Χρήσιμα Τηλέφωνα & Πληροφορίες
Δώρο άδωρο η ρύθμιση για τις “μαύρες” καταθέσεις

Δώρο άδωρο η ρύθμιση για τις “μαύρες” καταθέσεις

Διαφήμιση

Μπλόκο σε βασικές παραμέτρους της πρότασης που έχει κάνει το υπουργείο Οικονομικών για τη ρύθμιση νομιμοποίησης των αδήλωτων κεφαλαίων έχουν βάλει τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών. Πρόκειται για κίτρινες κάρτες που όμως, όπως σημειώνουν στελέχη του οικονομικού επιτελείου, θα οδηγήσουν με βεβαιότητα στην αποτυχία της ρύθμισης  με ότι αυτό συνεπάγεται για τα κρατικά ταμεία.

Σύμφωνα με πληροφορίες του capital.gr, τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών απορρίπτουν οποιαδήποτε πρόταση για θέσπιση ενιαίου συντελεστή υπολογισμού του φόρου για τη νομιμοποίηση των αδήλωτων κεφαλαίων καθώς θεωρούν ότι είναι χαριστικό σε σχέση με τους ειλικρινείς φορολογούμενους. Στο πλαίσιο αυτό το οικονομικό επιτελείο έχει προτείνει στους θεσμούς τον υπολογισμό του φόρου με βάση την κλίμακα φορολόγησης που ίσχυε κατά το έτος απόκτησης του αδήλωτου εισοδήματος. Μάλιστα οι φορολογούμενοι δεν θα επιλέγουν οι ίδιο το έτος απόκτησης του εισοδήματος αλλά θα πρέπει να παρουσιάσουν στοιχεία που να τεκμηριώνουν την απόκτηση του εισοδήματος στο συγκεκριμένο έτος (π.χ. αποδεικτικά κατάθεσης σε τραπεζικό λογαριασμό στην Ελλάδα ή το εξωτερικό).

Επιπλέον,  οι εκπρόσωποι των θεσμών, απορρίπτουν οποιαδήποτε πρόταση για έκπτωση του φόρου που προκύπτει με βάση τη φορολογική κλίμακα, όπως προέβλεπε το σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για τις περιπτώσεις τοποθέτησης των κεφαλαίων σε ελληνικά ομόλογα ή προθεσμιακή κατάθεση σε τράπεζα. Το μόνο που έχουν αποδεχτεί είναι να μην επιβληθούν σε όσους νομιμοποιήσουν κεφάλαια οι ποινικές κυρώσεις για φοροδιαφυγή και τα σχετικά πρόστιμα. Συζητούν, επίσης, και το ενδεχόμενο να καταβληθεί ο φόρος σε έως 12 δόσεις. Ωστόσο, επιμένουν να υπολογιστούν οι προσαυξήσεις που αναλογούν στο διάστημα από την απόκτηση του εισοδήματος που δεν δηλώθηκε μέχρι και τη δήλωσή του στο πλαίσιο της ρύθμισης  για τα αδήλωτα κεφάλαια.

Με βάση τα παραπάνω, λίγες είναι οι πιθανότητες επιτυχίας της ρύθμισης των αδήλωτων κεφαλαίων. Αρκεί να αναλογιστεί κάποιος ότι ένας φορολογούμενος που απέκτησε εισόδημα που δεν δήλωσε το 2010 θα πρέπει να πληρώσει φόρο που υπολογίζεται με ανώτατο συντελεστή φορολογικής κλίμακας 45%. Σε αυτόν θα πρέπει να προστεθούν οι προσαυξήσεις περίπου 1% μηνιαίως επί του φόρου. Στην πράξη ο φορολογούμενος θα πρέπει να πληρώσει ακόμη και 60% ή και περισσότερο για να νομιμοποιήσει τα κεφάλαια. Τι θα συμβεί τελικά; Όπως εξηγεί στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών κανείς δεν θα έχει κίνητρο να δηλώσει αδήλωτα κεφάλαια και θα επιλέξει να αναλάβει το ρίσκο να εντοπισθεί –αν εντοπισθεί- στο μέλλον από τις φορολογικές αρχές. Όπως εξηγεί το ίδιο στέλεχος οι μόνοι που θα επιλέξουν τελικά να ενταχθούν στη ρύθμιση είναι όσοι ήδη ελέγχονται από τις φορολογικές αρχές για απόκρυψη εισοδήματος.

Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων