Χρήσιμα Τηλέφωνα & Πληροφορίες
Καύσιμα: Χωρίς «εμβόλιο» άλλος ένας «μεγάλος ασθενής» της πανδημίας

Καύσιμα: Χωρίς «εμβόλιο» άλλος ένας «μεγάλος ασθενής» της πανδημίας

Διαφήμιση

 

Σε καθοδική πορεία εξακολουθεί να βρίσκεται η αγορά καυσίμων, η οποία τον Ιανουάριο κατέγραψε πτώση κατά 30% δεχόμενη πιέσεις κυρίως από την απαγόρευση κυκλοφορίας από νομό σε νομό και την απαγόρευση κυκλοφορίας μετά τις 21:00. Το μεγαλύτερο πλήγμα το έχουν δεχθεί όπως ήταν αναμενόμενο τα καύσιμα κίνησης τα οποία έκλεισαν με αρνητικό διψήφιο πρόσημο τη χρονιά που μας πέρασε (οι βενζίνες κατέγραψαν πτώση κατά 16,7% στο 12μηνο για το 2020 και το πετρέλαιο κίνησης κατά 10% ).

Μόνη ελπίδα για να αντισταθμίσει μέχρι κάποιο βαθμό τις απώλειες η αγορά παραμένει το πετρέλαιο θέρμανσης, το οποίο «έκλεισε την αυλαία» καταγράφοντας άνοδο κατά 15,3%. Ωστόσο, η παρατεταμένη καλοκαιρία δεν ευνόησε ιδιαίτερα τις νέες παραγγελίες ενώ η αγορά του κλάδου εμπορίας πετρελαιοειδών κρατά μικρό καλάθι και για το επίδομα θέρμανσης, η καταβολή του οποίου ξεκίνησε την περασμένη Παρασκευή και από φέτος διευρύνεται και σε άλλες εναλλακτικές θερμαντικές ύλες όπως είναι το φυσικό αέριο και τα καυσόξυλα.

Παράγοντας της αγοράς μιλώντας στο insider.gr σημειώνει ότι «η παροχή επιδόματος θέρμανσης, θέμα που θα βασίζεται σε έρευνα της Ε.Μ.Υ., ώστε να λαμβάνονται υπ’ όψιν οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν σε κάθε σημείο, είναι  μια απόφαση του Υπ. Οικονομικών προς τη σωστή κατεύθυνση. Διαφωνούμε όμως, στη διεύρυνση του επιδόματος και στους καταναλωτές φυσικού αερίου, ξύλων και pellet. Ο λόγος για τον οποίον θεσπίστηκε η παροχή επιδόματος ήταν, ότι λόγω της υπέρμετρης φορολογικής επιβάρυνσης του πετρελαίου θέρμανσης, για αύξηση των δημοσιονομικών εσόδων, ο καταναλωτής αδυνατούσε να αγοράσει πετρέλαιο θέρμανσης.

Συνεπώς, το να αντιμετωπίζεις την αδυναμία του καταναλωτή να αγοράσει ένα πολύ ακριβό προϊόν, παρέχοντας μια μικρή σχετικά επιδότηση και συγχρόνως, την επιδότηση αυτή να τη δικαιούνται και οι χρήστες φυσικού αερίου και ξύλων, είναι μια άδικη απόφαση. Πολύ περισσότερο, εάν λάβουμε υπ’ όψιν ότι στα προϊόντα αυτά, δεν υπήρξε καμία πρόσθετη φορολογική επιβάρυνση».

Η αγορά βάλλεται από παγιωμένες καταστάσεις και παθογένειες του παρελθόντος μέρος των οποίων (π.χ  νοθεία καυσίμων) οι ελληνικές αρχές προσπαθούν πλέον πιο συντονισμένα να αντιμετωπίσουν. Ωστόσο, η αγορά δείχνει να χρειάζεται το δικό της “εμβόλιο”. «Υπάρχουν πολλά ανοιχτά μέτωπα: η υποτονική ζήτηση, το λαθρεμπόριο, η υπέρμετρη φορολογία, η πτώση της κατανάλωσης λόγω των εναλλακτικών καύσιμων. Όλα αυτά δημιουργούν ένα πολύ θολό τοπίο για το μέλλον αλλά και για το παρόν του κλάδου», σημειώνει πηγή της αγοράς τονίζοντας ότι η μόνη “ένεση” για την αγορά αυτή τη στιγμή θα ήταν η μείωση της φορολογίας.

Παραμένουν υποτονικές οι προοπτικές ζήτησης 

Απαισιόδοξες είναι οι προβλέψεις και για το άμεσο μέλλον καθώς, όσον αφορά στην ελληνική αγορά, ο Φεβρουάριος αναμένεται να κινηθεί στα επίπεδα του Ιανουαρίου ενώ η αγορά αναθεωρεί πλέον σε καθημερινή βάση τις προβλέψεις της καθώς όπως σημειώνει αρμόδια πηγή «τα πάντα εξαρτώνται από την πορεία της πανδημίας και δεν αποκλείεται αν επιβληθούν ακόμη πιο σκληρά περιοριστικά μέτρα να δούμε τις καταναλώσεις να υποχωρούν ακόμη και κατά 50%».

Οι προοπτικές ζήτησης για το πρώτο εξάμηνο του 2021 παραμένουν υποτονικές για ολόκληρη την ευρωπαϊκή αγορά καθώς οι περιορισμοί στις μετακινήσεις,  τα παρατεταμένα lockdown και ο αργός ρυθμός των εμβολιασμών υπονομεύουν την ανάκαμψη της αγοράς. 

Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας αναθεώρησε ήδη προς τα κάτω την πρόβλεψή του για τη ζήτηση κατά 0,6 εκατ. βαρέλια την ημέρα για το πρώτο τρίμηνο και κατά  περίπου 0,3 εκατ. βαρέλια την ημέρα για το σύνολο του έτους.

Στο πλαίσιο αυτό, η παγκόσμια ζήτηση αναμένεται να ανακάμψει κατά 5,5 εκατ. βαρέλια την ημέρα στα 96,6 εκατ. βαρέλια ημερησίως το 2021 ύστερα από την κατακόρυφη πτώση των 8,8 εκατ. βαρελιών την ημέρα την προηγούμενη χρονιά.

INSIDER.GR

Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων