Χρήσιμα Τηλέφωνα & Πληροφορίες
Ο μεγαλύτερος κόμβος πετρελαίου τείνει να μετατραπεί σε κόμβο υδρογόνου

Ο μεγαλύτερος κόμβος πετρελαίου τείνει να μετατραπεί σε κόμβο υδρογόνου

Διαφήμιση

Το υδρογόνο αναμένεται να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στη μείωση των εκπομπών άνθρακα που παράγονται από βιομηχανίες έντασης ενέργειας. Και η Μέση Ανατολή δεν θέλει να χάσει αυτήν την ευκαιρία. Ο μεγαλύτερος εξαγωγέας πετρελαίου στον κόσμο, η Μέση Ανατολή έχει βάλει πλώρη να βρεθεί στις πρώτες θέσεις μεταξύ των μεγαλύτερων εξαγωγέων καθαρής ενέργειας και επιδίδεται σε μεγάλες επενδύσεις, οι οποίες καμία σχέση δεν έχουν με την επενδυτική πολιτική που ακολουθούσαν τα κράτη της εδώ και δεκαετίες.

Οι μεγαλύτεροι παραγωγοί πετρελαίου στον Αραβικό Κόλπο εμπλουτίζουν τα χαρτοφυλάκιά τους με έργα που επικεντρώνονται στο πράσινο υδρογόνο δηλαδή αυτό που παράγεται από ηλεκτρόλυση νερού χρησιμοποιώντας ηλεκτρικό ρεύμα που παράγεται από αιολική ή ηλιακή ενέργεια.

 

Από τη μία πλευρά, θέλει να δείξει στον κόσμο ότι μπορεί να εξάγει καθαρή ενέργεια – όχι μόνο αργό πετρέλαιο – καθώς επιταχύνεται η παγκόσμια ενεργειακή μετάβαση. Από την άλλη πλευρά, οι οικονομίες που εξαρτώνται από το πετρέλαιο και συγκαταλέγονται στους μεγαλύτερους παραγωγούς του ΟΠΕΚ είναι αποφασισμένες να διαφοροποιηθούν στις εξαγωγές πράσινης ενέργειας και να απομακρυνθούν από το πετρέλαιο.

Την περασμένη εβδομάδα, δύο ανακοινώσεις για έργα πράσινου υδρογόνου στη Μέση Ανατολή μονοπώλησαν τα πρωτοσέλιδα: Το Ντουμπάι ξεκίνησε το πρώτο έργο πράσινου υδρογόνου βιομηχανικής κλίμακας, ενώ το Ομάν ανακοίνωσε σχέδια για την κατασκευή ενός από τα μεγαλύτερα πράσινα εργοστάσια υδρογόνου στον κόσμο.

Το Ντουμπάι, ένα από τα εμιράτα των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων (Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα), το οποίο είναι σήμερα ο τρίτος μεγαλύτερος παραγωγός πετρελαίου του ΟΠΕΚ, ξεκίνησε την πρώτη βιομηχανική μονάδα πράσινου υδρογόνου στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική, ένα project το οποίο υλοποιείται με συνεργασία των Siemens Energy , Dubai Electricity and Water Authority (DEWA) και Expo 2020 Dubai.

Εταιρείες στην περιοχή, διεθνείς όμιλοι τεχνολογίας και αναλυτές πιστεύουν ότι το Ντουμπάι και ολόκληρη η Μέση Ανατολή έχουν λαμπρό μέλλον στην παραγωγή ηλιακής ενέργειας, λαμβάνοντας υπόψη την άφθονη ηλιοφάνεια στην περιοχή. Προς αυτή την κατεύθυνση, ένας άλλος παραγωγός πετρελαίου στη Μέση Ανατολή, το Ομάν, το οποίο δεν είναι μέλος του ΟΠΕΚ, αλλά μέρος της συμμαχίας του ΟΠΕΚ +, ανακοίνωσε επίσης μια σημαντική επένδυση σε πράσινο υδρογόνο.

Η κρατική εταιρεία ενέργειας του Ομάν OQ, η εταιρεία ανάπτυξης πράσινων καυσίμων με έδρα το Χονγκ Κονγκ, InterContinental Energy, και η EnerTech με έδρα το Κουβέιτ, ανακοίνωσαν ένα σχέδιο για μια από τις μεγαλύτερες εγκαταστάσεις πράσινου υδρογόνου στον κόσμο. Το εργοστάσιο θα τροφοδοτείται από 25 GW ανανεώσιμης ενέργειας και θα μπορούσε να κοστίσει έως και 30 δισεκατομμύρια δολάρια.

Δεδομένης της στρατηγικής θέσης μεταξύ Ευρώπης και Ασίας, καθώς και της εξαιρετικής ηλιακής ακτινοβολίας και του αιολικού δυναμικού στην Αραβική Θάλασσα, δημιουργούνται πολύ καλές προοπτικές  για ασφαλή και αξιόπιστη προμήθεια πράσινων καυσίμων παγκοσμίως σε πολύ ανταγωνιστική τιμή, σημειώνει η InterContinental Energy.

«Η εναλλακτική ενέργεια αποτελεί βασικό μοχλό για τη μακροπρόθεσμη ανάπτυξη της OQ και τον ακρογωνιαίο λίθο της στρατηγικής της. Είναι επίσης σύμφωνh με το φιλόδοξο όραμα του Ομάν για το 2040 που στοχεύει στη διαφοροποίηση των πόρων του κράτους και στη μεγιστοποίηση της χρηματοοικονομικής αξίας που προκύπτει », δήλωσε ο Salim Al Huthaili, CEO στον τομέα εναλλακτικής ενέργειας της OQ.

Στο ίδιο πλαίσιο, η NEOM, η μελλοντική βιώσιμη πόλη που προωθεί ο Σαουδάραβας Πρίγκιπας Mohammed bin Salman, υπέγραψε πέρυσι συμφωνία με την Air Products και τη Saudi ACWA Power για ένα έργο παραγωγής αμμωνίας από πράσινο υδρογόνο, μια επένδυση 5 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

INSIDER.GR

Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων