Χρήσιμα Τηλέφωνα & Πληροφορίες
Αγορά καυσίμων κίνησης: “Γκάζωσαν” το καλοκαίρι οι πωλήσεις με 5% στη βενζίνη και 12,4% στο ντίζελ – Προβληματισμός για το πετρέλαιο θέρμανσης

Αγορά καυσίμων κίνησης: “Γκάζωσαν” το καλοκαίρι οι πωλήσεις με 5% στη βενζίνη και 12,4% στο ντίζελ – Προβληματισμός για το πετρέλαιο θέρμανσης

Διαφήμιση
Κωνσταντίνος Φιλίππου

Δυναμική επιστροφή κάνει η αγορά των υγρών καυσίμων μετά το πολύμηνο lockdown.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία των εταιριών του κλάδου εμπορίας πετρελαιοειδών για τον μήνα Ιούλιο οι βενζίνες ανέβηκαν 5% και του πετρελαίου κίνησης 12,4% από πέρυσι.

Παράγοντες της αγοράς κάνουν λόγο για θετικά αποτελέσματα που οφείλονται στις αυξημένες οδικές μετακινήσεις των νοικοκυριών αλλά κυρίως λόγω της επανάκαμψης του τουρισμού. Όπως εξηγούν στελέχη των επιχειρήσεων, «οι πολίτες επιλέγουν για λόγους προστασίας από τη διασπορά του κορωνοϊού να μετακινούνται με τα δικά τους οχήματα για το λόγο αυτό διαπιστώνουμε και την αυξημένη κυκλοφορία στα αστικά κέντρα».

Στην ανάκαμψη, όμως των πωλήσεων, έπαιξε ρόλο και ο τουρισμός. Κινήθηκε εντυπωσιακά ανοδικά. Και οι επιπτώσεις στην αγορά των καυσίμων ήταν εμφανής: «Τόσο οι ξένοι παραθεριστές όσο και οι Έλληνες επέλεξαν προορισμούς που απαιτούν οδικές μετακινήσεις. Και πάλι προκειμένου να είναι ασφαλείς από τη διασπορά του κορωνοϊού».

Σε επίπεδο επταμήνου καταγράφεται επίσης αύξηση των πωλήσεων. Πιο συγκρατημένη αφού στο χρονικό διάστημα συμπεριλαμβάνονται και οι χειμερινοί μήνες με τα περιοριστικά μέτρα. Σύμφωνα με τα στοιχεία της αγοράς οι πωλήσεις των βενζινών ανέβηκαν οριακά κατά 1% και του ντίζελ κίνησης 4,3%.

Οι εκτιμήσεις των εταιριών εμπορίας θέλουν να συνεχίζεται το ανοδικό σερί των πωλήσεων καυσίμων κίνησης. Ωστόσο, θεωρούν ότι η αγορά έχει υποστεί τραύματα από τα lockdown και η επιστροφή της στα προ του κορωνοϊού επίπεδα θα αφήσει αποτυπώματα… στους ισολογισμούς των εταιριών.   

Ο επόμενος σταθμός του κλάδου είναι το άνοιγμα της αγοράς του πετρελαίου θέρμανσης σε περίπου ένα μήνα από σήμερα. Με βάση τα δεδομένα στελέχη επιχειρήσεων εκτιμούν ότι οι τιμές θα κινηθούν πάνω από 1 ευρώ το λίτρο. Θεωρούν ότι τα νοικοκυριά θα δυσκολευτούν για την αγορά ποσοτήτων προκειμένου να ζεσταθούν, ενώ θυμίζουν πως πολλές οικογένειες είχαν σπεύσει να αποθεματοποιήσουν στο τέλος της περασμένης σεζόν. 

ENERGYPRESS.GR

Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων