Χρήσιμα Τηλέφωνα & Πληροφορίες
Αναστολές συμβάσεων: Τί αλλάζει τον Φεβρουάριο

Αναστολές συμβάσεων: Τί αλλάζει τον Φεβρουάριο

Διαφήμιση

Αλλαγές ήρθαν στις αναστολές συμβάσεων για το μήνα Φεβρουάριο.

Οι αναστολές θα δηλώνονται πλέον στο πληροφοριακό σύστημα «Εργάνη» εκ των προτέρων και όχι εκ των υστέρων.

Η εκ των υστέρων δήλωση των αναστολών δε βοηθούσε τον έλεγχο των επιθεωρητών εργασίας καθώς ο εργοδότης μπορούσε να απασχολεί τον εργαζόμενο και να δηλώνει εκ των υστέρων την σύμβασή του σε αναστολή.

Οι αναστολές συμβάσεων
Οι αναστολές του Φεβρουαρίου πρέπει να δηλωθούν από σήμερα έως και την ερχόμενη Παρασκευή 5/2, εφόσον η αναστολή σύμβασης διαρκεί όλο τον μήνα (1-28/2) ή η χρονική διάρκειά της ξεκινά εντός της τρέχουσας εβδομάδας.

Δηλαδή αν ο εργοδότης πληττόμενης επιχείρησης θέλει να θέσει σε αναστολή εργαζόμενους από τις 8 έως τις 17 Φεβρουαρίου θα πρέπει να υποβάλλει τις δηλώσεις έως τις 7 Φεβρουαρίου.

Αν δεν τηρηθεί η διαδικασία της προαναγγελίας η υπεύθυνη δήλωση είναι άκυρη και ο εργαζόμενος δε θα λάβει τα 534 ευρώ. Κατά συνέπεια ο εργοδότης επιβαρύνεται με τους μισθούς και τις εισφορές των εργαζομένων του κανονικά.

Από την άλλη πλευρά οι εργαζόμενοι θα έχουν ένα μικρό κέρδος καθώς η αποζημίωση παραμένει στα 534 ευρώ ενώ ο Φεβρουάριος έχει 28 ημέρες.

Η διαδικασία
Συγκεκριμένα:

⇒ Η αναστολή συμβάσεων εργασίας των εργαζομένων προαναγγέλλεται τουλάχιστον την προηγούμενη μέρα της έναρξης της αναστολής.

Ειδικά, όμως, για τις συμβάσεις εργασίας που τίθενται σε αναστολή από την 1η έως και την 5η Φεβρουαρίου 2021, προς διευκόλυνση των λογιστών, οι υπεύθυνες δηλώσεις προαναγγελίας των εργοδοτών-επιχειρήσεων υποβάλλονται εντός του πρώτου πενθημέρου του μηνός αυτού.

⇒ Η προαναγγελία μπορεί να αφορά είτε αυτοτελή χρονικά διαστήματα εντός του Φεβρουαρίου είτε ολόκληρο το μήνα.

⇒ Σε κάθε περίπτωση, κάθε μεταβολή της προαναγγελθείσας αναστολής συμβάσεων εργασίας των εργαζομένων προαναγγέλλεται και αυτή, με τη διαδικασία της προσωρινής ανακλήσεως.

⇒ Η προσωρινή ανάκληση επίσης προαναγγέλλεται τουλάχιστον την προηγούμενη μέρα από την έναρξη της μεταβολής.

⇒ Υπογραμμίζεται ότι, σε περίπτωση που δεν τηρηθεί η ανωτέρω διαδικασία της προαναγγελίας, η υπεύθυνη δήλωση είναι άκυρη και δεν παράγει τα αποτελέσματα της αναστολής σύμβασης εργασίας.

Αυτό σημαίνει ότι ο εργοδότης συνεχίζει εκείνος να αμείβει τους εργαζομένους του.

ΠΗΓΗ: IN.GR

Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων