μάχη για το μερίδιο αγοράς

Τη Δευτέρα, η Saudi Aramco ανακοίνωσε ότι είναι πιθανό να διατηρήσει υψηλότερα την προγραμματισμένη παραγωγή πετρελαίου και ότι ήταν “πολύ άνετη” με τιμή 30 δολάρια το βαρέλι, σηματοδοτώντας ότι η κρατική πετρελαϊκή εταιρεία είναι έτοιμη να ζήσει με χαμηλές τιμές για λίγο.

Η Σαουδική Αραβία ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι θα ξεκινήσει ένα πρόγραμμα για την ενίσχυση της παραγωγικής ικανότητας για πρώτη φορά σε περισσότερο από μια δεκαετία, στέλνοντας μήνυμα στη Ρωσία και άλλους αντιπάλους ότι είναι έτοιμη για μια μακρά μάχη για το μερίδιο αγοράς.

Το πετρέλαιο μειώθηκε κατά περισσότερο από 40% σε λιγότερο από 30 δολάρια το βαρέλι, καθώς οι συνομιλίες μεταξύ των παραγωγών του ΟΠΕΚ και των παραγωγών εκτός ΟΠΕΚ στις 6 Μαρτίου κατέρρευσαν χωρίς συμφωνία για την εμβάθυνση ή την παράταση των περικοπών παραγωγής που ίσχυαν από τον Ιανουάριο του 2017.

Η Σαουδική Αραβία, ο de facto ηγέτης του ΟΠΕΚ, ήθελε μια βαθύτερη μείωση της παραγωγής για να υποστηρίξει τις τιμές, οι οποίες είχαν πληγεί από την πανδημία του κοροναϊού, αλλά η Ρωσία αρνήθηκε να συμφωνήσει σε περαιτέρω μειώσεις.

www.worldenergynews.gr

Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων