Χρήσιμα Τηλέφωνα & Πληροφορίες
Στην πρώτη γραμμή οι επενδύσεις για τον νέο μέτοχο του ΟΛΘ

Στην πρώτη γραμμή οι επενδύσεις για τον νέο μέτοχο του ΟΛΘ

Διαφήμιση

Στις αρχές Μαΐου, όπως εκτιμά, θα είναι σε θέση να παρουσιάσει το χρονοδιάγραμμα των επενδύσεων η κοινοπραξία των επενδυτών που ανέλαβε χθες και επισήμως το «πηδάλιο» του λιμανιού της Θεσσαλονίκης. Πάντως, ο νέος πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος Σωτήρης Θεοφάνης έθεσε ήδη την ταχύτερη δυνατή έναρξη των υποχρεωτικών επενδύσεων, με έμφαση στην έκτη προβλήτα, ως μία από τις τρεις βασικές προτεραιότητες της νέας διοίκησης.

Οι άλλες δύο είναι η άμεση και δραστική βελτίωση της λειτουργίας της εταιρείας, η οποία -όπως σημείωσε κατά την τελετή παράδοσης-παραλαβής της διοίκησης ο κ. Θεοφάνης- προϋποθέτει προμήθειες εξοπλισμού και ανασχεδιασμό των εργασιών, και η μεταφορά της εμπειρίας του τεχνικού εταίρου των τριών επενδυτών, δηλαδή της Terminal Link. Χαρακτηρίζοντας ως προσωπικό του στοίχημα την ανάληψη της διοίκησης του ΟΛΘ, ΟΛΘ  καθώς επιστρέφει μετά από 16 χρόνια στην εταιρεία την οποία είχε υπηρετήσει την περίοδο 1999-2002 και με επιτυχία εισήγαγε τότε στο Χρηματιστήριο Αθηνών, ο κ. Θεοφάνης απηύθυνε το μήνυμα ότι «η νέα διοίκηση έχει έναν και μοναδικό σκοπό: να αυξήσει την παραγωγικότητα και την παροχή υπηρεσιών του ΟΛΘ για όφελος της οικονομίας της περιοχής και των μετόχων του», ενώ προανήγγειλε αναδιοργάνωση των διαδικασιών και επανεξέταση και του αριθμού του ανθρώπινου δυναμικού και κάλυψη των αναγκών, όπου υπάρχουν.

Ερωτηθείς, επίσης, για το πρόβλημα που έχει προκαλέσει στη λειτουργία του ΟΛΘ η κατάργηση της νυχτερινής βάρδιας των τελωνειακών υπαλλήλων στην Πύλη 16, λόγω της μη εναπόθεσης των προς εξαγωγή εμπορευματοκιβωτίων εντός του ΣΕΜΠΟ, επανέλαβε ότι δεν μπορεί να κατανοήσει αυτή τη συμπεριφορά που πλήττει και τη φήμη και τη λειτουργία του λιμανιού και τόνισε ότι τους επόμενους μήνες θα αρχίσει η υποδοχή των προς εξαγωγή εμπορευματοκιβωτίων στον ΣΕΜΠΟ, σταδιακά, όσο ανακτώνται οι συνθήκες σε εξοπλισμό και προσωπικό.

Ο κ. Θεοφάνης παρουσίασε, επίσης, τους δύο νέους και σημαντικούς συνεργάτες του στο έργο αναβάθμισης του ΟΛΘ, τον αναπληρωτή διευθύνοντα σύμβουλο Rui Pinto και τον γενικό διευθυντή Επιχειρησιακών Μονάδων και διευθυντή του ΣΕΜΠΟ Marc Riondel, που αμφότεροι προέρχονται από τη διοίκηση της  της Terminal Link και του μητρικού της ομίλου CMA CGM.
Ικανοποίηση για την ολοκλήρωση της διαγωνιστικής διαδικασίας, την οποία χαρακτήρισε δύσκολη, εξέφρασε και ο νέος αναπληρωτής πρόεδρος του ΟΛΘ και διευθύνων σύμβουλος της Terminal Link Boris Wenzel, ευχαριστώντας το ΤΑΙΠΕΔ, αλλά και σημειώνοντας «τελικά είμαστε εδώ. Μέχρι την περασμένη Παρασκευή πολλοί νόμιζαν ή ήλπιζαν ότι αυτό δεν θα συμβεί».

Απέφυγε πάντως να κατονομάσει συγκεκριμένα άτομα, όταν ρωτήθηκε ποιους εννοεί και εάν σε αυτούς συγκαταλέγει και τον πρέσβη των ΗΠΑ -σ.σ.: που έχει εκφραστεί αρνητικά για τη διαφάνεια των κεφαλαίων των επενδυτών του ΟΛΘ-, λέγοντας ότι δεν εννοεί κάποιους συγκεκριμένα, αλλά ότι ήταν μια δύσκολη διαγωνιστική διαδικασία, υπήρχαν άλλοι ενδιαφερόμενοι και πολλές καθυστερήσεις. Ο κ. Wenzel ευχαρίστησε το ΤΑΙΠΕΔ για την ολοκλήρωση του διαγωνισμού και δήλωσε ικανοποιημένος «γιατί παραλάβαμε μία εταιρεία σε καλή κατάσταση, χωρίς χρέη και με υψηλή ρευστότητα, αλλά μαζί και με πολλές προκλήσεις. Έχουμε μερικές μεγάλες προκλήσεις μπροστά μας στους επόμενους μήνες για να αναβαθμίσουμε το επίπεδο των υπηρεσιών που παρέχονται από το λιμάνι και τον εξοπλισμό».

Η νέα διοίκηση ευχαρίστησε θερμά την απελθούσα και συγκεκριμένα τους κ. Κωνσταντίνο Μέλλιο και Δημήτρη Μακρή για τις υπηρεσίες τους στη λειτουργία και ανάπτυξη της εταιρείας και εκείνοι, από την πλευρά τους, δήλωσαν πως θα στηρίξουν, σε ό,τι χρειαστεί, τη νέα διοίκηση και εξέφρασαν την κοινή πεποίθησή τους ότι οι νέοι επικεφαλής θα κάνουν ό,τι απαιτείται για να προοδεύσει το λιμάνι.

Το νέο διοικητικό συμβούλιο της ΟΛΘ Α.Ε. συγκροτήθηκε σε σώμα την Παρασκευή 23 Μαρτίου, μετά την καταβολή του τιμήματος των 231,926 εκατ. ευρώ και την ολοκλήρωση της μεταβίβασης του 67% του μετοχικού κεφαλαίου του ΟΛΘ στη South Europe Gateway Thessaloniki (SEGT) Ltd., την εταιρεία ειδικού σκοπού που συστάθηκε από το γερμανικό fund  Deutsche Invest Equity Partners GmbH (47%), τη γαλλική Terminal Link SAS (3%) και την Βelterra Investments LTD (20%) του Ιβάν Σαββίδη.