Χρήσιμα Τηλέφωνα & Πληροφορίες
Κύπρος: Μείωση ΦΠΑ στο ρεύμα και ΕΦΚ στα καύσιμα

Κύπρος: Μείωση ΦΠΑ στο ρεύμα και ΕΦΚ στα καύσιμα

Διαφήμιση

«Δεν έχουν προγραμματίσει συγκεκριμένες ενέργειες μη φωταγώγησης ή ανάλογες αποφάσεις που έχουν ληφθεί σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Αυτό που κάνουμε είναι ότι επιδοτούμε τους λογαριασμούς του ρεύματος με συγκεκριμένη επιδότηση που έρχεται από το υπουργείο Οικονομικών η οποία, από τον Σεπτέμβριο και μετά, θα συμπεριλαμβάνει επιπρόσθετη μείωση του ΦΠΑ πέρα από αυτή που είχε γίνει», τόνισε, ενώ παράλληλα θα συνεχιστεί η μείωση στον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης των καυσίμων (ΕΦΚ)».

Τα παραπάν είπε η υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νατάσα Πηλείδου, αναφερόμενη στα μέτρα που έχουν ληφθεί στην Κύπρο για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, μιλώντας στο ραδιόφωνο της ΕΡΤ.

Χαρακτήρισε πολύ σημαντικό το γεγονός ότι έχουν αυξηθεί πάρα πολύ οι επιδοτήσεις που δίνει το υπουργείο Ενέργειας για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών και την εξοικονόμηση ενέργειας.

 

«Ο προϋπολογισμός μας για φέτος ξεπερνά τα 100 εκατομμύρια για το σκοπό αυτό, και πριν το τέλος του έτους θα προκηρύξουμε και άλλα σχέδια που αφορούν ολιστική ενεργειακή αναβάθμιση και όχι μόνο την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών ή τη θερμομόνωση οροφής», ανέφερε, επισημαίνοντας ότι αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος της μείωσης του κόστους του ηλεκτρικού ρεύματος, «γιατί μπορεί ένα μέσο νοικοκυριό να προχωρήσει να κάνει μια επένδυση που θα αποσβεστεί σε 3 χρόνια και παράλληλα να μειώσει δραστικά τους λογαριασμούς ρεύματος».

Τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων

Επιπλέον, η κυρία Πηλείδου ρωτήθηκε για το κοίτασμα στο τεμάχιο 6 της κυπριακής ΑΟΖ, για το οποίο είπε ότι είναι μετρίων διαστάσεων, καθώς δεν είναι στο μέγεθος του “Αφροδίτη”, του κοιτάσματος στο τεμάχιο 12 που ανέρχεται στα 4,5 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια, ή του “Γλαύκος” στο τεμάχιο 10 που υπολογίζεται γύρω στα 5-8 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια. «Ωστόσο, τόσο η ENI όσο και η Total, που αποτελούν την κοινοπραξία η οποία έχει την άδεια εκμετάλλευσης για το συγκεκριμένο τεμάχιο, μας διαβεβαιώνουν ότι δημιουργεί προοπτική εκμετάλλευσης από μόνο του», πρόσθεσε.

Υπενθύμισε ότι βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη μια δεύτερη γεώτρηση εντός του τεμαχίου 6 που ακολούθησε την πρώτη, σε άλλο σημείο που ονομάζεται “Ζευς”.

«Ελπίζουμε ότι τέλος του φθινοπώρου θα έχουμε μια καθαρότερη εικόνα για τις ακριβείς ποσότητες στο τεμάχιο 6, βάσει και της δεύτερης γεώτρησης. Ακόμη και να παραμείνουμε στα 2,5 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια, οι εταιρείες πάλι θεωρούν ότι θα έρθουν με ένα πλάνο ανάπτυξης με το οποίο θα προχωρήσουμε με γρήγορους ρυθμούς, ώστε να καλυφθούν και οι ανάγκες που παρουσιάζονται στην ΕΕ για την απεξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο.

«Εάν έχουμε τα αποτελέσματα της δεύτερης γεώτρησης μέσα στο Νοέμβριο, αμέσως μετά θα προχωρήσουν οι εταιρείες με την κατάρτιση του πλάνου ανάπτυξης, το οποίο υπολογίζουμε ότι θα το έχουμε αρχές του χρόνου, μέσα στον Ιανουάριο του 2023 θα μπορεί να μελετηθεί και να εγκριθεί από την Κυπριακή Δημοκρατία το πλάνο ανάπτυξης. Δυστυχώς ή ευτυχώς θα πρέπει να περιμένουμε τα αποτελέσματα της γεώτρησης για να γίνει ένα σαφές και αξιόπιστο πλάνο ανάπτυξης, καθώς εάν οι ποσότητες είναι μεγαλύτερες, μπορεί να εξεταστούν διάφορα σενάρια εξαγωγής φυσικού αερίου», πρόσθεσε η υπουργός Ενέργειας της Κυπριακής Δημοκρατίας.

ENEGYPRESS.GR

Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων