Χρήσιμα Τηλέφωνα & Πληροφορίες
Σταθάκης: Πρόοδος στις διαπραγματεύσεις για τα ενεργειακά

Σταθάκης: Πρόοδος στις διαπραγματεύσεις για τα ενεργειακά

Διαφήμιση

Προχώρησαν αρκετά το μεσημέρι του Σαββάτου οι διαπραγματεύσεις για τα ενεργειακά ανάμεσα στον αρμόδιο Υπουργό Γιώργο Σταθάκη και στους εκπροσώπους των θεσμών. 

Σύμφωνα με την ενημέρωση που έκανε ο κύριος Σταθάκης λίγο πριν από τις τέσσερις το απόγευμα του Σαββάτου οι εξελίξεις ανά τομέα έχουν ως εξής:

ΔΕΗ: Προχωρά κανονικά η διαδικασία πώλησης των λιγνιτικών μονάδων. Υπενθυμίζεται ότι έως το τέλος του μήνα πρέπει να προκηρυχθεί η πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος και η συναλλαγή θα ολοκληρωθεί εντός του 2019, καθώς συνδυάζεται και με την μείωσή των ποσοτήτων ΝΟΜΕ.

ΔΕΠΑ: Θα συνεχιστεί η δαπραγμάτευση για ένα 15ημερο στην κατεύθυνση του διαχωρισμού της ΔΕΠΑ, μία για την εμπορία και μία για δίκτυα.

Οι δύο εταιρείες θα οδεύουν προς αποκρατικοποίηση: Στα δίκτυα το Δημόσιο θα διατηρήσει αυξημένο ποσοστό συμμετοχής. Στην εταιρεία της εμπορίας θα είναι μικρότερή η συμμετοχή του Δημοσίου, χωρίς ο υπουργός να αποσαφηνίζει τα ποσοστά, που φαίνεται ότι αποτελούν αντικείμενο διαπραγμάτευσης. 

 

ΝΟΜΕ: Για τις δημοπρασίες λιγνιτικής και υδροηλεκτρικής παραγωγής, της ΔΕΗ, τύπου ΝΟΜΕ, συμφωνήθηκε η σταδιακή αποκλιμάκωση των ποσοτήτων, που θα διατίθενται στου ανταγωνιστές της ΔΕΗ, με στόχο την μείωση του μεριδίου της στην λιανική αγορά ρεύματος.

Η αποκλιμάκωση θα συνδυαστεί με την εξέλιξη του διαγωνισμού για την πώληση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ και θα καταλήξει στην πλήρη κατάργηση των δημοπρασιών, τον Σεπτέμβριο του 2019, οπότε και θα λειτουργεί το Χρηματιστήριο ενέργειας, μέσω του οποίου θα διατίθενται προθεσμιακά προϊόντα ρεύματος.

Χρέωση προμηθευτή: Σε ότι αφορά την χρέωση προμηθευτή, δηλαδή το ποσό που πληρώνεται από τις εταιρείες προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας για την κάλυψη του επιπλέον κόστους των ΑΠΕ, συμφωνήθηκε η διατήρηση του έως και το 2020 με σταδιακή απομείωση. Συγκεκριμένα, το 2018 μειώνεται κατά 35%, το 2019 θα μειωθεί κατά 50% και το 2020 κατά 70%. Στο τέλος της περιόδου η συγκεκριμένη η χρέωση θα αντικατασταθεί από τα πράσινα πιστοποιητικά που θα πωλούνται μέσω του χρηματιστηρίου ενέργειας.