Χρήσιμα Τηλέφωνα & Πληροφορίες
Συναγερμός μετά την Τουρκική Navtex για έρευνες σε περιοχή της ελληνικής υφαλοκρηπίδας ανάμεσα σε Κρήτη και Καστελόριζο

Συναγερμός μετά την Τουρκική Navtex για έρευνες σε περιοχή της ελληνικής υφαλοκρηπίδας ανάμεσα σε Κρήτη και Καστελόριζο

Διαφήμιση

21 07 2020 | 15:03
(upd: 22:30) Διάβημα διαμαρτυρίας, με το οποίο καλεί την Τουρκία να τερματίσει άμεσα τις παράνομες ενέργειές της που παραβιάζουν ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα, απέστειλε σήμερα στο τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών η Αθήνα, μετά την έκδοση παράνομης Navtex με την οποία η Άγκυρα δεσμεύει περιοχές εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, στο Καστελλόριζο.

Παράλληλα, όπως σημειώνει το ΥΠΕΞ, οι ελληνικές αρχές έχουν ενημερώσει ήδη για τις εξελίξεις την ΕΕ, το ΝΑΤΟ, τον ΟΗΕ, καθώς και τις πρωτεύουσες των μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών:

«Η σημερινή αναγγελία τουρκικών ερευνών σε τμήμα ελληνικής υφαλοκρηπίδας με νέα παράνομη τουρκική Navtex συνιστά κλιμάκωση της έντασης στην περιοχή.

Καταδεικνύει την εμμονή της Τουρκίας στην παραβατικότητα και την απόλυτη περιφρόνηση, από πλευράς της, του Διεθνούς Δικαίου, του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας, των κανόνων καλής γειτονίας, καθώς και των προτροπών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η Πρεσβεία μας στην Άγκυρα έχει ήδη προβεί σε διάβημα διαμαρτυρίας στο τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών, ενώ οι αρχές μας έχουν ήδη εγείρει το θέμα στην ΕΕ, στο ΝΑΤΟ και στον ΟΗΕ, καθώς και στις πρωτεύουσες των μονίμων μελών του ΣΑΗΕ.

Καλούμε την Τουρκία να τερματίσει άμεσα τις παράνομες ενέργειές της που παραβιάζουν κυριαρχικά μας δικαιώματα και υπονομεύουν την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή.

Ο μόνος δρόμος για τη σταθερότητα στην περιοχή είναι ο σεβασμός της διεθνούς νομιμότητας».

Νωρίτερα το energypress έγραφε:

Σε ετοιμότητα έχουν τεθεί οι Ένοπλες Δυνάμεις από τον Έβρο έως τη Γαύδο μετά τη Navtex που εξέδωσε η υδρογραφική υπηρεσία Αττάλειας για έρευνες στον θαλάσσιο χώρο ανάμεσα στην Κρήτη και το Καστελόριζο. Πρόκειται για περιοχή της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Η Navtex 0977/20 της Τουρκίας για έρευνες αφορά σε σεισμικές έρευνες από τα σκάφη Oruc Reis, Ataman και Cengiz. Η επίμαχη περιοχή δεσμεύεται από σήμερα, 21 Ιουλίου μέχρι και τις 2 Αυγούστου 2020.

Πλοία του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού καταπλέουν στην περιοχή. Το θέμα παρακολουθεί με ιδιαίτερη προσοχή και ψυχραιμία η κυβέρνηση, όπως δηλώνεται ατύπως.

Μάλιστα, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνος Φλώρος που βρισκόταν σε διήμερη επίσκεψη στην Κύπρο, επιστρέφει σήμερα, αντί για αύριο, στην Αθήνα. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ανακαλούνται άδειες στρατιωτικών που υπηρετούν στον Έβρο, στο πλαίσιο της επιφυλακής. Ανάκληση αδειών υπάρχει και στο Πολεμικό Ναυτικό.

Στις 14.23′ ζεύγος τουρκικών μαχητικών F-16 έκανε υπερπτήσεις πάνω από τις νήσους Στρογγύλη και Μεγίστη, στα 12.500 πόδια, αυξάνοντας κι άλλο τον «πυρετό» στην περιοχή.

(upd: 17:00) Ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τόνισε σήμερα ότι “για τα σεισμογραφικά μας σκάφη και τα γεωτρύπανα μας δεν χρειαζόμαστε την άδεια κανενός”

Οι δηλώσεις έγιναν κατά το συνέδριο διετούς αξιολόγησης της τουρκικής προεδρίας.

Για το θέμα του Αιγαίου και της Μεσογείου είπε: “Eμείς και για τα σεισμογραφικά μας σκάφη και τα γεωτρύπανα μας δεν χρειαζόμαστε την άδεια κανενός. Οτιδήποτε προβλέπει το Διεθνές Δίκαιο της θάλασσας και οποιαδήποτε είναι τα δικαιώματα μας στην ανατολική Μεσόγειο, στα πλαίσια αυτά κάναμε τα βήματά και θα συνεχίσουμε με τον ίδιο τρόπο”.

(upd: 18:30) Η Τουρκία προσθέτει έναν ακόμη κρίκο στις επιθετικές ενέργειες απέναντι στην Ελλάδα, την Κύπρο και την Ευρωπαϊκή Ενωση, τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στη συνάντησή του με τον γερμανό ΥΠΕΞ Χάικο Μαας, μετά και την τουρκική Navtex για την περιοχή ανάμεσα σε Κρήτη και Καστελόριζο.

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι εφόσον η Τουρκία εξακολουθεί να κινείται σε αυτή την κατεύθυνση η επιβολή κυρώσεων από πλευράς Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά της Τουρκίας θα είναι μονόδρομος.

Ο γερμανός Υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι “έχουμε ξεκάθαρη στάση αλληλεγγύης προς την Ελλάδα και την Κύπρο… Καταστήσαμε σαφές στην Τουρκία ότι είναι στο χέρι της, εφόσον δώσει τέλος σε αυτή την προκλητική στάση απέναντι στην Ελλάδα, να μπορέσει να ενσωματωθεί σε έναν διάλογο (σ.σ. με την ΕΕ). Στην αντίθετη περίπτωση θα ήταν αδύνατο κάτι τέτοιο”, συμπληρώνοντας ότι η Αγκελα Μέρκελ αναλαμβάνει ενεργό ρόλο.

Σημειώνεται ότι ο πρωθυπουργός είχε συνάντηση στο γραφείο του με τον Υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια και τηλεφωνικές επικοινωνίες με τον Υπουργό Άμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο και τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνο Φλώρο.

Ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση παρακολουθούν τις εξελίξεις με ψυχραιμία και ετοιμότητα, επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση.

(upd: 19:30) O υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νικόλαος Παναγιωτόπουλος, είχε σήμερα το απόγευμα τηλεφωνική επικοινωνία με τον υπουργό Άμυνας των ΗΠΑ, Μαρκ Έσπερ, η οποία ήταν προγραμματισμένη μετά την προσωρινή αναβολή της επίσκεψης του ΥΕΘΑ στην Ουάσινγκτον.

Σύμφωνα με την σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, κατά τη διάρκεια της συνομιλίας τους ο Έλληνας υπουργός, αρχικά, ενημέρωσε τον Αμερικανό ομόλογο του για τις τρέχουσες εξελίξεις στην περιοχή νότια και ανατολικά του Καστελόριζου, όπου η Τουρκία ανακοίνωσε ότι προτίθεται να διεξάγει έρευνες σε περιοχή που περιλαμβάνει και την ελληνική υφαλοκρηπίδα.

Ο κ. Παναγιωτόπουλος παρουσίασε την κατάσταση που διαμορφώνεται με την κίνηση ναυτικών μονάδων στην περιοχή και υπογράμμισε ότι η Ελλάδα είναι αποφασισμένη να προασπίσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα, εφόσον τούτο απαιτηθεί.

Πέραν της ανταλλαγής απόψεων για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο συζητηθήκαν οι νέες προοπτικές και ευκαιρίες που δημιουργεί η υπογραφή του Πρωτοκόλλου τροποποίησης της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (MDCA) μεταξύ των δύο χωρών, για την περαιτέρω εμβάθυνση της στρατηγικής συνεργασίας τους στον αμυντικό και αμυντικό-τεχνικό τομέα. Ειδικότερα, επιβεβαιώθηκε η σημασία της διμερούς συνεργασίας για την ασφάλεια και την σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή και αναγνωρίστηκε η συνεισφορά της Ελλάδας ως ισχυρού συμμάχου στο ΝΑΤΟ και πυλώνα σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή.

Επιπλέον, ο κ. Παναγιωτόπουλος αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες της Ελλάδας για ανάπτυξη τριμερών σχημάτων αμυντικής περιφερειακής συνεργασίας με χώρες της Ανατολικής Μεσογείου, με στόχο την ασφάλεια, τη σταθερότητα και την ευημερία των χωρών της περιοχής.

(upd: 22:12) Να βάλει τέλος στους σχεδιασμούς της για ερευνητικές δραστηριότητες στην Ανατολική Μεσόγειο καλεί το Στέιτ Ντιπάρτμεντ την Τουρκία, μετά τη Navtex που εξέδωσε για έρευνες ανοικτά του Καστελλόριζου, ζητώντας παράλληλα από την Άγκυρα να απέχει από κάθε ενέργεια που αυξάνει την ένταση στην περιοχή.

Ειδικότερα, απαντώντας σε ερώτηση των ελλήνων ανταποκριτών στην Ουάσιγκτον, ο εκπρόσωπος του αμερικανικού ΥΠΕΞ ανάφερε ότι:

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες γνωρίζουν πως η Τουρκία έχει εκδώσει μια NAVTEX για έρευνα σε αμφισβητούμενα ύδατα στην Ανατολική Μεσόγειο. Καλούμε τις τουρκικές αρχές να σταματήσουν όλα τα σχέδια που έχουν για επιχειρήσεις και να αποφύγουν κινήσεις που θα αυξάνουν τις εντάσεις στην περιοχή».

energypress.gr