Χρήσιμα Τηλέφωνα & Πληροφορίες
Κύπρος: Δυσβάστακτες οι αυξήσεις στα καύσιμα

Κύπρος: Δυσβάστακτες οι αυξήσεις στα καύσιμα

Διαφήμιση

Θέμα άνισης μεταχείρισης και παραγκωνισμού των ιδιωτικών πρατηρίων από τις εταιρείες εισαγωγής πετρελαιοειδών εντοπίζει η Υπηρεσία Προστασίας του Καταναλωτή (ΥΠΚ) του Υπουργείου Εμπορίου.

Όπως δήλωσε χθες στον Άστρα ο αναπληρωτής διευθυντής της ΥΠΚ, Αντώνης Ιωάννου, τα μισά πρατήρια καυσίμων ανήκουν στις εταιρείες εισαγωγής. Ανέφερε επίσης ότι στην Υπηρεσία έφτασαν έντονες καταγγελίες για διαφορετική μεταχείριση των πρατηρίων που ανήκουν σε ιδιώτες.

Ο Α. Ιωάννου τόνισε ότι τα δεδομένα στην αγορά καυσίμων στην Κύπρο είναι πολύ δύσκολα καθώς όλα εξαρτώνται από μόλις τρεις εταιρείες. Επεσήμανε παράλληλα ότι η εισήγηση για δημιουργία πρατηρίων χαμηλού κόστους πελαγοδρομεί λόγω πολεοδομικών προβλημάτων και προβλημάτων ασφάλειας που υπήρξαν κατά τη μελέτη δημιουργίας τους. Ακόμη, ανέφερε ότι το Υπουργείο εισήγαγε νέα φόρμουλα έτσι ώστε να εξετάσει το ύψος των τιμών στα πετρελαιοειδή στην οποία λαμβάνονται υπόψιν όλες οι παράμετροι εισαγωγής και του κόστους των εταιρειών.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Πρατηριούχων, Στέφανος Στεφάνου, δήλωσε ότι οι πρατηριούχοι θα καταγγείλουν στην ΕΠΑ υπόθεση αθέμιτου ανταγωνισμού από την πλευρά των εταιρειών εισαγωγής καυσίμων. Όπως εξήγησε, το πρόβλημα στον ανταγωνισμό έγκειται στο ότι οι εταιρείες πετρελαιοειδών ως χονδρέμποροι διαθέτουν την ίδια στιγμή δικά τους πρατήρια λιανικής πώλησης. Επεσήμανε επίσης ότι από την ώρα που οι πρατηριούχοι είναι υποχρεωμένοι να αγοράζουν καύσιμα από τις εταιρείες που τους ανταγωνίζονται, τότε υπάρχει πρόβλημα.

Ο Στ. Στεφάνου είπε ότι από το 2010 μέχρι σήμερα πέρασαν στα χέρια των εταιρειών 220 ιδιωτικά πρατήρια. Εισηγήθηκε επίσης την εισαγωγή αυστηρών προστίμων στις περιπτώσεις εμπορίας καυσίμων από τα κατεχόμενα.

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Καταναλωτών, Μάριος Δρουσιώτης, εξέφρασε την άποψη ότι η νέα διαδικασία υπολογισμού του κόστους των καυσίμων την οποία δρομολογεί το Υπουργείο Εμπορίου, δεν θα φέρει μείωση στις τιμές των καυσίμων. Επέκρινε επίσης την αρμόδια επιτροπή ότι ενεργεί υπέρ των εταιρειών και όχι των καταναλωτών. Ανέφερε επίσης ότι οι αυξήσεις στις τιμές των καυσίμων είναι δυσβάστακτες, ιδιαίτερα για επαγγελματίες που διακινούνται μεταξύ πόλεων.

(Διάλογος)

 
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων