Χρήσιμα Τηλέφωνα & Πληροφορίες
ΕΞΥΠΠ Καρανάσιος – Βαρσάμη ΕΠΕ

ΕΞΥΠΠ Καρανάσιος – Βαρσάμη ΕΠΕ

 

ΕΞΥΠΠ ΚΑΡΑΝΑΣΙΟΣ – ΒΑΡΣΑΜΗ ΕΠΕ               Οδηγός καλών πρακτικών για την αντιμετώπιση του κορονοϊού (Covid – 19) στις επιχειρήσει

Είναι αυτονόητο ότι στη δύσκολη εποχή που διανύουμε, (την εποχή του  κορονοϊου  όπως ονομάστηκε),  πολλοί επιχειρηματίες και εργοδότες διακατέχονται από  ανασφάλεια για την λειτουργία της επιχείρησης τους, τόσο από πλευράς οικονομικής, για το εάν θα επιβιώσουν ενόψει των  αρνητικών προοπτικών της αγοράς  όσο και από πλευράς υγείας στο χώρο εργασίας, καθώς  οποιαδήποτε παρουσία κρούσματος στην επιχείρησή τους, διακυβεύει την υγεία των  εργαζόμενων σε αυτή. Παράλληλα  αυτό σημαίνει  lockdown της επιχείρησης και πιθανή οικονομική καταστροφή.

Ακολουθούν κάποια ερωτήματα πού απασχολούν τον κάθε επιχειρηματία:

 • Τι μπορώ να κάνω για να περιορίσω τη ζημία στην επιχείρηση μου από τον covid- 19;
 • Τι θα κάνω αν αποδειχτεί ότι κάποιος εργαζόμενος ή συνάδελφος μου είναι θετικός στον ιό;
 • Πως θα προφυλάξω τους εργαζόμενους και τους πελάτες μου από τη μετάδοση του ιού;
 • Τι θα κάνω αν ξαφνικά ένας εργαζόμενος μου εμφανίσει συμπτώματα εν ώρα εργασίας;
 • Πώς θα αποφύγω τη δυσφήμιση στην περίπτωση που υπάρξει θετικό κρούσμα στην επιχείρηση μου;
 • Ενημερώνομαι από τις εγκυκλίους που κατά καιρούς δημοσιεύονται, αλλά και πάλι έχω πολλές απορίες.
 • Αναφέρονται στη δική μου επιχείρηση όσα σημειώνονται σε αυτά τα έγγραφα; Τι πρέπει να κάνω για να ακολουθώ όλα όσα επιβάλλει η νομοθεσία;

 Οι επιχειρηματίες καταβάλλουν ήδη υπεράνθρωπες προσπάθειες, να διαφυλάξουν τις εταιρίες τους, να ορθώσουν το ανάστημα τους και να επιβιώσουν σε αυτές τις πρωτόγνωρες συνθήκες. Ο γενικός κανόνας είναι ένας και ισχύει ασφαλώς και στην περίπτωση του COVID – 19 :

Η Γνώση είναι Δύναμη!
Εμείς, στην  ΕΞ.Υ.Π.Π. Καρανάσιος – Βαρσάμη ΕΠΕ, στεκόμαστε στο πλευρό των πελατών – συνεργατών μας, ως αρωγοί, στην  Εργασιακή Ασφάλεια και Υγεία, δίνοντας τις λύσεις, για να καταφέρουμε όλοι μαζί να ανταπεξέλθουμε στις νέες συνθήκες και στη νέα τάξη πραγμάτων.

Παρακάτω, θα βρείτε αναλυτικά, τις υπηρεσίες που μπορούμε να προσφέρουμε, ώστε να ανταπεξέλθει η επιχείρηση σας στις νέες απρόβλεπτες συνθήκες που προκαλεί ο κορονοϊός.

Μπορούμε  να συζητήσουμε μαζί όλα αυτά τα θέματα  και να προστατεύσουμε με τον καλύτερο και οικονομικότερο τρόπο την επιχείρηση σας.
                                                                  
Προγράμματα Εκπαίδευσης ||  e-learning

Α) Ενημέρωση και Εκπαίδευση για τη Διαχείριση του SARS-CoV-2 σε Εργασιακούς Χώρους
Θεματικές ενότητες:

 1. Επιδημιολογικά και δημογραφικά στοιχεία του COVID- 19 (παγκόσμια και εγχώρια)
 2. Τα χαρακτηριστικά του ιού (πώς μολύνει τον οργανισμό, πώς εξελίσσεται, πώς τον αναγνωρίζουμε, ποια είναι τα συμπτώματα που προκαλεί κ.α)
 3. Ερωτήσεις και απαντήσεις σχετικά με τον COVID – 19 (πχ αν βρεθώ στον ίδιο χώρο με κάποιον ο οποίος είναι θετικός στον ιό, θα κολλήσω ή όχι;).

Το συγκεκριμένο κεφάλαιο αποσκοπεί στην επίλυση των αποριών που δημιουργούνται από τις γκρίζες ζώνες των οδηγιών που ως τώρα έχουν γνωστοποιηθεί. 

Στρατηγικό πλάνο. Ποια είναι η στρατηγική που θα μας καταστήσει την επιχείρηση σας   προστατευμένη  από τον κορονοϊό (COVID – FREE);

Β) Χτίζοντας το Υγειονομικό Πλάνο Διαχείριση του SARS-CoV-2 σε επιχειρήσεις και οργανισμούς
Το συγκεκριμένο πρόγραμμα μεριμνά ώστε να υποδείξει στον υπεύθυνο μίας εγκατάστασης την εφαρμογή πρωτοκόλλων διαχείρισης COVID – 19 στο χώρο της επιχείρησης λαμβάνοντας ως δεδομένο ότι ο ίδιος δεν είναι επαγγελματίας υγείας και δεν έχει το απαραίτητο γνωστικό επίπεδο, ώστε να αναλάβει μόνος του την ευθύνη.

Τα παραπάνω προγράμματα υλοποιούνται με την πρόσβαση του ενδιαφερόμενου σε πλατφόρμα δεδομένων και την παρακολούθηση του προγράμματος σε όχι πραγματικό χρόνο. Πλεονέκτημα της ασύγχρονης παρακολούθησης είναι η ευελιξία στην ολοκλήρωση του προγράμματος εντός 30 ημερών (τόσο διαρκούν οι κωδικοί που θα λάβει). Με τη λήξη της παρακολούθησης, ο ενδιαφερόμενος θα κληθεί να εξεταστεί (ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής – ποσοστό για επιτυχές αποτέλεσμα 75%) και να λάβει τη βεβαίωση παρακολούθησης.
 
Υπηρεσίες Διαχείρισης του SARS-CoV-2                                                                                                                                              

 • Έτοιμα σχέδια διαχείρισης του SARS-CoV-2 για επιχειρήσεις και οργανισμούς 

Πρόκειται για σχέδια διαχείρισης τα οποία παρουσιάζονται σε ένα γενικό πλαίσιο και αφορούν σε γενικές γραμμές όλα τα είδη των επιχειρήσεων. Για την τήρηση τους κρίνεται απαραίτητη η προσαρμογή τους στις ανάγκες της κάθε επιχείρησης.

 • Εξατομικευμένα σχέδια διαχείρισης του SARS-CoV-2 για επιχειρήσεις και οργανισμούς 

Πρόκειται για σχέδια διαχείρισης που δημιουργούνται εξατομικευμένα για τη δική σας επιχείρηση λαμβάνοντας υπόψη αποκλειστικά τις δικές ανάγκες και τις δικές σας συνθήκες.

 • Ειδικές, δια ζώσης εκπαιδεύσεις σε θέματα διαχείρισης του SARS-CoV-2 (αυτοψία, έλεγχος κινδύνου, προτάσεις, εφαρμογή και αξιολόγηση).

Πρόκειται για ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα το οποίο έχει ως στόχο την προετοιμασία του εκπροσώπου μίας επιχείρησης ώστε να εκπονήσει μόνος του το σχέδιο διαχείρισης του SARS-CoV-2 της εταιρίας.

 • Διαγνωστικός έλεγχος με τη μέθοδο της μοριακής ανίχνευσης του RNA του ιού (PCR) η οποία μέθοδος είναι 100% αποτελεσματική. (αφορά μόνο τα αστικά κέντρα Αθήνα – Θεσσαλονίκη).

Λήψη δειγμάτων είτε στο χώρο εργασίας είτε στο χώρο του κέντρου από γενετιστή βιοπαθολόγο.                                                                                                                 
Με εκτίμηση,
για την ΕΞΥΠΠ ΚΑΡΑΝΑΣΙΟΣ – ΒΑΡΣΑΜΗ ΕΠΕ
Μαρία Σιδηροπούλου
HR & Marketing Department
Γιαννιτσών 90, Θεσσαλονίκη
Τηλ.: 2310 546 106, 2310 500 650
Fax : 2310 546 177
Κιν  : 6984636530
email: info@exyppkaranasios.gr
web : www.karanasios.com

 

Επικαιροποιημένες οδηγίες σχετικά με τον Sars-cov2

ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ ΟΡΙΣΜΟΥ ΥΠΟΠΤΟΥ ΚΡΟΥΣΜΑΤΟΣ

Κάθε ασθενής (!) με οξεία λοίμωξη του αναπνευστικού (αιφνίδια έναρξη νόσου, με τουλάχιστον ένα από τα παρακάτω συμπτώματα: βήχας, πυρετός, δύσπνοια) πρέπει ν΄αντιμετωπίζεται ως ενδεχόμενο κρούσμα COVID-19. Στην περίπτωση αυτή, συστήνεται ο εργαζόμενος να επικοινωνήσει με τον οικογενειακό του ιατρό για ιατρική αξιολόγηση. Φυσικά για κανέναν λόγο δεν πρέπει να προσέρχεται στην εργασία του. Επί δύσπνοιας (δυσκολία στην αναπνοή) άμεση παραπομπή σε νοσοκομείο–αναφοράς.

ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟ ΕΞΑΠΛΩΣΗΣ ΤΟΥ Sars-cov-2

• Τήρηση των βασικών κανόνων υγιεινής που έχουν ήδη αναφερθεί σε προηγούμενες οδηγίες και επισυνάπτονται
• Ακύρωση ή περιορισμός συναντήσεων, συναθροίσεων. Συνιστώνται εναλλακτικοί τρόποι εργασίας π.χ. τηλεδιασκέψεις. Αν πρέπει απαραίτητα να γίνει συνάντηση, να είναι με λίγα άτομα, με απόσταση 2 μέτρων ο ένας από τον άλλο και με καλό εξαερισμό του χώρου. Αμέσως μετά ενδελεχής καθαρισμός του χώρου με διάλυμα 1/10 χλωρίνης/νερό.
• Χωροταξική διάταξη πχ απόσταση 2 μέτρων μεταξύ των εργαζόμενων
• Προτροπή για εξ΄ αποστάσεως εργασία για όσους δύναται να εργαστούν κατ΄οίκον
• Δημιουργία περισσότερων βαρδιών κάτι το οποίο έχει ως αποτέλεσμα να εργάζεται λιγότερο προσωπικό ανά βάρδια
• Εκ περιτροπής εργασία (πχ μία εβδομάδα 1-2 εργαζόμενοι, την επόμενη εβδομάδα άλλοι εργαζόμενοι)
• Συχνός καθαρισμός των επιφανειών που χρησιμοποιούνται πιο συχνά (γραφεία, πληκτρολόγια, πόμολα, τουαλέτες). Ιδιαίτερα στις αλλαγές βάρδιας μεταξύ του προσωπικού
• Φροντίδα για επαρκείς προμήθειες κατάλληλων προϊόντων και απολυμαντικών (χλωρίνη, διαλύματα αιθυλικής αλκοόλης, αντισηπτικά κ.α.) και έμφαση στις κοινόχρηστες επιφάνειες .
• Καλός αερισμός των χώρων. Αερίζετε όσο το δυνατόν περισσότερο τους χώρους εργασίας. Ιδιαίτερα κατά την αλλαγή της βάρδιας.
• Αποφυγή προσέλευσης των τέκνων στο χώρο εργασίας
• Αναστολή των ταξιδιών στο εξωτερικό.
• Όσοι επιστρέφουν από ταξίδι στο εξωτερικό (οποιαδήποτε χώρα), παραμένουν στην οικία τους για 14 ημέρες και δεν προσέρχονται στην εργασία.
• Φροντίστε να έχετε στους χώρους εργασίας σαπούνι και νερό, αλκοολούχο διάλυμα, θερμόμετρα, χαρτομάντιλα, γάντια μίας χρήσης, κοινά απολυμαντικά επιφανειών, σακούλες απορριμμάτων. Μάσκες χρειάζονται για όσους εμφανίσουν συμπτώματα στον χώρο εργασίας προκειμένου να μη διασπείρουν τον ιό.
• Μη χρησιμοποίηση των μασκών από υγιής εργαζόμενους. Η χρήση γίνεται μόνο από τους εργαζόμενους που εμφανίζουν συμπτώματα. Ιδιαίτερα η απλή χειρουργική μάσκα προστατεύει σε ποσοστό 50-60% και είναι μίας χρήσης με μικρή διάρκεια λίγων ωρών.

