Χρήσιμα Τηλέφωνα & Πληροφορίες
Κύπρος: Καίνε οι τιμές των καυσίμων

Κύπρος: Καίνε οι τιμές των καυσίμων

Διαφήμιση

Μεγάλες αυξήσεις καταγράφουν οι τιμές των καυσίμων το 2021 δυσχεραίνοντας την οικονομική κατάσταση των πολιτών.

Οι απανωτές αυξήσεις της τιμής του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές δεν άφησαν αλώβητη την Κύπρο που έχει μεγάλη εξάρτηση στις εισαγωγές πρώτων υλών.

Με βάση τα στοιχεία που παρέχει σε πραγματικό χρόνο το παρατηρητήριο λιανικών τιμών καυσίμων της υπηρεσίας προστασίας του καταναλωτή, στις 17 Αυγούστου, η μέση παγκύπρια τιμή της αμόλυβδης βενζίνης 95 οκτανίων φθάνει τα €1,309 ανά λίτρο, με τη φθηνότερη τιμή να είναι στα €1,245 και την ακριβότερη στα €1,353.

Στο πετρέλαιο κίνησης, η μέση παγκύπρια τιμή διαμορφώνεται στα €1,311, με φθηνότερη τιμή το €1,255 και ακριβότερη το €1,355.

Σύμφωνα με το Σύνδεσμο Καταναλωτών από τις αρχές του έτους, η τιμή της βενζίνης 95 οκτανίων καταγράφει αύξηση €0.239 ανά λίτρο και του πετρελαίου κίνησης €0.209 ανά λίτρο.

Υπ. Ενέργειας: Δικαιολογημένες οι αυξήσεις

Ο Διευθυντής της Υπηρεσίας Προστασίας του Καταναλωτή του Υπουργείου Ενέργειας Αντώνης Ιωάννου δήλωσε στη StockWatch ότι η αυξηση των τιμών των καυσίμων δικαιολογείται λόγω των αυξημένων τιμών διεθνώς.

«Οι τιμές που έχουμε, οι λιανικές είναι συγκρίσιμες με αυτές της ΕΕ, ειδικά μετά τους φόρους που είναι πιο χαμηλές. Οι τιμές είναι δκαιολογημένες», αναφέρει.

Στην αύξηση των τιμών, όπως αναφέρει, συντείνει επιπρόσθετα το κόστος μεταφοράς καυσίμων από τη Λάρνακα στο Βασιλικό, αλλά και η προσθήκη του βιοκαυσίμου βάσει της οδηγίας της ΕΕ, ενώ επίδραση έχει και η εκάστοτε ισοτιμία του δολαρίου με το ευρώ.

Επισης, αρνητικά επηρεάζει και το γεγονός ότι οι παίκτες στην αγορά είναι λίγοι.

Ρευστή η κατάσταση

Μιλώντας στη StockWatch, ο Πρόεδρος του Κυπριακού Συνδέσμου Καταναλωτών Μάριος Δρουσιώτης, επεσήμανε πως oι λιανικές τιμές καυσίμων στην Κύπρο, παρουσιάζουν αύξηση από τις αρχές του έτους και μια σταθερότητα τις τελευταίες 10 περίπου μέρες, σε αντίθεση με τις διεθνείς τιμές που κατά την ίδια περίοδο παρουσίαζαν συχνές και απότομες αυξομειώσεις.

«Η κατάσταση των διεθνών τιμών κατά την περίοδο αυτή είναι πολύ ρευστή και δεν μπορεί κάποιος να προβλέψει σε ποιο σημείο θα σταθεροποιηθεί», τονίζει.

Σύμφωνα με τον κ. Δρουσιώτη, η Κύπρος είναι πιο φθηνή στη βενζίνη 95 και το πετρέλαιο κίνησης με τους φόρους και πιο ακριβή στο πετρέλαιο θέρμανσης. Μια σύγκριση με τις λιανικές τιμές χωρίς τους φόρους, δείχνει ότι η Κύπρος είναι πιο φθηνή στη βενζίνη 95 και πιο ακριβή στο πετρέλαιο κίνησης και στο πετρέλαιο θέρμανσης.

H εκτίμηση του Συνδέσμου είναι ότι ο κύπριος καταναλωτής πληρώνει κατά μέσο όρο 2 σεντ το λίτρο περισσότερο από ότι θα έπρεπε να πληρώνει.

Οι τιμές καυσίμων σε κάθε επαρχία

Σε ότι αφορά τις λιανικές τιμές καυσίμων, με βάση τα στοιχεία του παρατηρητηρίου, η Λευκωσία είναι η φθηνότερη επαρχία καθώς, διατηρεί τις χαμηλότερες μέσες τιμές που καταγράφηκαν σε όλα τα καύσιμα κίνησης.

Σύμφωνα με στοιχεία που συνέλεξε η StockWatch, τα πρατήρια στη Λευκωσία διατηρούσαν κατά μέσο όρο, τις τιμές τους σε χαμηλότερα επίπεδα σε σχέση με τα πρατήρια άλλων επαρχιών.

Η Λευκωσία είναι φθηνότερη τόσο στην αμόλυβδη βενζίνη 95 και 98 οκτανίων, όσο και στο πετρέλαιο κίνησης.

Η μέση λιανική τιμή στην οποία πωλούνταν η αμόλυβδη 95 οκτανίων στη Λευκωσία είναι €1,300 ανά λίτρο, η αμόλυβδη 98 οκτανίων στο €1,367/λίτρο και το πετρέλαιο κίνησης στο €1,307/λίτρο.

Στη δεύτερη θέση της φθηνότερης αμόλυβδης βενζίνης 95 οκτανίων είναι η Λάρνακα και η Λεμεσός.

Αντίστοιχα, σε ότι αφορά τη βενζίνη 98 οκτανίων, μετά τη Λευκωσία, φθηνότερες επαρχίες ήταν η Αμμόχωστος και η Λεμεσός.

Στο πετρέλαιο κίνησης, δεύτερη φθηνότερη επαρχία σε ότι αφορά τις μέσες τιμές ήταν η Λάρνακα.

Αντίθετα, η πιο ακριβή επαρχία σε όλες τις κατηγορίες καυσίμων είναι η Πάφος.

(της Γεωργίας Χαννή, stockwatch.com.cy)

 
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων