Χρήσιμα Τηλέφωνα & Πληροφορίες
Θεσσαλονίκη: Ξέμεινε από περιπολικά η πόλη – Ποιες οι «χειρότερες» περιοχές

Θεσσαλονίκη: Ξέμεινε από περιπολικά η πόλη – Ποιες οι «χειρότερες» περιοχές

Διαφήμιση

 

 

Θεσσαλονίκη: Ξέμεινε από περιπολικά η πόλη – Ποιες οι «χειρότερες» περιοχές

Ελλιπέστατη είναι η αστυνόμευση στην περιοχή της Θεσσαλονίκης με το πρόβλημα να γιγαντώνεται όσο απομακρυνόμαστε από το κέντρο της πόλης προς τους υπόλοιπους δήμους και περιοχές, καθώς κυκλοφορούν μόνο 17 περιπολικά στο νομό ανά βάρδια, την ώρα που υπάρχει δραματική αύξηση στις κλοπές και τις ληστείες και το αίσθημα ασφαλείας των πολιτών έχει πάει… περίπατο. Οι λόγοι που συμβαίνει αυτό δεν είναι η έλλειψη αστυνομικών από το σώμα της ΕΛ.ΑΣ., αλλά η κακή διαχείριση του προσωπικού σε διάφορα άλλα αντικείμενα, ο γερασμένος στόλος καθώς και τα… ρουσφέτια.

Μόνο 17 περιπολικά στον Νομό Θεσσαλονίκης

 

«Το κάθε αστυνομικό τμήμα βγάζει ένα περιπολικό ανά βάρδια αλλά με προσπάθειες της νυν ηγεσίας τις νυχτερινές ώρες αιχμής σε ορισμένα σημεία βγαίνουν εξτρά περιπολικά. Ο αριθμός είναι 17, ένα περιπολικό για το κάθε τμήμα», υπογράμμισε στον «Τύπο Θεσσαλονίκης» ο πρόεδρός Αστυνομικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης, Θεόδωρος Τσαϊρίδης. Παράλληλα ο κ. Τσαϊρίδης είπε ότι το 2017 ο ΣΥΡΙΖΑ είχε κάνει μια αναδιάρθρωση και συγγένευσε τα 32 αστυνομικά τμήματα σε 17 για να απαλλαχτεί το προσωπικό από σκοπιές και γραφειοκρατία, αλλά το μόνο που έγινε ήταν μαζί με τα τμήματα να μειωθούν και τα περιπολικά που αστυνόμευαν. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, όπως ανέφερε, είναι αυτό των τμημάτων Τούμπας, Τριανδρίας, Χαριλάου, Ανάληψης, το οποίο βγάζει ένα κοινό πυρπολικό ασφάλειας, κάτι που σε καμία περίπτωση δεν αρκεί για την αστυνόμευση των περιοχών, όπως τόνισε. Επίσης όπως επισήμανε τα περιπολικά που διαθέτει η Άμεση Δράση για τον Νομό, είναι μόλις πέντε ανά βάρδια!

Μισή η ομάδα ΔΙΑΣ

«Η δύναμη της ομάδας Δίας έχει μειωθεί στο 50% από την μέρα ίδρυσής της, δεν είναι ότι οι αστυνομικοί δεν θέλουν να πάνε στην συγκεκριμένη υπηρεσία αλλά ότι το προσωπικό είναι γερασμένο, έχει αυξηθεί δραματικά ο μέσος όρος ηλικίας και αυτές οι υπηρεσίες είναι υπηρεσίες αιχμής και το προσωπικό καταπονείται και σωματικά και ψυχολογικά. Όταν ιδρύθηκε στη Θεσσαλονίκη η ομάδα ΔΙΑΣ είχε 480 άτομα και αυτή την στιγμή υπηρετούν με το ζόρι 240. Παράλληλα οι μηχανές τους είναι από το 2010» δήλωσε ο κ. Τσαϊρίδης. Ακόμα, ο πρόεδρός Αστυνομικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης αναφερόμενος στην αστυνόμευση στην δυτική μεριά της πόλης, υπογράμμισε ότι όταν ιδρύθηκε η ομάδα ΔΙΑΣ στην δυτική Θεσσαλονίκη κυκλοφορούσαν 10 τετράδες ΔΙΑΣ την βάρδια ενώ τώρα με το ζόρι δύο ή τρεις, με αποτέλεσμα την μείωση της προληπτικής αστυνόμευσης. «Αν κυκλοφορούσαν όπως αρχικά οι επίδοξοι εγκληματίες δεν θα λειτουργούσαν με αυτό το θράσος. Οι εγκληματίες γνωρίζουν ότι δεν υπάρχουν οι περιπολίες του παρελθόντος» είπε.

Στους περιφερειακούς δήμους

«Ένα άλλο μεγάλο πρόβλημα είναι η αστυνόμευση σε περιφερικούς δήμους καθώς οι ομάδες ΔΙΑΣ και τα περιπολικά είναι πάρα πολύ περιορισμένα σε σχέση με τον πολεοδομικό ιστό και περιπολούν πιο σπάνια», εξήγησε ο κ. Τσαϊρίδης, ενώ είπε ότι για παράδειγμα στην Δυτική Θεσσαλονίκης στις περιοχές Αμπελοκήπων, Εύοσμου, Κορδελιού, Π. Μελά, Λαγκαδά, Θέρμη, δήμο Δέλτα, Ωραιόκαστρο αστυνομεύονται μόνο με τρείς ομάδες ΔΙΑΣ, με αποτέλεσμα να μην ξέρουν που να πρωτοπάνε, την ώρα που θα έπρεπε να είναι αυξημένη η αστυνόμευση λόγω των μεγάλων αποστάσεων.

«Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι στα Τμήματα Ασφαλείας ανατολικά»

Όπως εξήγησε ο πρόεδρός Αστυνομικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης, τα Τμήματα Ασφάλειας Καλαμαριάς και Πυλαίας βγάζουν μόλις ένα περιπολικό! «Για φανταστείτε ένα περιπολικό να είναι στο Πανόραμα και να χρειαστεί να μεταβεί στην Καλαμάρια για την κλήση ενός πολίτη που θα κάνει στο κέντρο επιχειρήσεων (100)» είπε δείχνοντας την κακή κατάσταση που επικρατεί στις εν λόγω περιοχές.

«Δε γίνεται σωστή διαχείριση προσωπικού»

Όπως τόνισε ο πρόεδρος των Αστυνομικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης, κυριότερος λόγος αυτής της κατάστασης είναι ότι εδώ και πάρα πολλά χρόνια δεν γίνεται σωστή διαχείριση προσωπικού από τις διοικήσεις. «Δεν είναι ζήτημα της τωρινής διοίκησης αλλά είναι διαχρονικό, γατί δεν ενισχύουν τις μάχιμες υπηρεσίες και τις υπηρεσίες αιχμής όπως και τα Αστυνομικά Τμήματα και τα Τμήματα Ασφαλείας που είναι τα κύτταρα αστυνόμευσης και σε αυτά έρχεται σε επαφή ο κόσμος και οι πολίτες». «Ό,τι και να λένε οι εκάστοτε κυβερνήσεις ότι θέλουν να ενισχύσουν την αστυνόμευση την τελευταία δεκαετία δεν έχει αποτυπωθεί τίποτα εμπράκτως. Το λέω μετά βεβαιότητας. Αυτό προκύπτει από τους αριθμούς που υπάρχουν στα Αστυνομικά τμήματα και της υπηρεσίες», κατέληξε.

Οι αποσπάσεις και τα… ρουσφέτια

Επίσης ένα άλλο μεγάλο πρόβλημα στην Αστυνόμευση όπως είπε ο κ. Τσαϊρίδης, είναι ότι υπάρχουν αστυνομικά τμήματα όπου η δύναμή τους ανέρχεται σε 80 άτομα αλλά στα χαρτιά. «Η πραγματική τους δύναμη ανέρχεται στα 40 άτομα καθώς τα υπόλοιπα είναι αποσπασμένα δεξιά και αριστερά και σε καμία περίπτωση δεν είναι βάση υπηρεσιακών κριτηρίων αλλά ρουσφετολογικών . Η ασφάλεια του πολίτη έχει πάει περίπατο» υπογράμμισε στον «Τύπο Θεσσαλονίκης» ο πρόεδρος Αστυνομικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης.

Γεμίζουν τα αστυνομικά τμήματα.. οπαδούς

Ένα άλλο ζήτημα που επισήμανε ο κ. Τσαϊρίδης είναι ότι ορισμένα άτομα που έχουν εμπλακεί σε θέματα οπαδικά, μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσής τους, όταν παίζει η Χ ή Ψ ομάδα πρέπει να πηγαίνουν στα εκάστοτε τμήματα μέχρι να τελειώσει ο αγώνας και πολλές φορές είναι οπαδοί διαφορετικών ομάδων. Αυτομάτως δημιουργείται πρόβλημα στο εκάστοτε τμήμα, μας είπε.

Όταν βρέχει, δεν υπάρχουν… αυτοκίνητα

Ένα άλλο πρόβλημα που προκύπτει όταν βρέχει, είναι η έλλειψη περιπολικών αυτοκινήτων. Όπως εξήγησε ο κ. Τσαϊρίδης όταν βρέχει οι δικυκλιστές αστυνομικοί αναλαμβάνουν εποχούμενη περιπολία με αποτέλεσμα, να μην υπάρχουν αυτοκίνητα για να χωρέσουν.

Παράλληλα ο κ. Τσαϊρίδης, αναφέρθηκε στον γερασμένο στόλο της ΕΛ.ΑΣ. με χαρακτηριστικό τις μηχανές των ΔΙΑΣ που είναι από το 2010. Επίσης όπως είπε ότι καινούριο όχημα κυκλοφορεί είναι μέσω ευρωπαϊκών προγραμμάτων ή ΕΣΠΑ και αφορούν ορισμένες υπηρεσίες, χωρίς σε αυτές να εμπεριέχονται τα αστυνομικά τμήματα τα περισσότερα περιπολικά έχουν περισσότερα από 500.000 χλμ!

Για την Πανεπιστημιακή Αστυνομία

Όπως είπε ο κ. Τσαϊρίδης η Πανεπιστημιακή αστυνομία είναι το μεγαλύτερο φιάσκο της τετραετίας όσον αφορά τα αστυνομικά ζητήματα, καθώς δεν γίνεται με αυτό τον τρόπο να αντιμετωπιστούν οι εγκληματικές οργανώσεις που δρουν μέσα στα πανεπιστήμια καθώς και οι κουκουλοφόροι. Στην Θεσσαλονίκη από τους 100 που προσελήφθησαν 8 άτομα απασχολούνται στα πανεπιστήμια και τελείως επιδερμικά και με την συνοδεία διμοιρίας των ΜΑΤ. «Αυτά είναι ζητήματα τα οποία εμείς τα είχαμε επισημάνει», τόνισε ενώ συνέχισε λέγοντας ότι «Τα θέματα εκπαίδευσης δεν έχουν καμία δουλεία με την αστυνομία. Το μόνο που κατάφερναν είναι να κάνουν είναι 1030 προσλήψεις (πανελλαδικά) και έμμεσα να ενισχυθούν τα αστυνομικά τμήματα».

Αστυνομικές δυνάμεις φυλάνε αγάλματα…

Ένα άλλο μεγάλο ζήτημα που απορρόφα μάχιμους αστυνομικούς είναι η φύλαξη αγαλμάτων , «στόχων» και … ανηλίκων σε νοσοκομεία. Όπως εξήγησε ο πρόεδρός Αστυνομικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης, «αυτή την στιγμή υπάρχουν αστυνομικές δυνάμεις που φυλάνε αγάλματα, προξενεία και … ανήλικα στα νοσοκομεία. Για παράδειγμα θα πουν στον Τσαϊρίδη, ξέρεις δεν θα βγεις για περιπολία στο κέντρο της πόλης, θα πάς να φυλάξεις ένα ανήλικό 40 ημερών στο νοσοκομείο (πράγμα για το οποίο δεν είναι εξειδικευμένοι οι αστυνομικοί και μεταφράζεται σε 8 αστυνομικούς 2 ένα βάρδια) ή για παράδειγμα αναλόγως με την επικαιρότητα μπορεί να φυλάμε ακόμα και μνημεία και αγάλματα» υπογράμμισε. Παράλληλα ένας άλλος τομέας που απασχολούνται οι αστυνομικοί, και μάλιστα σπαταλά μεγάλο μέρος του προσωπικού είναι οι φυλάξεις «στόχων» – πάνω από 150 αστυνομικοί το 8ωρο. Όπως είπε ο ίδιος, για παράδειγμα φυλούν το σπίτι κάποιου και όλα αυτά την ώρα που έχει αυξηθεί η τεχνολογία κάμερες κτλ. Εμείς στέλνουμε αστυνομικούς για να πούμε ότι στείλαμε και για να έχουμε κάποιον να ρίξουμε την ευθύνη», σημείωσε.

typosthes.gr

Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων