Χρήσιμα Τηλέφωνα & Πληροφορίες
Μπαίνει πλαφόν στο κέρδος των προϊόντων που δέχονται μπαράζ ανατιμήσεων

Μπαίνει πλαφόν στο κέρδος των προϊόντων που δέχονται μπαράζ ανατιμήσεων

Διαφήμιση
  • Στέλιος Μορφίδης

Τι προβλέπει η διάταξη του Υπουργείου Ανάπτυξης, πέραν των καυσίμων και των αλεύρων – Στην «τσιμπίδα» της ΔΙΜΕΑ Σούπερ Μάρκετ και επιχειρήσεις που πιάστηκαν με αδικαιολόγητες ανατιμήσεις

 

Με αδικαιολόγητες ανατιμήσεις «πιάστηκαν» απ’ τα ελεγκτικά κλιμάκια της ΔΙΜΕΑ επιχειρήσεις του οργανωμένου λιανεμπορίου. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του newmoney.gr σε αυτές συμπεριλαμβάνονται σχεδόν όλες οι μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ.

Όπως εξηγούσαν πηγές απ’ το Υπ. Ανάπτυξης οι συγκεκριμένες επιχειρήσεις εντοπίστηκαν να πουλάνε με μεγαλύτερο περιθώριο κέρδος παρτίδες προϊόντων για τις οποίες ισχύει πλαφόν (μάσκες, αντισηπτικά, αλκοολούχα προϊόντα κοκ).

Μάλιστα όπως εξηγούσαν οι ίδιες πηγές, οι επιχειρήσεις πιάστηκαν να έχουν ανεβάσει τις τιμές σε προϊόντα για τα οποία είχαν ενημερωθεί πως θα υπάρξουν ανατιμήσεις χωρίς ωστόσο να έχουν παραλάβει τις νέες –πιο ακριβές – παρτίδες! Οι περισσότερες περιπτώσεις αφορούν τις τιμές στις μάσκες υψηλής προστασίας, οι οποίες είχαν «εκτοξευτεί» στα τέλη της περασμένης χρονιάς.

 

Τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν απ’ τη ΔΙΜΕΑ κατόπιν απόφασης του υπ. Ανάπτυξης κ. Αδ. Γεωργιάδη υπερβαίνουν τις 150.000 ευρώ ενώ σε περίπτωση υποτροπής προβλέπεται το πρόστιμο να φθάσει το 1 εκατ. ευρώ.

Οι σχετικές ανακοινώσεις για τις συγκεκριμένες υποθέσεις αναμένονται εκτός απροόπτου σήμερα.

 

Επεκτείνεται το πλαφόν

Την ίδια ώρα έτοιμη είναι η διάταξη απ’ την ηγεσία του υπ. Ανάπτυξης για την επέκταση του μέτρου του πλαφόν στο περιθώριο κέρδους σειράς προϊόντων που είναι στην «αιχμή» των πληθωριστικών πιέσεων που ασκούνται στην οικονομία.

 

Η διάταξη, την οποία προανήγγειλε χθες το βράδυ ο κ. Γεωργιάδης, πέραν των καυσίμων και των αλεύρων, θα έχει ένα «παράθυρο» περιορισμού στο κέρδος οποιουδήποτε προϊόντος η τιμή κάνει απότομη άνοδο. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, η διάταξη θα περιέχει μια γενική αναφορά που, επί της ουσίας, θα βάζει στο μικροσκόπιο των Αρχών οποιοδήποτε προϊόν παρατηρηθεί ότι δέχεται μπαράζ ανατιμήσεων.

Σύμφωνα με τον υπ. Ανάπτυξης κ. Αδ. Γεωργιάδη ως ανώτατο όριο θα θεσπιστεί αυτό που είχαν οι εταιρείες το Σεπτέμβριο του 2021, πριν καν δηλαδή εκδηλωθεί το μεγάλο κύμα των ανατιμήσεων στην αγορά.

Θα αφορά μάλιστα όλη την αλυσίδα εφοδιασμού. Για παράδειγμα στα καύσιμα ο περιορισμός θα ξεκινά απ’ τα διυλιστήρια και θα φθάνει ως τα πρατήρια. Αντίστοιχα πχ στα άλευρα ο περιορισμός θα ξεκινά απ’ τις αλευροβιομηχανίες και θα φθάνει στο ράφι του σούπερ μάρκετ ή του αρτοποιείου, ανάλογα το προϊόν.

https://www.newmoney.gr/

Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων