Χρήσιμα Τηλέφωνα & Πληροφορίες
Τουρκία: Προαναγγέλλει έρευνες στη ΝΑ Μεσόγειο, ενώ η οικονομία βυθίζεται

Τουρκία: Προαναγγέλλει έρευνες στη ΝΑ Μεσόγειο, ενώ η οικονομία βυθίζεται

Διαφήμιση

15/5/2020
Η Τουρκία επανέρχεται στη ρητορική των προκλήσεων με τον Υπουργό ενέργειας, Φατίχ Ντονμέζ, να επαναλαμβάνει πως η Άγκυρα μένει πιστή στο σχέδιο της στην Ανατολική Μεσόγειο και να προαναγγέλει γεώτρηση του Πορθητή.

Συνεχίζει να προκαλεί η Τουρκία με τον υπουργό Ενέργειας να ανακοινώνει πως ο «Πορθητής», το γεωτρύπανό τους, θα αρχίσει τον Ιούλιο έρευνες στην ανατολική Μεσόγειο. Κανένα περιθώριο αμφισβήτησης των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων είναι το μήνυμα της ελληνικής κυβέρνησης με τη φρεγάτα «Ύδρα» να ξεκινά χθες το ταξίδι της στα ανοιχτά της Λιβύης σε επιχείρηση συμμαχικών δυνάμεων.

Στην Αθήνα πάντως βλέπουν κλιμάκωση από την Άγκυρα, μόλις τελειώσει η πρώτη φάση της κρίσης με τον κορονοϊό σε πολλαπλά μέτωπα, Αιγαίο, Ανατολική Μεσόγειο και μεταναστευτικό.

Η Τουρκία επανέρχεται στη ρητορική των προκλήσεων με τον Υπουργό ενέργειας, Φατίχ Ντονμέζ, να επαναλαμβάνει πως η Άγκυρα μένει πιστή στο σχέδιο της στην Ανατολική Μεσόγειο και να προαναγγέλει γεώτρηση του Πορθητή. «Όπως ξέρετε έχουμε ένα Μνημόνιο με την Λιβύη. Η Τουρκική Εταιρεία Πετρελαίου έχει κάνει την πρώτη αίτηση και μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία αυτή, θα ξεκινήσουμε τις πρώτες σεισμικές έρευνες», είπε χθες ο Φατίχ Ντονμέζ για να εισπράξει την αντίδραση της Αθήνας μέσω του κυβερνητικού εκπροσώπου: «Η προκλητικότητα σταματά στην αποφασιστικότητα. Το δείξαμε αυτό τέλη Φεβρουαρίου – αρχές Μαρτίου και θα το κάνουμε πάντα γιατί είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε ό,τι χρειαστεί για να διαφυλάξουμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα», είπε ο κ. Πέτσας, ενώ για την τουρκική προκλητικότητα ενημέρωσε τους ομολόγους του στην στρατιωτική επιτροπή της Ευρώπης ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, τονίζοντας ότι η παραβατική συμπεριφορά της Άγκυρας αυξάνει τον κίνδυνο ατυχήματος. Η Αθήνα δείχνει μάλιστα τα αντανακλαστικά της εξασφαλίζοντας την παρουσία της στα ανοιχτά της Λιβύης, αφού η φρεγάτα Ύδρα απέπλευσε το πρωί από την Σαλαμίνα για να λάβει μέρος στην πολυεθνική επιχείρηση «ΕΙΡΗΝΗ» που θα επιβλέπει το εμπάργκο όπλων στη Συρία.

Η Αθήνα πάντως μελετά προσεκτικά τις δηλώσεις των Τούρκων αξιωματούχων και δεν αποκλείει κλιμάκωση της έντασης από την Άγκυρα, όταν τελειώσει η κρίση του κορονοϊού, σε πολλαπλά μέτωπα, με αιχμή το μεταναστευτικό, αλλά και το Αιγαίο όπου το μπαράζ υπερπτήσεων και παραβιάσεων του εναερίου χώρου συνεχίζεται καθημερινά. Οι έρευνες που προανήγγειλε πάντως η Τουρκία αναμένεται να επικεντρωθούν στην περιοχή κοντά στο σημείο που ορίζει το Τουρκο-λιβυκό μνημόνιο, με προφανή στόχο τη δημιουργία έντασης με την Ελλάδα.

Η κατάσταση της οικονομίας χειροτερεύει καθημερινά
Και μπορεί η Τουρκική οικονομία να βυθίζεται στην ύφεση, όμως ο αρμόδιος υπουργός οικονομικών, Μπεράτ Αλμπαϊράκ και γαμπρός του Ερντογάν τα βλέπει όλα αισιόδοξα και εκτιμά πως η χώρα θα εκμεταλλευτεί ευκαιρίες που θα προκύψουν από την κρίση του Covid-19.Οι πολίτες βέβαια έχουν διαφορετική άποψη καθώς η ανεργία χτυπά κόκκινο και πολλοί είναι αυτοί που δεν μπορούν να προμηθευτούν ούτε τα απαραίτητα. Οι ουρές ανέργων αυξάνονται καθημερινά και η μάσκα υποκρισίας της Κυβέρνησης δεν μπορεί να καλύψει τον πόνο, την θλίψη και τον προβληματισμό από τα πρόσωπα των πολιτών. Με την παλιά αγορά στην εντατική και την οικονομία να έχει υποστεί ισχυρό πλήγμα από τον κορονοιό, ο Ερντογάν άνοιξε άρον άρον τα εμπορικά κέντρα την ώρα που πάντως ο αριθμός των κρουσμάτων αυξήθηκε δραματικά τις τελευταίες δυο ημέρες με τους γείτονες να μετρούν σχεδόν 4,000 νεκρούς και περισσότερους από 143,000 θετικούς στον νέο ιό.

Πηγή: Reader.gr