Χρήσιμα Τηλέφωνα & Πληροφορίες
Επίσημη η αποχώρηση των Repsol – Energean από την Αιτωλοακαρνανία

Επίσημη η αποχώρηση των Repsol – Energean από την Αιτωλοακαρνανία

Διαφήμιση

Του Χάρη Φλουδόπουλου

Με τον πλέον επίσημο τρόπο, μέσω επιστολής προς την Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων, οι εταιρείες Repsol και Energean Oil & Gas, γνωστοποίησαν ότι παραιτούνται από τα δικαιώματα έρευνας σε ολόκληρη τη συμβατική περιοχή της σύμβασης μίσθωσης για την παραχώρηση Αιτωλοακαρνανία.

Η επιστολή εστάλη την περασμένη Παρασκευή και χαρακτηρίζεται από αρμόδιες πηγές ως “προφανής εξέλιξη”, με δεδομένο το διεθνές περιβάλλον της αγοράς υδρογονανθράκων και το κύμα ματαίωσης επενδύσεων από μεγάλες και μικρότερες πετρελαϊκές εταιρείες.

Σημειώνεται ότι στο συγκεκριμένο πεδίο, οι δύο εταιρείες δεν είχαν ξεκινήσει τις απαιτούμενες επενδύσεις για τη διενέργεια σεισμικών ερευνών, οι οποίες σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα θα έπρεπε να αρχίσουν από τον Απρίλιο.

Ένας ακόμη λόγος για την απόφαση των δύο εταιρειών να παραιτηθούν από την παραχώρηση είναι ότι στην Αιτωλοακαρνανία οι έρευνες αφορούν στην εξεύρεση πετρελαίου και όχι φυσικού αερίου, που θεωρείται μεταβατικό καύσιμο στο πλαίσιο της πολιτικής της απανθρακοποίησης.

Σε αντίθεση με την περιοχή της Αιτωλοακαρνανίας, προς ώρας δεν υπάρχει επίσημη τοποθέτηση από την πλευρά της Repsol για τις δύο άλλες παραχωρήσεις στις οποίες εμπλέκεται στην ελληνική αγορά, το μπλοκ των Ιωαννίνων και το μπλοκ του Ιονίου.

Ειδικά για την περιοχή των Ιωαννίνων, αξίζει να σημειωθεί ότι η Ισπανική εταιρεία μαζί με την Energean έχουν ήδη δαπανήσει ένα σημαντικό ποσό της τάξης των 30 εκατ. ευρώ για τη διενέργεια σεισμικών ερευνών, οι οποίες μάλιστα είχαν καλά αποτελέσματα.

Αντίθετα η περίπτωση του μπλοκ του Ιονίου, έχει τα ίδια χαρακτηριστικά με το μπλοκ της Αιτωλοακαρνανίας καθώς και εκεί η Repsol μαζί με το συνεταίρο της τα ΕΛΠΕ δεν έχουν ξεκινήσει ακόμη τις σεισμικές έρευνες.

Σε κάθε περίπτωση η ισπανική εταιρεία, η οποία σήμερα έχει παρουσία σε 34 χώρες, στο πλαίσιο του νέου επιχειρησιακού της σχεδιασμού, δρομολογεί την αποχώρησή της από σημαντικό αριθμό χωρών με στόχο το 2025 να βρίσκεται παρούσα σε μόλις 14 χώρες.

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι επενδύσεις στον τομέα της έρευνας και παραγωγής θα μειωθούν από τα 2,4 δις. ευρώ ετησίως στο 1,6 δισ. μέχρι το 2025 ενώ ειδικά για την έρευνα η εταιρεία σκοπεύει να επενδύσει την επόμενη πενταετία μόλις 800 εκατ. δολάρια όταν μόνο μια χρονιά το 2017 είχε διαθέσει 700 εκατ. δολάρια.

Τἐλος, ενδεικτική των τάσεων που επικρατούν στην διεθνή αγορά είναι και η απόφαση του πετρελαϊκού κολοσσού BP, να μειώσει το προσωπικό που ασχολείται με την έρευνα (γεωλόγοι, μηχανικοί, επιστημονικό προσωπικό) από 700 σε 100 άτομα.

CAPITAL.GR

Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων