Χρήσιμα Τηλέφωνα & Πληροφορίες
Στο χαμηλότερο επίπεδο του 2019 υποχώρησαν οι εξαγωγές πετρελαίου του Ιράν τον Απρίλιο

Στο χαμηλότερο επίπεδο του 2019 υποχώρησαν οι εξαγωγές πετρελαίου του Ιράν τον Απρίλιο

Διαφήμιση

17/4/2019
Οι αποστολές εκτιμάται ότι είναι κατά μέσο όρο κάτω από 1 εκατομμύριο βαρέλια την ημέρα (bpd) μέχρι στιγμής αυτό το μήνα
Οι εξαγωγές αργού πετρελαίου του Ιράν μειώθηκαν τον Απρίλιο στο χαμηλότερο ημερήσιο επίπεδό τους φέτος, σύμφωνα με τα στοιχεία των δεξαμενόπλοιων και πηγές της βιομηχανίας, υποδεικνύοντας ότι οι αγοραστές περιορίζουν τις αγορές πριν η Ουάσιγκτον σφίξει περαιτέρω τον κλοιό για τις ιρανικές αποστολές, όπως αναμένεται τον επόμενο μήνα.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες επανέλαβαν κυρώσεις στο Ιράν τον Νοέμβριο μετά την αποχώρηση από τη συμφωνία πυρηνικής ενέργειας του 2015 μεταξύ Τεχεράνης και έξι παγκόσμιων δυνάμεων. Οι κυρώσεις αυτές έχουν ήδη περιορίσει τις εξαγωγές πετρελαίου του Ιράν, που είναι η κύρια πηγή εσόδων της χώρας.
Οι αποστολές είναι κατά μέσο όρο κάτω από 1 εκατομμύριο βαρέλια την ημέρα (bpd) μέχρι στιγμής αυτό το μήνα, σύμφωνα με τα στοιχεία του Rafinitiv Eikon και δύο άλλων εταιρειών που παρακολουθούν τις εξαγωγές. Αυτό είναι χαμηλότερο από τουλάχιστον 1,1 εκατομμύρια bpd όπως εκτιμάται για τον Μάρτιο.
Η τελευταία υποχώρηση επιδεινώνει τις απώλειες εφοδιασμού που απορρέουν από την παγκόσμια συμφωνία υπό την ηγεσία του ΟΠΕΚ για τη μείωση της παραγωγής πετρελαίου και τις κυρώσεις των ΗΠΑ σε ένα κόμη μέλος του ΟΠΕΚ, τη Βενεζουέλα. Υποστηριζόμενο από αυτές τις κινήσεις, οι τιμές του πετρελαίου αυξήθηκαν 30% φέτος στα 71 δολάρια το βαρέλι.
«Η κατάρρευση της παραγωγής πετρελαίου της Βενεζουέλας και η επιβολή κυρώσεων στις ιρανικές εξαγωγές έχουν θέσει ένα μεγάλο ερωτηματικό πάνω στην προσφορά», δήλωσε ο Norbert Ruecker της ελβετικής τράπεζας Julius Baer.
Ενώ οι εξαγωγές θα μπορούσαν να αυξηθούν αργότερα μέσα στο μήνα, η πτώση μέχρι τώρα δείχνει ότι η Ουάσιγκτον προχωρεί προς την κατεύθυνση του περιορισμού των αποστολών κάτω από το 1 εκατομμύριο bpd από τον Μάιο.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες, επιδιώκοντας να αποφύγουν την αύξηση των τιμών του πετρελαίου, χορήγησαν εξαιρέσεις στην Κίνα, την Ινδία, την Ελλάδα, την Ιταλία, την Ταϊβάν, την Ιαπωνία, την Τουρκία και τη Νότια Κορέα, που τους επέτρεψαν να αγοράσουν ιρανικό αργό. Αυτές οι απαλλαγές λήγουν τον Μάιο και οι αναλυτές αναμένουν ότι ένας νέος γύρος θα είναι λιγότερο γενναιόδωρος.
Η κυβέρνηση των ΗΠΑ εξετάζει περισσότερες κυρώσεις εναντίον του Ιράν και έχει τη δυνατότητα να μην δώσει απαλλαγή καθόλου, δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος της κυβέρνησης Trump αυτό το μήνα.
«Νομίζουμε ότι υπάρχουν πολύ μεγάλες πιθανότητες η Κίνα και η Ινδία και ίσως η Τουρκία να λάβουν (νέες) απαλλαγές, αλλά με περαιτέρω περικοπές», δήλωσε η Sara Vakhshouri της SVB Energy International.
Δεν υπάρχει οριστικά στοιχεία για το πόσα πετρέλαιο εξήγαγε το Ιράν τον Μάρτιο. Οι αποστολές έγιναν πιο αδιαφανείς από τότε που επιβλήθηκαν οι κυρώσεις και το Ιράν δεν ανακοινώνει πλέον τα στοιχεία παραγωγής του στον ΟΠΕΚ.
Μία από τις δύο εταιρείες που παρακολουθεί τις αποστολές εκτιμά ότι το Ιράν εξήγαγε 1,1 εκατ. Bpd αργού τον περασμένο μήνα, ενώ η άλλη εταιρεία ανέβασε τον αριθμό στα 1,3 εκατ. Bpd. Η Kpler, εταιρεία που επίσης παρακολουθεί τις εξαγωγές του Ιράν, εκτιμά ότι οι αποστολές ακατέργαστου και συμπυκνωμένου αργού τον Μάρτιο διαμορφώθηκαν στα 1,29 εκατομμύρια bpd.
Ακόμη, υπάρχει γενική συμφωνία ότι οι αποστολές έχουν μειωθεί από τουλάχιστον 2,5 εκατομμύρια bpd από τον Απρίλιο του 2018, τον μήνα πριν ο Πρόεδρος των ΗΠΑ απέσυρε τις Ηνωμένες Πολιτείες από την πυρηνική συμφωνία με το Ιράν.
Η Τεχεράνη έχει υποσχεθεί να συνεχίσει να εξάγει πετρέλαιο παρά τις προσπάθειες των ΗΠΑ να μηδενίσουν τις αποστολές της.

www.worldenergynews.gr