ΚΡΟΥΣΜΑ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ (ΕΜΠΥΡΕΤΟ)

• Άμεση απομόνωση από τους λοιπούς εργαζόμενους, χορήγηση μάσκας και πηγαίνει άμεσα στο σπίτι του.
• Επί ήπιων συμπτωμάτων και αν δεν υπάρχουν επιπλοκές, παραμονή στο σπίτι για 14 ημέρες.
• Επικοινωνία με ΕΟΔΥ για λήψη οδηγιών.
• Επιστροφή στον χώρο εργασίας όντας απολύτως καλά, απύρετος και χωρίς συμπτώματα .
• Όχι λοιπές ενέργειες για το υπόλοιπο προσωπικό εκτός αν υπήρχε κάποια πολύ στενή επαφή (<1m για πάνω από 15΄) κατά τη διάρκεια της ημέρας οπότε δίνονται οδηγίες για κατ΄οίκον αυτοαπομόνωση. • Επί εμφάνισης συμπτωμάτων από εργαζόμενο σύσταση για κατ΄οίκον αυτοπεριορισμό για 14 ημέρες. • Απαγόρευση εργασίας σε όποιον εργαζόμενο προσέρχεται με συμπτώματα λοίμωξης του αναπνευστικού. • Επί θετικού επιβεβαιωμένου κρούσματος, κατ΄οίκον αυτοπεριορισμός του εργαζόμενου, επικοινωνία με το 1135, ενημέρωση του ιατρού εργασίας, απολύμανση του χώρου και ιχνηλάτηση του περιστατικού που θα γίνει από τον ΕΟΔΥ. ΕΥΠΑΘΕΙΣ ΟΜΑΔΕΣ Για τις ευπαθείς ομάδες (καρδιαγγειακά νοσήματα, πνευμονοπάθειες, σακχαρώδης διαβήτης, ανοσοκαταστολή, ηλικία >65 ετών, εγκυμονούσες) χρειάζεται ιδιαίτερη μέριμνα προκειμένου να προστατευτούν καθώς είναι ο πιο επιρρεπής πληθυσμός και αυτός που βρίσκεται σε μεγαλύτερο κίνδυνο.

Κατά συνέπεια πρέπει να δοθεί έμφαση στα ακόλουθα:

• Αποφυγή επαφής με άτομα που παρουσιάζουν συμπτώματα λοίμωξης του αναπνευστικού (πυρετός, βήχας, δύσπνοια)
• Εφαρμογή της υγιεινής των χεριών και αποφυγή επαφής των χεριών με το πρόσωπο (μάτια , μύτη, στόμα)
• Συμμόρφωση στη χρόνια φαρμακευτική αγωγή που ενδεχομένως λαμβάνουν
• Αποφυγή χώρων συγχρωτισμού και εκδηλώσεων. Εργασία σε χώρο με ελάχιστο ή καθόλου συγχρωτισμό
• Άμεση επικοινωνία με τον θεράποντα ιατρό σε περίπτωση εμφάνισης συμπτωμάτων λοίμωξης του αναπνευστικού
• Στα πλαίσια της προστασίας της υγείας των εργαζομένων θα πρέπει η εταιρεία να λάβει μέτρα για όσους ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες. Ο αποτελεσματικότερος τρόπος προστασίας είναι η παραμονή τους στο σπίτι για όσο διάστημα κριθεί απαραίτητο και σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ.

Η διαδικασία που θα μπορούσε να ακολουθηθεί σε περίπτωση εργαζόμενου που ανήκει στις ευπαθείς ομάδες, είναι η προσκόμιση μίας απλής υπεύθυνης δήλωσης που θα αναφέρει ότι:

1. Ανήκει στις ευπαθείς ομάδες σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ2. Θα παραμείνει στο σπίτι του για όλο το επόμενο διάστημα σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ
3. Είναι υποχρεωμένος όταν επιστρέψει στην εργασία του, να προσκομίσει βεβαίωση από τον θεράποντα ιατρό του ότι ανήκει στις ευπαθείς ομάδες σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ
Στην περίπτωση που συνεχίζει να εργάζεται θα πρέπει να γίνει τοποθέτηση του σε θέσεις back office και περιορισμό στο ελάχιστο της επαφής του με το κοινό.

Λόγω GDPR συστήνεται στην υπ. δήλωση να μην καταγράφεται ακριβώς ποια είναι η πάθηση του εργαζομένου, απλά να αναφέρεται ότι ανήκει σε μία από τις ομάδες υψηλού κινδύνου. Η συγκεκριμενοποίηση θα γίνει σε δεύτερο χρόνο με το χαρτί που θα προσκομίσει από τον θεράποντα και θα είναι σε κλειστό φάκελο. Ο ιατρός εργασίας θα ελέγξει μεταγενέστερα το αληθές ή μη της δήλωσης λόγω υπερβολικά αυξημένου όγκου εργασίας αυτή την περίοδο.

Με εκτίμηση,
για την ΕΞΥΠΠ ΚΑΡΑΝΑΣΙΟΣ – ΒΑΡΣΑΜΗ ΕΠΕ
Μαρία Σιδηροπούλου
HR & Marketing Department

 

 

 

Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων