Χρήσιμα Τηλέφωνα & Πληροφορίες
Στα χέρια της αστυνομίας άγρια συμμορία: Λήστευαν βενζινάδικα, περίπτερα, οδηγούς και πεζούς

Στα χέρια της αστυνομίας άγρια συμμορία: Λήστευαν βενζινάδικα, περίπτερα, οδηγούς και πεζούς

Διαφήμιση

6/12/2019
Μια συμμορία που αποτελούνταν από αδίστακτους κακοποιούς που δεν δίσταζαν ακόμη και να χτυπήσουν τα θύματά του κατάφερε να «ξεσκεπάσει» η Ελληνική Αστυνομία.

Σπείρα που διέπραττε ληστείες σε βενζινάδικα, περίπτερα, οδηγούς αλλά και πεζούς σε περιοχές της Αττικής κατάφερε να εξαρθρώσει η αστυνομία μετά από οργανωμένη επιχείρηση.

Η αστυνομία έχει ήδη συλλάβει τρία μέλη της συμμορίας και αναζητούνται ακόμη δύο ενώ οι συλλήψεις έγιναν στην περιοχή του Ασπροπύργου.

Τα μέλη της σπείρας εμπλέκονται, σύμφωνα με την αστυνομία, εμπλέκονται τους τελευταίους 8 μήνες, σε 62 εγκληματικές ενέργειες.

Συγκεκριμένα εμπλέκονται στις εξής:

σε 42 ληστείες πρατηρίων υγρών καυσίμων, περιπτέρων και διερχόμενων οδηγών και πεζών,
σε 16 κλοπές οχημάτων
σε τέσσερις εμπρησμούς οχημάτων.
Οι ληστές, που δρούσαν με μεθοδικό τρόπο, δεν δίσταζαν να διαπράξουν ακόμα και μπαράζ ληστειών μέσα σε μια μόνο ημέρα.

Μπαράζ ληστειών αλλά και χρήση σωματικής βίας
Από τον μεγάλο αριθμό των ληστειών και κλοπών αναδεικνύεται ότι τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης δρούσαν κατά τρόπο συστηματικό και μεθοδικό.

Χαρακτηριστικά στις 11 Ιουλίου διέπραξαν εννέα ληστείες και έκλεψαν τουλάχιστον δύο οχήματα.

Η αδίστακτη συμμορία δεν δίσταζε μάλιστα να ασκεί σωματική βία κατά τη διάρκεια της δράσης τους εάν κάποιο από τα θύματά του αντιδρούσε.

Οι ληστές ήταν τόσο επικίνδυνοι που όταν γίνονταν αντιληπτοί από τους αστυνομικούς για τους αποφύγουν ανέπτυσσαν ιδιαίτερα μεγάλες ταχύτητες και ψέκαζαν με πυροσβεστήρες τις μοτοσικλέτες και τα περιπολικά οχήματα που τους ακολουθούσαν.

Με τον τρόπο αυτό επεδίωκαν να περιορίσουν το οπτικό τους πεδίο και να δημιουργήσουν ταυτόχρονα ιδιαίτερη ολισθηρότητα στο οδόστρωμα.

Ο τρόπος δράσης τους
Ως προς τον τρόπο δράσης τους, αρχικά έκλεβαν αυτοκίνητα παλαιού και συγκεκριμένου τύπου και με αυτά προσέγγιζαν, μεταμεσονύχτιες ώρες, διανυκτερεύοντα βενζινάδικα και περίπτερα.

Αν οι συνθήκες το ευνοούσαν, αιφνιδίαζαν υπαλλήλους και πελάτες, ακινητοποιώντας τους με την απειλή όπλων, σιδηρολοστών ή άλλων αντικειμένων και στη συνέχεια αφαιρούσαν χρηματικά ποσά, χρηματοκιβώτια, καπνικά προϊόντα, κινητά τηλέφωνα και άλλα αντικείμενα αξίας.

Η σπείρα έβαζε στο στόχαστρο και διερχόμενους πεζούς ή οδηγούς οχημάτων που βρίσκονταν στη διαδρομή τους, από τους οποίους έκλεβαν πορτοφόλια, κινητά τηλέφωνα και άλλα αντικείμενα, αφού τους ακινητοποιούσαν με απειλή ή χρήση βίας.

Η συμμορία συνέχιζε τις ληστείες της μέσα στην ίδια ημέρα, φροντίζοντας να αλλάζουν τα οχήματα που χρησιμοποιούσαν για τις μετακινήσεις τους, ώστε να δυσκολέψουν και παραπλανήσουν τις έρευνες και αναζητήσεις των αστυνομικών.

Για το σκοπό αυτό έκλεβαν αυτοκίνητα, εγκαταλείποντας στο σημείο τα ήδη κλεμμένα.

Εναλλακτικά με χρήση βίας, αποβίβαζαν οδηγούς προσωρινά σταθμευμένων οχημάτων ενώ σε ορισμένες μάλιστα περιπτώσεις με επικίνδυνους ελιγμούς ανέκοπταν την πορεία διερχομένων οχημάτων, ακινητοποιούσαν τους οδηγούς τους, τους αποβίβαζαν με τη βία και στη συνέχεια διέφευγαν με αυτά.

Μόλις ολοκλήρωναν τις ληστείες, μετέβαιναν σε ερημικές περιοχές της Δυτικής Αττικής, όπου εγκατέλειπαν τα οχήματα, τα οποία τις περισσότερες φορές έκαιγαν.

Ως ορμητήριο χρησιμοποιούσαν καταυλισμό στον Ασπρόπυργο Αττικής, ενώ για την ταχύτερη προσέγγιση ή διαφυγή από τις περιοχές που δραστηριοποιούνταν, χρησιμοποιούσαν την Αττική Οδό, καθώς και της Ν.Ε.Ο.Α.Λ.

Μάλιστα, κατά τη δράση τους, δεν επικοινωνούσαν με κινητά τηλέφωνα, φρόντιζαν να έχουν πλήρως καλυμμένα τα χαρακτηριστικά των προσώπων τους, έφεραν γάντια στα χέρια τους, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις έφεραν κολλητικές ταινίες στα άκρα των παντελονιών τους, ελαχιστοποιώντας την πιθανότητα να αφήσουν στο χώρο γενετικό υλικό.

Σε έρευνες στα σπίτια τους βρέθηκαν και κατασχέθηκαν είδη ρουχισμού και υπόδησης, κινητά τηλέφωνα, προϊόντα ληστείας και άλλα αντικείμενα, πιστόλι ρέπλικα, διαρρηκτικά εργαλεία, καθώς και εννέα αυτοκίνητα που είχαν κλέψει.

Η δικογραφία που σχηματίστηκε περιλαμβάνει πέντε ημεδαπούς, από τους οποίους οι τρεις συνελήφθησαν, για –κατά περίπτωση- εγκληματική οργάνωση, ληστείες, κλοπές, απόπειρες επικινδύνων σωματικών βλαβών και εμπρησμός κατά συναυτουργία, κατ’ επάγγελμα και κατά συνήθεια, απείθεια και της νομοθεσίας περί όπλων.

Οι συλληφθέντες, οδηγούνται στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών.»

SPUTNIK.GR