Πουλά μερίδιο της Aramco η Σαουδική Αραβία λόγω οικονομικών προβλημάτων
Η σαουδαραβική κρατική πετρελαϊκή εταιρία Saudi Aramco επιβεβαίωσε ότι εξετάζει μια σειρά από επιλογές σε ό,τι αφορά τη δημόσια εγγραφή της εταιρίας στο χρηματιστήριο.
Σύμφωνα με ανακοίνωση της εταιρίας, οι επιλογές περιλαμβάνουν την δημόσια εγγραφή «κατάλληλου ποσοστού των μετοχών της εταιρίας και/ή μιας σειράς θυγατρικών της στον τομέα διύλισης».
Ο Σαουδάραβας πρίγκιπας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν δήλωσε στο περιοδικό The Economist, ότι η κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας εξετάζει το ενδεχόμενο να πουλήσει μετοχές της Aramco στο πλαίσιο ενός προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων που στόχο έχει την άντληση κεφαλαίων σε μια περίοδο πτώσης των τιμών του πετρελαίου.
Η Aramco είναι η μεγαλύτερη πετρελαϊκή εταιρία του κόσμου με αποθέματα αργού περίπου 265 δισεκ. βαρέλια, πάνω από το 15% των παγκόσμιων αποθεμάτων πετρελαίου. Εάν υλοποιηθεί η δημόσια εγγραφή της, τότε θα γίνει η πρώτη εισηγμένη εταιρία με αξία άνω του 1 τρισ. δολαρίων, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αναλυτών.
Η εταιρία είπε ότι μόλις ολοκληρωθεί η μελέτη των επιλογών αυτών, τα αποτελέσματα θα παρουσιαστούν στο διοικητικό συμβούλιο της εταιρίας, το οποίο στη συνέχεια θα υποβάλει τις προτάσεις του στο Ανώτατο Συμβούλιο της Saudi Aramco.
«Αυτή η πρόταση συνάδει με την γενικότερη και προοδευτική κατεύθυνση που επιδιώκει το βασίλειο για τις μεταρρυθμίσεις, συμπεριλαμβανομένων των ιδιωτικοποιήσεων σε διάφορους τομείς της οικονομίας της Σαουδικής Αραβίας και της απελευθέρωσης των αγορών, κάτι που η εταιρία υποστηρίζει σθεναρά», ανέφερε η Aramco.
Πρόσθεσε ότι η διαδικασία αυτή θα ενισχύει την εστίαση της εταιρίας στο «μακροπρόθεσμο όραμα να καταστεί η μεγαλύτερη παγκοσμίως εταιρία ενέργειας και χημικών».
Ο Σαλμάν δεν διευκρίνισε πόσο μεγάλο είναι το ποσοστό της Aramco που μπορεί να πουλήσει η κυβέρνηση. Η εταιρία παράγει περισσότερα από 10 εκατ. βαρέλια πετρελαίου την ημέρα, τρεις φορές περισσότερα από τη μεγαλύτερη παγκοσμίως εισηγμένη εταιρία, την ExxonMobil.
Μια πώληση στο άμεσο μέλλον θα μπορούσε να καλύψει το μεγαλύτερο μέρος του τεράστιου δημοσιονομικού ελλείμματος που εμφανίζει το Ριάντ λόγω των χαμηλών τιμών πετρελαίου και που πέρυσι έφθασε σχεδόν τα 100 δισ. δολάρια. Παράλληλα, θα μπορούσε να ενισχύσει το ενδιαφέρον των ξένων επενδυτών για τη χρηματιστηριακή αγορά της Σαουδικής Αραβίας.
Reuters, Γαλλικό Πρακτορείο, Αθηναϊκό Πρακτορείο, Ντουμπάι, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα