Χρήσιμα Τηλέφωνα & Πληροφορίες
Υπάρχουν μεταλλεύματα και υδρογονάνθρακες εκμεταλλεύσιμοι;

Υπάρχουν μεταλλεύματα και υδρογονάνθρακες εκμεταλλεύσιμοι;

Διαφήμιση

Σε διάστημα τριάντα μόλις χρόνων ξεχάστηκαν κιόλας οι λόγοι για τους οποίους έκλεισαν, το εργοστάσιο Σιδηροχρωμίου στoν Αλμυρό της Θεσσαλίας, μαζί με το μεταλλείο, (και ουχί ορυχείο που όλοι κάνουν λάθος), τροφοδοσίας του με Χρωμίτη από την Σκούμτσα Μακεδονίας. Του Group Σκαλιστήρη στο Μαντούδι Ευβοίας το καθετοποιημένο συγκρότημα Λευκολίθου-Δίπυρης Μαγνησίας-“βασικών” πυρότουβλων. Του άλλου τεράστιου Συγκροτήματος του Μποδοσάκη στον Μαντέμ-Λάκκο Χαλκιδικής, εξόρυξης και παραγωγής concentré μικτών θειούχων B.P.G, Χαλκού κλπ, και κάποιων άλλων ακόμα, μικρότερων μεταλλείων. Εκτός από τους Βωξίτες της Βοιωτίας που τροφοδοτούν το τέως εργοστάσιο της Pechiney, και εξάγονται στην Ρωσία περισσότερο για λειαντικά μέσα (ως abrasives). Τους λιγνίτες της ΔΕΗ και το καταστροφικά ζημιογόνο έκτρωμα-ζόμπι της ΛΑΡΚΟ. Όσο για το κάποτε ανθόν Λαύριο, αυτό και αν ξεχάστηκε και είναι σε πολλούς άγνωστο ότι υπήρξε για δεκαετίες η ναυαρχίδα της μεταλλευτικής/Μεταλλουργικής βιομηχανίας στην Ελλάδα, που παρήγε μόλυβδο, concentré B.P.G, οξείδιο του Αρσενικού, λίγο Άργυρο (και ενίοτε λιγότερο Χρυσό), από την Γαλλική Εταιρία C.F.M.L. Πρακτικά δηλαδή τέλειωσε η μεταλλευτική/μεταλλουργική,(excractive), δραστηριότητα.

Έρχονται λοιπόν κάποιοι όψιμοι φιλοπάτριδες και ξεσηκώνουν τα μυαλά του κοσμάκη, (αυτό ξεκίνησε και συνεχίζεται από την εποχή που το ΠΑΣΟΚ ήταν κυρίαρχο στα πράγματα, και Υπουργός του, με την βοήθεια των συνδικαλιστών του ΙΓΜΕ, ανέστησαν μεσσιανικά τα μεταλλεύματα σε δευτέρα παρουσία) και κομίζουν νέαν γλαύκα εις Αθήνας, αποκαλύπτοντας με θαυμασμό ότι η πατρίδα μας κρύβει στα σπλάχνα της θησαυρούς αμύθητους. Ανακάλυψαν νέο… Eldorado, μεταλλεύματα, πετρέλαιο και Φυσικό Αέριο, και μάλιστα έφθασαν ακόμα και να αποτιμήσουν τα κέρδη που με αυτά θα ξεπληρωνόταν εύκολα μεγάλο μέρος του τεράστιου Χρέους των 310 δισ. ευρώ. 

Και εμείς κατόπιν θα μπορούσαμε να… καθόοοοοοομαστε και να τρώμε και να πίνουμε πάλι άνετα όπως τότε, όταν όλες οι Κυβερνήσεις δανείζονταν αβέρτα και σπαταλούσαν ασύστολα διορίζοντας συνέχεια στο Δημόσιο, καλύπτοντας κάθε χρόνο με εγγυήσεις δανείων τις ζημιογόνες ΔΕΚΟ και τους άγνωστους Οργανισμούς του Δημοσίου, σήμερα ακόμα απροσδιόριστου αριθμού, επτασφράγιστου. 

Μας λένε πως οι Δ.Υ. είναι μόλις 600.000 αλλά σε αυτούς, -προσοχή- δεν περιλαμβάνονται οι απασχολούμενοι του ευρύτερου Δημόσιου Τομέα. Ο ευρύτερος Τομέας είναι η αμαρτωλή καταβόθρα. Θεωρούνται Α.Ε. ιδιωτικές, και ιδίως όταν είναι εισηγμένες στο Χρηματιστήριο! Ή κάνουμε λάθος; 

Μας μιλούν για… Eldorado, λες και έχουν μείνει απείρακτα τα μεταλλεύματα από την προϊστορική εποχή του Χαλκού, τόσους αιώνες δεν εξορύχθηκαν αυτά με τις υψηλές περιεκτικότητες; Από την εποχή του φτιαξίματος του στόλου των Αθηναίων που αντιμετώπισε τους Πέρσες, ή δεν χρησιμοποιήθηκε το Χρυσάφι του Φίλιππου για να στηρίξει τις εκστρατείες του Μεγάλου Αλεξάνδρου, (πριν εισβάλουν Σλαύοι τον 6ον,… αλλά μ.Χ. αιώνα); Μέχρι και την αναβίωση με την εταιρία Roux – Serpieri – Fressynet C.E. και τον Συγγρό με την Ελληνική Εταιρία Λαυρίου, και την Γαλλική C.F.M.L. τον 19ο και 20ον αιώνα τόσο εντατικά; Μέχρι το 3ο Contact (των στρωμάτων ασβεστίτου-σχιστόλιθου, όπου οι αποθέσεις των θειούχων ατμίδων P.B.G.), όταν οι Γάλλοι έφθασαν σε αυτό, αλλά βρέθηκε με κλίση χαμηλότερα από την επιφάνεια της θάλασσας, και έμπαζε νερά; Και τότε μη έχοντας αποθέματα ικανά, απεχώρησαν. Δεν τους κινεί την περιέργεια για τα τοπωνύμια, Χαλκίς, Χαλκιδική, Cyprus, Cu, Χαλκός; 

Έχουμε –δεν ξέρω, σαν λαός, όλοι; αστοί, “προοδευτικοί” αριστεροί, πολιτικοί γενικώς της κακομοίρας,– το μειονέκτημα να μην αποτιμούμε τις όποιες προτάσεις μας ποσοτικά. Βλέπετε την πέρα από σκόπιμη (!) αδυναμία της Κυβέρνησης, όταν κάνει προτάσεις στους εκπροσώπους των δανειστών, ότι είναι πάντα ελλιπείς ποσοτικά. Δεν είναι σκόπιμη, δεν ξέρουν, ή δεν μπορούν να ποσοτικοποιήσουν μία πρόταση τους.

Μιλάνε για την ανθρωπιστική κρίση. Δεν ξέρουν πόσα χρειάζονται και πού θα τα βρουν. Συγκινούνται, κλαίνε, (Αχ! Κύριε Υπουργέ, συνάδελφε του ΕΜΠ!), αλλά το αποτέλεσμα είναι το φιάσκο του Προγράμματος της Θεσ/νίκης, και η κουτοπονηριά πως θα πέρναγαν ένα λυρικά γραμμένο ευχολόγιο για “παράλληλο πρόγραμμα”! Θα δέχονταν ποτέ οι δανειστές το παράλληλο πρόγραμμα σαν Δούρειο Ίππο; Έχουν αντιληφθεί πόσο γελοίοι γίνονται όταν λένε ότι… “θα αλλάξουν την Ευρώπη”; Ή ο πάντα χαμογελαστός Κύριος Κοτζιάς ότι θα “συγκαλέσει τριμερή” με την Μέρκελ και τον άλλο κουτοπόνηρα γελώντα Νταβούτογλου. Όποία οίηση θα έλεγε και ο 40 ετών Πρωθυπουργός. Ποίος είσαι και δεν το ξέρω, θα έλεγε κάποιος απλός πολίτης.

Αντίθετα οι παλαιότεροι μαθαίναμε όταν διερευνούμε ένα θέμα, πρώτα από όλα να κατατοπιστούμε περί τίνος πρόκειται. Αν έχει γίνει “αποτίμηση της υφισταμένης καταστάσεως”, διότι πώς αλλιώς θα επεξεργασθείς το πρόβλημα; Παρεμπιπτόντως, η Κυβέρνηση, αλλά και όλες οι προηγούμενες, έχουν γνώση τι διαθέτουμε; Και αν είναι στην ατζέντα τους κατά απόλυτη προτεραιότητα τι επιδιώκουμε με αυτά που διαθέτουμε;

Ξέρουμε τι υπάρχει σήμερα στην Ελλάδα σε μεταλλεύματα και σε Υδρογονάνθρακες, σε ποσότητες εκμεταλλεύσιμες και τα άλλα αναγκαία χαρακτηριστικά; Υποθέτω πως το ΙΓΜΕ που το διατήρησαν εν ζωή, αλλά χωρίς αντικείμενο με 600 υπαλλήλους, ότι τόσα χρόνια θα έχει κάνει τις εκτιμήσεις των αποθεμάτων, σε “βέβαια” και “πιθανά”. Άλλως, ποίος ο λόγος ύπαρξης του με αυτή την κάλμα εξορυκτικών εργασιών και επιχειρήσεων; Το αντίστοιχο Ινστιτούτο του Βελγίου μαθαίνουμε ότι έκλεισε και κάποιοι επιστήμονές του παίρνουν εργασίες από εταιρείες Μεταλλείων της Αυστραλίας. Την εποχή μας το Ι.Γ.Ε.Υ. δεν αριθμούσε περισσότερους από 14 απασχολούμενους και έκανε όμως δουλειά.

Όλο αυτό το διάστημα, μόνον μια μόνον επένδυση ήλθε, της Ελληνικός Χρυσός Α.Ε. και κάνουμε χίλια μύρια για να την διώξουμε, όπως παρόμοια και την COSCO! Η δραστηριότητα της S&B Βιομηχανικά Ορυκτά του Οδυσσέα Κυριακόπουλου μαζί με Γάλλους συνεταίρους, εγγονού των Ηλιοπουλέων των Βωξιτών, (παλιά Αργυρο μεταλλευμάτων & Βαρυτίνης) στην Μήλο, αφορά όχι σε μεταλλεύματα αλλά σε ορυκτά (περλίτη, κίσσηρη = αλαφρόπετρα κ.ά.) και, και τούτο διότι υπήρξε ζήτηση μεγάλη στην Ε.Ε. και στις ΗΠΑ για ειδικό λόγο. 

Νόμος της Οικονομίας (όχι υποθέσεις ή απόψεις γενικόλογες Οικονομολόγων και μη. Xορτάσαμε από αοριστίες και από Stiglitz, Κrugman και τοις τούτοις όμοιων περιπλανούμενων Συμβούλων, για κάποια αποζημίωση αορίστων και ανεύθυνων ή και καταστροφικών υποδείξεων), είναι ότι, η κατανομή των σταθερών εξόδων σε όσο το δυνατόν μεγαλύτερη παραγόμενη ποσότητα, δίνει την δυνατότητα χαμηλότερου συνολικού κόστους. Ένα πολύ μεγάλο εργοστάσιο μεγάλο στην optimum δυναμικότητα, οποιουδήποτε προϊόντος, έχει μικρότερο συνολικό κόστος ανά τόνο ή προϊόν, από ένα μικρής δυναμικότητος του ίδιου αντικειμένου.

Τα απομείναντα μη εξορυχθέντα αποθέματα όλων των μεταλλευμάτων του Ελλαδικού χώρου είναι μικρότερα σε ποσότητες από εκείνα που θα απαιτούσαν σύγχρονης μορφής και μεγέθους εργοστάσια μεταλλουργικής επεξεργασίας. Αυτό είχε ήδη συμβεί με το εργοστάσιο του Ferrochrome, που δεν έφθανε ο Χρωμίτης της Σκούμπτσας, και έφερνε και από την Αλβανία, λίγο πριν κλείσει.

Ώστε, για να μην πούμε και άλλα, δεν είναι τα υπολειπόμενα αποθέματα ικανά για να στηρίξουμε “Γιατί δεν αξιοποιούμε τον Ορυκτό μας… Πλούτο”!!

Όσο για τους Υδρογονάνθρακες άγνωστους, υποθαλάσσιους, υπάρχει πολύ παραμύθι, υπερβολή και μπόλικη συνωμοσιολογία για τις εμφανίσεις τους. 

Το 1903 στη Ζάκυνθο, στο έλος στο Κερί η εταιρεία “London Oil Development Co Ltd” πραγματοποίησε -χωρίς αποτελέσματα- δυο γεωτρήσεις. Στη συνέχεια ακολούθησε ενδιαφέρον από τον ντόπιο επιχειρηματία Δ. Κολαΐτη ο οποίος όμως είχε την ίδια μοίρα και εγκατέλειψε. Λέγεται ότι οι Άγγλοι φεύγοντας βούλωσαν την γεώτρηση 470 μέτρα με …..στάρι, για να μην την εκμεταλλευθεί άλλος. Παρόμοια ότι οι Γερμανοί τσιμέντοσαν τις δικές τους γεωτρήσεις. 

Ο Όμηρος αναφέρει δύο φανταστικά νησιά μεταξύ Ιθάκης και Ζακύνθου όπου εκεί παρατηρήθηκαν εμφανίσεις πισσούχες. Αργότερα το 480 π.Χ. ο Ηρόδοτος ανέφερε την ύπαρξη πετρελαϊκών ασφαλτικών υπολειμμάτων όταν κατέγραψε την πίσσα που ανέβλυζε στο Κερί της Ζακύνθου μαζί με αργό πετρέλαιο, αυτή που πολύ αργότερα αναφέρεται ως η “πετρελαιοφόρος πηγή Ηροδότου”.

Οι Ιταλοί και οι Γερμανοί στην κατοχή ενδιαφέρθηκαν και έκαναν κάποια ερευνητικά έργα και στοιχειώδεις pilot εγκαταστάσεις και μάλιστα λέγεται ότι απόσταξαν πετρέλαιο και ότι ασφαλτόστρωσαν ένα μικρό κομμάτι δρόμου, με τα υπολείμματα της απόσταξης.
 
Τα δεδομένα για τους Υδρογονάνθρακες, (Υ/Γ), είναι πολύ διαφορετικά από των μετ/των. Μέταλλα χρησιμοποιήθηκαν πριν από 5.000 χρόνια, (εποχή Χαλκού, Σιδήρου), ενώ με τους Υ/Γ μόλις 150 χρόνια μόνο. Μετ/τα υπήρχαν από την στιγμή που στερεοποιήθηκε η πρώτη κρούστα της πύρινης μάζας της Γης, ενώ οι Υ/Γ είναι προϊόντα μετασχηματισμού ειδών του Φυτικού και Ζωϊκού Βασιλείου, που δημιουργήθηκαν όταν οι συνθήκες θερμοκρασίας, κλπ, για τα 92 χημικά στοιχεία, επέτρεψαν ποιοτικές ανακατατάξεις σύνθεσης (ενώσεις) και μορφής, (στερεά-υγρά-αέρια), ,ώστε και το αέριο CO2 να δώσει την δυνατότητα να αναπτυχθεί ο Φυτικός κόσμος.

Συνεπώς στον κατακερματισμένο στερεό φλοιό της Γης, κατά την ακολουθήσασα απόψυξη του, από τις ενώσεις των στοιχείων από τα οποία κυρίως αποτελείται, Κρο-φε-σι-μα, Cr-Fe-Si-Mg, είτε σαν αυτούσια πετρώματα, είτε ιζηματογενή, ηφαιστιογενή, ή πλουτώνια, μπορεί να βρούμε αφ’ενός κάρβουνο σε στρώσεις, ή αργό Πετρέλαιο και Φυσικό Αέριο σε κοιλότητες που καταπλακώθηκαν σε αυτές, δάση ή ψάρια σε τεράστιες θαλάσσιες λίμνες.

Συνεπώς, οι όποιες προσπάθειες επαναδραστηριοποιήσεως του ενδιαφέροντος μας για υποθαλάσσιες εμφανίσεις Υ/Γ ανθράκων, δεν είναι πρώτης προτεραιότητος, (εκτός εντυπωσιασμού για υπάρχοντα πλούτη ανεκμετάλλευτα, για να ευφραίνονται οι Ιθαγενείς), όταν άλλες ανάγκες έχουν πρώτα σειρά για να ικανοποιηθούν, και μάλιστα όταν ή τιμή του αργού πετρελαίου κατέβηκε για προφανείς λόγους σε τιμές που κάνουν την εκμετάλλευση δύσκολων κοιτασμάτων απαγορευτική, όταν και στα 120 $ το βαρέλι, η αξιοποίηση των ήταν προβληματική. Ενώ επί πλέον δεν ξέρουμε την ποιότητα (πόσο Θειάφι περιέχουν), σε τι βάθος είναι; αν υπάρχουν, και σε τι ποσότητες. Οι σεισμικές μετρήσεις των Νορβηγών, είναι μια πρώτη επαφή. Χρειάζονται πολλά άλλα.

Τα ίδια συμβαίνουν σε όλες τις εκμεταλλεύσεις.

Η τιμή του νικελίου έκλεισε πρόσφατα περίπου στα 8.700$ ο τόνος, έχοντας χάσει πάνω από 40% από τις αρχές του έτους. Τον περασμένο Ιανουάριο η τιμή του κυμαινόταν στα 14.700 $…Με την τρέχουσα χαμηλή τιμή η ζημία φθάνει και τα 6.000$ . 

Μη λοιπόν αφήνουμε τον ανεύθυνο ερασιτεχνισμό, να οργιάζει. 

Τι μπορεί σίγουρα να βγάλουμε,–αν οι τιμές παραμείνουν υψηλές- από τα ορυκτά, (όχι τα μετ/τα) της Μήλου και άλλων νησιών, ή από σπάνιες γαίες, αν έχουμε και είναι εκμεταλλεύσιμες και από λίγο καθαρό Χαλαζία που στέλνουμε στην Ιταλία για αναγωγή σε καθαρό Πυρίτιο για microchips;

Ποιών μεταλλευμάτων τα απομένοντα αποθέματα να ενεργοποιήσουμε, ποια νέα μεταλλεύματα να εκμεταλλευθούμε, ποιους υδρογονάνθρακες (αν υπάρχουν;), να εκμεταλλευθούμε με χαμηλές τιμές των 30 $ ή και 20 $ το βαρέλι όταν με τιμές πωλήσεως 120 $ το κόστος εξόρυξης δεν καλύπτονταν;
 Και τι θα γίνει που θα μείνουμε από Ενέργεια, μόνο με τις ταμπέλες κάποιων Δήμων, ότι “εδώ βρίσκεσθε στην από-πυρηνικοποιημένη ζώνη του Δήμου Χ.”, όταν στις γειτονικές μας χώρες βρίσκονται πυρηνικά εργοστάσια κακοσυντηρούμενα σκουριασμένα σε απόσταση ολίγων δεκάδων Χιλιομέτρων από την Μακεδονία και Θράκη; Θα μείνουμε η μόνη χώρα-δείγμα που δεν θα έχει φτιάξει ένα πυρηνικό εργοστάσιο!! Δεν είμαστε αρνητικοί σε όποια πρόταση θα μας οδηγούσε στον δρόμο της ξανά Ανάπτυξης. Αλλά φτιάξτε επι τέλους ένα πρόγραμμα, που να είναι και εφαρμόσιμο, και όχι απλώς… “παράλληλο” ευχολόγιο;

του Βασιλείου Διον. Αναστασίου

(capital.gr)

Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων