Χρήσιμα Τηλέφωνα & Πληροφορίες
Επιστολή προς Υφυπουργό Οικονομικών κυρία Παπανάτσιου απόψεις σχετικά με την ΠΟΛ 1208/2018 – 21/12/2018

Επιστολή προς Υφυπουργό Οικονομικών κυρία Παπανάτσιου απόψεις σχετικά με την ΠΟΛ 1208/2018 – 21/12/2018

Διαφήμιση

ΔΑΝΑΪΔΩΝ 7- ΤΗΛ.2310526411 FAX 2310525926 T.K.546 26  ΘΕΣ/ΝΙΚΗ

E-mail evethax@otenet.gr

www.enveth.gr

                                                               Θεσσαλονίκη   21  Δεκεμβρίου  2018

ΑΡ.ΠΡΩΤ. 640

ΠΡΟΣ: ΥΦΥΠΟΥΡΓΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ                                                                                                                              

              κα.  Αικατερίνη Στέργιου Παπανάτσιου

 

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ: Π.Ο.Π.Ε.Κ. ΠΡΟΕΔΡΟ κο. ΑΣΜΑΤΟΓΛΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟ

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ: ΔΙΟΙΚΗΤΗ ΑΑΔΕ κο. ΠΙΤΣΙΛΗ ΓΕΩΡΓΙΟ – ΣΥΜΒΟΥΛΟ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΑΑΔΕ κο. ΠΥΡΓΙΩΤΗ ΑΝΤΩΝΙΟ

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ: ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΣΥΡΙΖΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ-ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ – ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΚΙΝΑΛ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ – ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ – ΒΟΛΕΥΤΕΣ ΕΝΩΣΗΣ ΚΕΝΤΡΩΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

 

 

Αξιότιμη κυρία Παπανάτσιου , με αφορμή την ΠΟΛ. 1208/2018 θέλουμε να σας καταθέσουμε τις απόψεις μας. Πρώτα από όλα οι όποιες νομοθετικές ρυθμίσεις πρέπει να έχουν ικανή  χρονική περίοδο προσαρμογής από τις επιχειρήσεις μας. Πρέπει  να σας επισημάνουμε ότι τα πρατήρια λειτουργούν κάτω από το ειδικό καθεστώς του συστήματος εισροών με αποτέλεσμα να είμαστε ουσιαστικά δέσμιοι των εγκαταστατών τους και του χρόνου που διαθέτουν αυτοί και αυτό γιατί το κράτος δεν επέβαλλε ενιαίο λογισμικό παρά τα  συνεχή αιτήματα  μας .  Η ιδιομορφία αυτή λοιπόν  μας περιορίζει  να διαπραγματευτούμε το υψηλό  κόστος λόγω μειωμένης προσφοράς  αλλά και στην εξεύρεση λογισμικών και μηχανημάτων από την ελεύθερη αγορά σε σύντομο χρονικό διάστημα. Επίσης θεωρούμε,  ότι οι όποιες αποφάσεις θα πρέπει να συζητούνται  με τους εκπροσώπους του κλάδου, δεδομένου ότι δεν δώσαμε κανένα δικαίωμα , ώστε να θεωρούμαστε  ότι δεν έχουμε προσανατολισμό προς τη νομιμότητα. Για αυτό το λόγο σας δηλώνουμε την αδυναμία μας να ανταποκριθούμε χρονικά σε αυτή τη προσαρμογή. Αποφάσεις που δεν δίνουν χρόνο προσαρμογής εξαιτίας αντικειμενικών δυσκολιών των προμηθευτών μας, μας αναγκάζουν να γινόμαστε ζητιάνοι παρατάσεων.

                Τα περισσότερα πρατήρια έχουν άλλο εμπορικό πρόγραμμα από αυτό του εγκαταστάτη του συστήματος εισροών-εκροών αφού το εμπορικό προϋπήρχε. Σε ορισμένες των περιπτώσεων οι εγκαταστάτες αρνούνται να δώσουν πρωτόκολλα επικοινωνίας, σε άλλες ζητούν υπερβολικό κόστος, άλλα πρατήρια πολύ μικρού βεληνεκούς (συνήθως επαρχιακά) δεν έχουν μηχανογράφηση αφού εκδίδουν ελάχιστα παραστατικά και βέβαια  το πλέον σημαντικό  είναι ότι  σήμερα δεν έχουν την δυνατότητα ούτε  οι εγκαταστάτες να συμμορφώσουν νομοθετικά τις επιχειρήσεις μας.  Δεν διευκρινίζεται επαρκώς ο τρόπος λειτουργίας στη διανομή του πετρελαίου θέρμανσης, όπως επίσης αντιμετωπίζεται διαφορετικά ο μεταπωλητής πετρελαίου θέρμανσης χωρίς έδρα με αυτόν που δαπάνησε και συνεχίζει να συντηρεί την εγκατάσταση του. Πρέπει επιτέλους  να υπάρξει ενιαίος τρόπος αντιμετώπισης  του ΚΦΑΣ με το σύστημα εισροών εκροών και τον Ήφαιστο. Σε κάθε περίπτωση για όλα τα παραπάνω ο χρόνος δεν επαρκεί!!!!!!!!   

Με την ευκαιρία αυτή σας δηλώνουμε τη δυσαρέσκεια μας για το γεγονός ότι οι αποφάσεις της Πολιτείας διαχρονικά λαμβάνονται χωρίς τη συμμετοχή μας. Από τη στιγμή που συνεχώς λαμβάνονται νέα μέτρα αποδεικνύεται ότι τα προηγούμενα δεν ήταν επαρκή, για τα οποία όμως εμείς είχαμε  προηγουμένως εκφράσει την άποψή μας σχετικά με την  επάρκεια τους, όπως άλλωστε κάνουμε και τώρα.  Κατά τη δική μας άποψη η απουσία διαλόγου για λήψη μέτρων μακράς πνοής είναι η αιτία των επαναλαμβανόμενων νέων αποφάσεων. Η επαγγελματική μας επάρκεια και η θέληση μας για τη νόμιμη λειτουργία της αγοράς καυσίμων είναι βέβαιο ότι θα συμβάλλει αποφασιστικά ώστε να ληφθούν οι νομοθετικές αποφάσεις που θα βάλουν την αγορά σε τάξη.

                Επειδή δεν πιστεύουμε ότι μόνο οι γραφειοκρατικές ρυθμίσεις δίνουν λύσεις στα προβλήματα,  σας παραθέτουμε ένα απόσπασμα από ανακοίνωση της ΑΑΔΕ σε σχετικό πρόσφατο  έλεγχο βυτιοφόρου μεταφοράς λαθραίου υγραερίου που έλαβε χώρα στη Θεσσαλονίκη.  

      :         Από τον έλεγχο των εγγράφων που βρέθηκαν στο εν λόγω όχημα διαπιστώθηκε ότι, κατά τη δεδομένη χρονική στιγμή, παρέδωσε, σε άγνωστο παραλήπτη, ποσότητα υγραερίου (LPG) Μίγμα για Θέρμανση (6.010 κιλά), χωρίς να έχουν εκδοθεί τα νόμιμα παραστατικά.   

                Όπως λοιπόν αντιλαμβάνεστε  οι παραλήπτες του λαθραίου καυσίμου παρέμειναν άγνωστοι  αν και  είχαν δοθεί στοιχεία και ονοματεπώνυμα. Αν δεν μπορούνε οι ελεγκτικές αρχές να βρούνε  που πάνε οχήματα 25 μέτρων πως θα βρούνε τα τσιπάκια που καταδολιεύουν τα συστήματα. Περί αυτού πρόκειται διότι όλα τα άλλα είναι αυταπάτες που θα χρήζουν συνεχώς νέων αποφάσεων.  

                Συνοψίζοντας σας ζητούμε οι όποιες αποφάσεις που λαμβάνονται πρέπει να έχουν προσανατολισμό την επιβολή μέτρων που πραγματικά θα συνεισφέρουν στον περιορισμό της παραβατικότητας και αυτό θα γίνει  ΜΟΝΟ με τη συμμετοχή μας. Από την εμπειρία μας σας δηλώνουμε ότι οι συγκεκριμένες ρυθμίσεις δεν είναι προς τη σωστή κατεύθυνση και το μόνο που θα προκαλέσουν είναι αναίτιο και δυσβάσταχτο κόστος στον πρατηριούχο, το μόνο δε, καλό που θα κάνουν είναι να διογκώνονται τα ταμεία των εταιριών μηχανογράφησης.

               Είμαστε στη διάθεσή σας.    

                                    

 

 

 

 

 

 

Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων