Χρήσιμα Τηλέφωνα & Πληροφορίες
Άνοιξε η πλατφόρμα myCar για την ηλεκτρονική κατάθεση των πινακίδων αυτοκινήτου

Άνοιξε η πλατφόρμα myCar για την ηλεκτρονική κατάθεση των πινακίδων αυτοκινήτου

Διαφήμιση

Όλη η διαδικασία προκειμένου να καταθέσετε ηλεκτρονικά τις πινακίδες και να θέσετε το όχημά σας σε ψηφιακή ακινησία.

Στον «αέρα» είναι η πλατφόρμα της ΑΑΔΕ «myCAR» μέσω της οποίας οι ιδιοκτήτες οχημάτων θα μπορούν να ακινητοποιήσουν ψηφιακά τα οχήματά τους, καταθέτοντας τις πινακίδες κυκλοφορίας τους.

Λόγω της πανδημίας του κορονοϊού και των μέτρων κατά της διασποράς της, οι ιδιοκτήτες οχημάτων που θέλουν να καταθέσουν τις πινακίδες τους, δεν χρειάζεται να μεταβούν σε κάποια εφορία, αλλά μπορούν να το κάνουν ηλεκτρονικά.

Μετά τη διαδικασία, θα πρέπει μόνο να αφαιρέσουν τις πινακίδες και να τις κρατήσουν σπίτι τους.

Θα πρέπει να έχουν ωστόσο δηλώσει πού θα βρίσκεται μόνιμα παρκαρισμένο το όχημα, ενώ αν σε περίπτωση ελέγχου διαπιστωθεί ότι το όχημα έχει κινηθεί παράνομα, προβλέπεται «τσουχτερό» πρόστιμο ύψους 10.000 «συνοδευόμενο» από τα διπλάσια ετήσια τέλη.

Σε περίπτωση, δε, υποτροπής τότε το πρόστιμο «εκτοξεύεται» στα 30.000 ευρώ, ενώ αφαιρείται η άδειας οδήγησης του ιδιοκτήτη ή κατόχου του οχήματος για 3 χρόνια.

Υπενθυμίζεται επίσης ότι τόσο για την πληρωμή των τελών κυκλοφορίας του 2021 όσο και για την κατάθεση των πινακίδων κυκλοφορίας, το υπουργείο Οικονομικών έχει δώσει παράταση έως τις 26 Φεβρουαρίου.

Όλη η διαδικασία για την ηλεκτρονική κατάθεση πινακίδων

Στην πλατφόρμα myCAR, της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, έχετε τη δυνατότητα να:

  • Θέσετε σε ψηφιακή ακινησία/κυκλοφορία το όχημά σας, καταθέτοντας ψηφιακά τις πινακίδες του, χωρίς να πρέπει να επισκεφθείτε τη ΔΟΥ σας.
  • Κατεβάσετε το ειδοποιητήριο για τα τέλη κυκλοφορίας και να λάβετε βεβαίωση μη οφειλής τελών κυκλοφορίας.

Αρκούν μάλιστα πέντε βήματα για την ολοκλήρωση της διαδικασίας κατάθεσης των πινακίδων.

Οι κάτοχοι των οχημάτων μπορούν να μπουν στην πλατφόρμα (mycar.aade.gov.gr) και αφού συνδεθούν με τους κωδικούς TAXISnet, να επιλέξουν:

  • είτε να κατεβάσουν το ειδοποιητήριο πληρωμής των τελών κυκλοφορίας ή να λάβουν βεβαίωση μη οφειλής τελών, σε περίπτωση, που θέλουν να το μεταβιβάσουν
  • είτε «Ψηφιακή Ακινησία/Κυκλοφορία»

Στην περίπτωση που θέλετε να καταθέσετε τις πινακίδες σας, θα μεταφερθείτε σε μια νέα σελίδα όπου εμφανίζεται αυτόματα ο ΑΦΜ σας, ο αριθμός κυκλοφορίας των οχημάτων σας και η τρέχουσα ημερομηνία.

Αν είστε κάτοχος δύο ή περισσότερων οχημάτων, θα πρέπει να επιλέξετε τον αριθμό κυκλοφορίας για τον οποίο επιθυμείτε να καταθέσετε τις πινακίδες. Με την επιλογή «Δήλωση Ακινησίας Οχημάτων» θα οδηγηθείτε στη σελίδα με τα πλήρη στοιχεία του αιτούντα και του οχήματος.

Κλικάροντας το σχετικό κουτί, δηλώνετε υπεύθυνα ότι:

  1. το όχημα θα φυλάσσεται σε κλειστό και περιφραγμένο χώρο
  2. δεν θα κυκλοφορήσετε το όχημα μετά τη θέση σε ακινησία αυτού.

Τέλος, θα πρέπει να συμπληρώσετε αναλυτικά τα στοιχεία του χώρου στάθμευσης, όπου θα βρίσκεται το όχημα σε ακινησία. 

Η ίδια διαδικασία ακολουθείται και στην περίπτωση, που ο κάτοχος του οχήματος που έχει τεθεί σε ακινησία επιθυμεί να το θέσει ξανά σε κυκλοφορία.

Αξίζει τέλος να σημειωθεί ότι στην πλατφόρμα περιέχονται επίσης πληροφορίες για το αν το όχημα έχει περάσει ΚΤΕΟ, αν έχουν πληρωθεί τα τέλη κυκλοφορίας προηγούμενων ετών, αλλά και αν είναι ασφαλισμένο.

Πρόσβαση μάλιστα στις συγκεκριμένες πληροφορίες θα έχει και η ΕΛ.ΑΣ. προκειμένου να μπορεί να εντοπίσει τυχόν ανασφάλιστα Ι.Χ. ή αν τα οχήματα έχουν παραβιάσει την ακινησία.

sputniknews.gr

Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων