Χρήσιμα Τηλέφωνα & Πληροφορίες
Θα γελάσει το παρδαλό κατσίκι με το πλαστικό χρήμα

Θα γελάσει το παρδαλό κατσίκι με το πλαστικό χρήμα

Διαφήμιση

Οντως μέσα στη χρονιά θα γελάσει το παρδαλό κατσίκι και δεν το λέμε αρνητικά. Αν εφαρμοστεί κατά γράμμα η χρήση του πλαστικού χρήματος (και θα εφαρμοστεί αν θεσπιστεί το αφορολόγητο για όλους) τότε τέτοια εποχή του χρόνου όλη η Ελλάδα θα τρίβει τα μάτια της για το τι παραοικονομία έκρυβε στα οικονομικά της “σπλάχνα”.

Είμαστε βέβαιοι ότι θα βγει στον αφρό απίστευτο μαύρο χρήμα (αδήλωτο στην εφορία) που κινεί και ζει εδώ και δεκαετίες, δεκάδες χιλιάδες μικρομεσαίους και ελεύθερους επαγγελματίες. Οι περισσότεροι από αυτούς δήλωναν και δηλώνουν μέχρι 10.000 ευρώ καθαρά έσοδα κι ας βγάζουν πολλαπλάσια ακόμη και εν μέσω κρίσης. Φυσικά αρκετοί από αυτούς σήμερα φυτοζωούν καθώς τους έπληξε η κρίση. Οχι όμως όλους όπως διαδίδεται.

Ανώτατο στέλεχος των εφοριών στην νότια Ελλάδα και στα νησιά του Αιγαίου και του Ιουνίου μου έλεγε πρόσφατα ότι σχεδόν όλοι οι μαγαζάτορες, καταστηματάρχες και ξενοδόχοι στα τουριστικά νησιά και γενικότερα σε τουριστικούς προορισμούς δηλώνουν στην Εφορία μόνο ζημιές. Πως να το εξηγήσει κανείς αυτό παρά μόνον λόγω της αχαλίνωτης φοροδιαφυγής και φοροαποφυγής; Πως είναι δυνατόν να μην έχουν κέρδη, μικρά η μεγάλα, όταν 26 εκ τουρίστες έκαναν πέρυσι περαντάζα από τα τουριστικά νησιά αφήνοντας αρκετά εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ;

Οταν με το καλό εφαρμοστεί το πλαστικό χρήμα στις συναλλαγές πολλοί ελεύθεροι επαγγελματίες και επιτηδευματίες (από γιατρούς μέχρι υδραυλικούς που σήμερα κλαίγονται μπροστά στις κάμερες) θα εμφανίσουν τρελό τζίρο και όχι αυτόν που δήλωναν ξεχνώντας να εκδώσουν αποδείξεις.

Οταν οι φορολογούμενοι θα υποχρεωθούν να πληρώνουν για υπηρεσίες η αγαθά με πλαστικό χρήμα καθώς μόνον έτσι θα κατοχυρώνουν το αφορολόγητο (οι έξυπνοι που θα το αρνηθούν θα πληρώσουν πολλαπλάσιους φόρους του χρόνου στην εφορία) τότε η σημερινή παραοικονομία είναι βέβαιο ότι δεν θα εκτιμάται στα σημερινά νούμερα.

Δηλαδή στο 40% του ΑΕΠ..Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι 40 στα 100 ευρώ κινούνται σήμερα εκτός ελέγχου στην επίσημη οικονομία..Τότε ίσως αρχίσει το πραγματικό ξεκαθάρισμα του ποιοι κονομάνε και ποιοι όχι σε αυτόν τον τόπο.Αυτό δεν σημαίνει ότι ο πακτωλός φορολογούμενου κέρδους που θα συγκεντρώσει το κράτος θα πρέπει να πάει σε νέους διορισμούς στο δημόσιο.

Αυτό που χρειάζεται η χώρα μας είναι επενδύσεις και κοινωνική πολιτική.

Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων