Χρήσιμα Τηλέφωνα & Πληροφορίες
Η απομόνωση του Κατάρ και η ενεργειακή ασφάλεια

Η απομόνωση του Κατάρ και η ενεργειακή ασφάλεια

Διαφήμιση

Κινδυνεύει η ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης, της Ελλάδας αλλά και του υπόλοιπου κόσμου από την κρίση στο Κατάρ, το οποίο είναι ο μεγαλύτερος προμηθευτής φυσικού αερίου στον κόσμο και μέλος του ΟΠΕΚ, ο οποίος προσπαθεί να βρει τις ισορροπίες του σε μια εποχή υπερπροσφοράς πετρελαίου και χαμηλών τιμών;

 

Οι πρώτες εκτιμήσεις θεωρούν ότι οι συνέπειες, σε περίπτωση που η κρίση επεκταθεί χρονικά, θα είναι μεγαλύτερες για κάποιες γειτονικές χώρες του Κατάρ και για κράτη, τα οποία εισάγουν από αυτό μεγάλες ποσότητες φυσικού αερίου όπως είναι η Αίγυπτος.

Η Ελλάδα, όπως εκτιμούν παράγοντες της αγοράς, δεν κινδυνεύει άμεσα καθώς δεν εισάγει από το Κατάρ ενώ η κρίση δεν δείχνει να είναι σε θέση να επηρεάσει ούτε τη συμφωνία του ΟΠΕΚ για μείωση της παραγωγής ακόμη και αν η χώρα αποχωρήσει από τη συμφωνία.

Το θέμα δεν είναι στο πετρέλαιο αλλά στο φυσικό αέριο

Το Κατάρ είναι ένας από τους μικρότερους παραγωγούς πετρελαίου του ΟΠΕΚ με 618.000 βαρέλια ημερησίως, επομένως το διακύβευμα δεν είναι το πετρέλαιο.

Όμως, το Κατάρ είναι ο μεγαλύτερος προμηθευτής φυσικού αερίου στον κόσμο, έχοντας εξάγει ποσοστό μεγαλύτερο από το 30% της συνολικής παγκόσμιας προμήθειας, σύμφωνα με την Platts Analytics. Το Κατάρ στέλνει φορτία στις χώρες που προσπαθούν να το απομονώσουν όπως είναι η Αίγυπτος και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα αλλά και σε άλλες αγορές όπως είναι η ευρωπαϊκή και εκείνη της Ιαπωνίας. Ακόμη και αν η Σαουδική Αραβία έχει κλείσει τους δρόμους μεταφοράς τα πλοία μπορούν να περάσουν μέσω των ιρανικών υδάτων και κατόπιν μέσω του Ομάν. Όσον αφορά στην προμήθεια της Ευρώπης, το Κατάρ για την ώρα εξακολουθεί να έχει πρόσβαση στο Κανάλι του Σουέζ από το οποίο περνούν τα φορτία προς τα ευρωπαϊκά κράτη.

Οι επιπτώσεις για την Ελλάδα

Αν και είναι πολύ νωρίς να προβλεφθούν οι διαστάσεις και οι συνέπειες της διπλωματικής κρίσης στον κόλπο, παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι η  Ελλάδα δεν αναμένεται να επηρεαστεί ιδιαίτερα σε επίπεδο ενεργειακής ασφάλειας καθώς οι εισαγωγές φυσικού αερίου γίνονται από τη Ρωσία και την Αλγερία. Συγκεκριμένα, το φυσικό αέριο εισάγεται από τη ρωσική  Gazexport μέσω αγωγών μεταφοράς με σημείο παραλαβής τα ελληνοβουλγαρικά σύνορα και από την Αλγερία, σε υγροποιημένη μορφή (LNG), με ειδικό δεξαμενόπλοιο στις εγκαταστάσεις αποθήκευσης της Ρεβυθούσας.

Αντίστοιχα, περιορισμένες αναμένεται να είναι και οι επιπτώσεις στην προμήθεια πετρελάιου καθώς η Ελλάδα εισάγει κυρίως από Ρωσία, από Σαουδική Αραβία, Ιράκ και Λιβύη.  

Κινδυνεύει η συμφωνία του ΟΠΕΚ;

Πρόσφατα ο ΟΠΕΚ αποφάσισε την επέκταση της της συμφωνίας για μείωση της παγκόσμιας παραγωγής πετρελαίου προκειμένου να δώσει ώθηση στην τιμή του πετρελαίου και να επέλθει ισορροπία στην αγορά. Οι χώρες-μέλη του καρτέλ και 12 πετρελαιοπαραγωγοί χώρες εκτός ΟΠΕΚ αποφάσισαν να επεκταθεί το μέτρο για εννέα μήνες, έως το α’ τρίμηνο του 2018.  Το συγκεκριμένο μέτρο είχε υιοθετηθεί για το πρώτο εξάμηνο του 2017 και περιλαμβάνει συμφωνία για μείωση παραγωγής κατά 1,8 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα. Το Κατάρ συμμετέχει μεν στη συμφωνία αλλά είναι ένας από τους μικρότερους παραγωγούς πετρελαίου του ΟΠΕΚ με 618.000 βαρέλια ημερησίως. Προς το παρόν δεν έχει δώσει σημάδια ότι θα αποχωρήσει από τη συμφωνία αλλά ακόμη και εάν το έκανε η επίδραση θα ήταν περιορισμένη.

Οι τιμές πάντως δεν «τρόμαξαν»…

Οι τιμές του πετρελαίου μειώθηκαν την Τετάρτη στις ασιατικές αγορές, καθώς συνεχίζεται η υπερπροσφορά του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές, παρά την κρίση με το Κατάρ στον Περσικό Κόλπο, αλλά και την μείωση των αμερικανικών πετρελαϊκών αποθεμάτων.

Οι τιμές του πετρελαίου διεθνούς προέλευσης τύπου Brent, καταγράφηκαν στα 50,05 δολάρια το βαρέλι μειωμένες κατά 7 σεντς.

Οι τιμές του αμερικανικού αργού πετρελαίου μειώθηκαν κατά 6 σεντς στα 48,13 δολάρια το βαρέλι.

(Π. Χαλάτση, insider.gr)

Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων