Χρήσιμα Τηλέφωνα & Πληροφορίες
Morgan Stanley: Λάθος το «κόλλημα» των αγορών με το πετρέλαιο

Morgan Stanley: Λάθος το «κόλλημα» των αγορών με το πετρέλαιο

Διαφήμιση

Πολλά έχουν γραφτεί για την κατάρρευση στις τιμές του αργού και τον αντίκτυπό τους στις ευρύτερες αγορές, ωστόσο νέο υπόμνημα των αναλυτών της Morgan Stanley με επικεφαλής τον στρατηγικό αναλυτή Andrew Sheets σκιαγραφεί το βαθμό στον οποίο ο τομέας της ενέργειας οδηγεί αυτή τη στιγμή τις μετοχές και τα ομόλογα. Τονίζει πάντως πως η συσχέτιση είναι υπερβολική.

Σύμφωνα με το Bloomberg, το κείμενο αναφέρει πως αν απογυμνώσει κανείς τον αντίκτυπο του τομέα της ενέργειας, αποκαλύπτεται μια μακράν διαφορετική εικόνα για τη βιομηχανική παραγωγή, τα εταιρικά κέρδη και τον πληθωρισμό σε όλο τον κόσμο.

«Ο ρόλος του πετρελαίου στο ότι οδηγεί τις κινήσεις των αγορών ώρα με την ώρα έχει μεγαλοποιηθεί. Αλλά η θέση του στην ευρύτερη μακροοικονομία παραμένει κεντρική», τόνισαν οι αναλυτές. «Οι εταιρίες πετρελαίου δεν οδηγούν πλέον τους δείκτες μετοχών ή πίστωσης, υψηλότερα ή χαμηλότερα. Κατά την άποψή μας, το πετρέλαιο και οι αγορές κινούνται μαζί διότιοδηγούνται από παρόμοια πράγματα: τις ανησυχίες για την ανάπτυξη, μια έλλειψη διάθεσης ανάληψης κινδύνου, ένα ανελέητα ισχυρό δολάριο».

Αν και η αμερικανική βιομηχανική παραγωγή έχει πέσει τους τελευταίους μήνες, αφαιρώντας τις επιπτώσεις από την ενέργεια η πτώση αυτή εξαφανίζεται, αναφέρουν οι ειδικοί, τονίζοντας ότι «πολλές ”ευρείες” μετρήσεις οικονομικής υγείας όπως η αμερικανική βιομηχανική παραγωγή, μπορούν να επηρεαστούν σημαντικά από την αδυναμία στο πετρέλαιο».

Παρότι η ανάπτυξη κερδών του S&P 500 προβλέπεται αρνητική φέτος και του MSCI Europe παραμένει στάσιμη εδώ και 48 μήνες, η εικόνα αλλάζει δραματικά αν εξαιρέσει κανείς την ενέργεια. Σε αυτή την περίπτωση, η ανάπτυξη κερδών σε ετήσια βάση τόσο στις Ηνωμένες Πολιτείες όσο και στην Ευρώπη αγγίζει το 5% και 4% αντίστοιχα. Το υπόμνημα τονίζει πως αν και ακούμε συχνά πως τα εταιρικά κέρδη πέφτουν, «ίσως είναι πιο ακριβές να πούμε πως τα κέρδη στον τομέα των εμπορευμάτων καταρρέουν, ενώ τα κέρδη από την υπόλοιπη αγορά εξακολουθούν να εμφανίζουν μέτρια ανάπτυξη».

Παρόμοια τάση μπορεί να παρατηρηθεί στην περίπτωση του πληθωρισμού, με την ενέργεια να πιέζει σημαντικά προς τα κάτω τις μετρήσεις των τιμών. Μια ματιά στον πληθωρισμό σε ΗΠΑ, Ευρώπη και Ιαπωνία εξαιρώντας τα τρόφιμα και την ενέργεια, καταδεικνύει μια ανοδική τάση στις αυξήσεις τιμών κατά τους τελευταίους εννέα μήνες. Ωστόσο ο τομέας της ενέργειας εξακολουθεί να υπάρχει και να επηρεάζει σε πολύ μεγάλο βαθμό την οικονομία συνολικά.

«Οι πτώσεις στη βιομηχανική παραγωγή, τα εταιρικά κέρδη και τον πληθωρισμό, είναι όλες ανησυχητικές ενδείξεις για την υγεία του τρέχοντος κύκλου», κατέληξαν οι αναλυτές, προσθέτοντας ωστόσο πως «δεδομένου του πόσο αρνητικό φαίνεται να είναι το αίσθημα αυτή τη στιγμή, αξίζει επίσης να εξετάσουμε το αν και το πώς ίσως είναι παραπλανητικές».

(Έρη Σφαέλου, Euro2day.gr)

Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων