Χρήσιμα Τηλέφωνα & Πληροφορίες
Στα υψηλότερα επίπεδα από τον Οκτώβριο του 2018 έκλεισε το αμερικανικό αργό πετρέλαιο

Στα υψηλότερα επίπεδα από τον Οκτώβριο του 2018 έκλεισε το αμερικανικό αργό πετρέλαιο

Διαφήμιση

Στα υψηλότερα επίπεδά του από τον Οκτώβριο του 2018 έκλεισε την Πέμπτη το αμερικανικό αργό, καθώς τα θετικά στοιχεία για την πορεία της οικονομίας των ΗΠΑ ενίσχυσαν τις προοπτικές της ενεργειακής ζήτησης, οδηγώντας στην πέμπτη συναπτή ενίσχυση των τιμών του πετρελαίου.

“Το κλίμα γύρω από το πετρέλαιο έγινε πολύ καλύτερα μετά την ανακοίνωση των στοιχείων για το ΑΕΠ, καθώς και των εξαιρετικών στοιχείων για την απασχόληση”, τόνισε ο Phil Flynn, ανώτερος αναλυτής αγοράς στην Price Futures Group στον ιστότοπο MarketWatch.

Η οικονομία των ΗΠΑ επεκτάθηκε κατά 6,4% το α’ τρίμηνο του 2021, σύμφωνα με τα αναθεωρημένα στοιχεία, ενώ οι νέες αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας στη χώρα υποχώρησαν κατά 38.000, στις 406.000, την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 22 Μαΐου, στην τέταρτη συναπτή εβδομάδα υποχώρησής τους.

“Το Ιράν παραμένει αστάθμητος παράγοντας, όμως, καθώς οι διαπραγματεύσεις πηγαίνουν αργά, η αγορά λαμβάνει αντιφατικά μηνύματα”, συμπλήρωσε ο Flynn.

Την ίδια ώρα, εικάζεται ότι χώρες του ευρύτερου καρτέλ του OPEC+ “πιθανόν να αναπροσαρμόσουν τα σχέδιά τους με βάση τις εξελίξεις γύρω από το Ιράν”. Την Τρίτη, ο Οργανισμός θα συνεδριάσει προκειμένου να αποφασίσει τα επίπεδα παραγωγής των χωρών μελών του.

Το παγκόσμιο σημείο αναφοράς, πετρέλαιο τύπου Brent παράδοσης Ιουλίου κέρδισε 59 σεντς ή 0,9%, κλείνοντας στα 69,46 δολ. το βαρέλι, στο υψηλότερο κλείσιμο από τις 17 Μαΐου, ενώ το πλέον ενεργό συμβόλαιο, εκείνο του Αυγούστου, έκλεισε στα 69,20 δολ., με άνοδο 47 σεντς ή 0,7%.

Στην άλλη όχθη του Ατλαντικού, το αμερικανικό αργό τύπου WTI παράδοσης Ιουλίου κέρδισε 64 σεντς ή 1%, κλείνοντας στα 66,85 δολ. το βαρέλι, στο υψηλότερο κλείσιμό του από τις 29 Οκτωβρίου 2018, σύμφωνα με στοιχεία του δικτύου Dow Jones.

Brent και WTI δεν είχαν σημειώνει πέντε συναπτές ανοδικές συνεδριάσεις από τον Φεβρουάριο.

Τα στοιχεία τα οποία ανακοίνωσε την Τετάρτη η Υπηρεσία Ενεργειακών Πληροφοριών των ΗΠΑ έδειξαν πτώση τόσο στα εγχώρια αποθέματα αργού, όσο και σε εκείνα της βενζίνης.

Η θετική δυναμική για το πετρέλαιο αντισταθμίζεται από την αναμονή για την πιθανή επιστροφή των ΗΠΑ στην “πυρηνική συμφωνία” του 2015 των μεγάλων δυνάμεων με το Ιράν, η οποία θα απελευθερώσει μεγάλο μέρος του ιρανικού πετρελαίου στις διεθνείς αγορές.

(capital.gr)