Χρήσιμα Τηλέφωνα & Πληροφορίες
Επιστρέφεται ο ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο

Επιστρέφεται ο ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο

Διαφήμιση

Τον τρόπο επαναφοράς του μέτρου επιστροφής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης Αγροτικού Πετρελαίου αναμένεται να παρουσιάσει σήμερα το πρωί ο Υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, μετά την εξαγγελία του πρωθυπουργού ότι έχει δώσει εντολή στο Υπουργείο Οικονομικών και το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης να επεξεργαστούν ένα σχέδιο επιστροφής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο.

Την επιστροφή θα δικαιούνται δυνητικά έως 150.000 αγρότες και συγκεκριμένα οι νέοι αγρότες και όσοι συμμετέχουν σε συνεργατικά σχήματα. Η χρονική διάρκεια θα αφορά μόνο το 2022, καθώς λόγω της δημοσιονομικής ευελιξίας δεν επιτρέπεται η ανακοίνωση μέτρων μόνιμου χαρακτήρα.

Θα πρέπει να επισημανθεί πως η επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης Αγροτικού Πετρελαίου σταμάτησε για τους αγρότες το 2016, ενώ εκατοντάδες χιλιάδες αγρότες περιμένουν μέχρι σήμερα να λάβουν την επιστροφή του ΕΦΚ του 2016, συνολικού ύψους 80-90 εκατ. ευρώ.

Παράγοντες της αγοράς σημειώνουν πάντως, πως σε περίπτωση που ανακοινωθεί μόνο η μείωση του ΕΦΚ κατά πχ 200 ευρώ/ 1.000 λίτρα, η τιμή του πετρελαίου θα διαμορφωθεί κοντά στα 1,30 / λίτρο, ωστόσο αν στην επιστροφή του ΕΦΚ συμπεριληφθεί και ο αναλογούν φόρος, τότε η τιμή του αγροτικού πετρελαίου θα αγγίξει τα 1,24 ευρώ, με το κέρδος να διαμορφώνεται ακόμα και στα 26 λεπτά το λίτρο.

(του Βασίλη Τσεκούρα, mononews.gr)

Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων