Χρήσιμα Τηλέφωνα & Πληροφορίες
Η Platts εντάσσει το αμερικανικό αργό στην τιμολόγηση του Brent – H Trafigura προτείνει το Corpus Christi

Η Platts εντάσσει το αμερικανικό αργό στην τιμολόγηση του Brent – H Trafigura προτείνει το Corpus Christi

Διαφήμιση
Προβληματισμός και ανησυχία στην αγορά για την αλλαγή των προδιαγραφών αποστολής

Η Trafigura πρότεινε τη χρήση του τερματικού σταθμού Corpus Christi στο Τέξας και του ευρύτερου κόμβου ώστε να επιτρέψει στον οργανισμό τιμολόγησης Platts να συμπεριλάβει το αμερικανικό αργό πετρέλαιο στο σημείο αναφοράς Dated Brent σύμφωνα με το Reuters.

Το σημείο αναφοράς του Ευρωπαϊκού Brent είναι ζωτικής σημασίας για το παγκόσμιο σύστημα πετρελαίου, καθώς χρησιμοποιείται για την τιμή περισσότερων από το μισό, φυσικών συναλλαγών αργού στον κόσμο. Προς το παρόν, το σημείο αναφοράς βασίζεται στην αξία των πέντε βαθμών αργού στη Βόρεια Θάλασσα – Forties, Brent, Oseberg, Ekofisk και Troll.
Ωστόσο, με τη συρρίκνωση της παραγωγής στη λεκάνη της Βόρειας Θάλασσας, η S&P Global Platts, η οποία θέτει το καθημερινό σημείο αναφοράς, άνοιξε μια μακρά διαβούλευση με την αγορά πετρελαίου σχετικά με θέματα ρευστότητας προτού προχωρήσει σε μια ανακοίνωση – έκπληξη την περασμένη εβδομάδα.

Ανησυχίες για την απώλεια αξίας φορτίου

Αναμένεται ευρέως μια κίνηση ώστε να συμπεριληφθεί το αμερικανικό αργό WTI Midland στο σημείο αναφοράς, αλλά μια πρόταση για την αλλαγή των προδιαγραφών αποστολής για ολόκληρο τον δείκτη και το Midland που βρίσκεται στην αξιολόγηση έχει εγείρει ανησυχίες σχετικά με την απώλεια αξίας φορτίου και την ευελιξία προορισμού.

Επί του παρόντος, το σημείο αναφοράς υπολογίζεται σε βάση free-on-board (FOB), χωρίς κόστος μεταφοράς. Η Platts λέει ότι θα μετακινηθεί σε ένα σημείο αναφοράς με βάση το CIF, όπου τα φορτία περιλαμβάνουν το κόστος ασφάλισης και ναύλου. Θα δημοσιεύσει επίσης μια έκδοση FOB netbacked από το νέο σημείο αναφοράς CIF.

Σε επιστολή που στάλθηκε στους συμμετέχοντες στην αγορά, σύμφωνα μετο Reuters, η Trafigura, ένας από τους μεγαλύτερους trader πετρελαίου των ΗΠΑ, πρότεινε να εκδοθεί ένα πρόγραμμα φόρτωσης WTI Midland σε βάση FOB από το Corpus Christi, όπου κατέχει ένα μεγάλο τερματικό που φορτώνει περίπου 500.000 έως 600.000 βαρέλια ημερησίως (bpd).

Ο κόμβος διαθέτει και άλλους τερματικούς σταθμούς φόρτωσης που μπορούν να εξάγουν περίπου 2 εκατομμύρια bpd. «Η αγορά είναι συνηθισμένη σε έναν μηχανισμό παράδοσης FOB … και ως εκ τούτου αυτό επιτρέπει τη συνέχιση αυτής της σχέσης. Ένα πρόγραμμα FOB είναι πολύ πιο διαφανές από ένα σύστημα CIF », ανέφερε η επιστολή.

Ποιο είναι το νέο σύστημα της Platts

Σύμφωνα με το νέο σύστημα Platts, οι traders θα πρέπει να πληρώσουν επιπλέον έξοδα αποστολής από τις ΗΠΑ στο Ρότερνταμ, έναν σημαντικό ευρωπαϊκό κόμβο πετρελαίου, προτού το φορτίο συνεχίσει το ταξίδι του για άλλο προορισμό.

Οι αλλαγές αναμένεται να τεθούν σε ισχύ από τον Ιούλιο του 2022 και θα επηρεάσουν την αποτίμηση κάθε δεύτερου βαρελιού που διαπραγματεύεται στον κόσμο.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του Brent συνδέονται επίσης με ημερομηνία. Η πρόταση της Trafigura θα επέτρεπε στην εταιρεία που φορτώνει το πετρέλαιο προτού αποφασίσει τι θα κάνει με αυτό, συμπεριλαμβανομένης της υποβολής προσφορών ή της προσφοράς του σε βάση CIF εάν το επιθυμούν.
«Το CIF Midland μπορεί ακόμα να κάνει εμπόριο χρησιμοποιώντας ακριβώς την ίδια βάση όπως είχε προβλεφθεί, με εκείνους που παραδίδουν το FOB Midland … θα κατέχουν ένα βαρέλι που μπορούν να αγοράσουν παγκοσμίως και να επιλέξουν να το προσφέρουν στο χρονολογημένο παράθυρο, αν αυτό έχει νόημα. Ενώ τα μετρητά CIF είναι βασικά βαρέλι περιορισμένου προορισμού. “

Η Platts ζήτησε συγγνώμη αυτή την εβδομάδα για την έκπληξη της αγοράς και ανακοίνωσε ότι θα πραγματοποιήσει εργαστήρια τις επόμενες εβδομάδες για να ξεκαθαρίσει τις λεπτομέρειες. «Η ξαφνική αλλαγή των ανακοινωθέντων αλλαγών και η έλλειψη περαιτέρω διαβουλεύσεων προκάλεσαν θυμό και απογοήτευση για ορισμένους και λυπούμαστε γι ‘αυτό», δήλωσε η Vera Blei, παγκόσμια διευθύντρια των αγορών πετρελαίου κατά τη διάρκεια ενός εργαστηρίου την Τετάρτη.
Ξεχωριστά, το Intercontinental Exchange πρότεινε την εκτέλεση παράλληλων συμβολαίων – μια έκδοση FOB του νέου συμβολαίου Dated Brent μαζί με το νέο CIF Dated Brent.

www.worldenergynews.gr

Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων