Οι αυξημένες πιθανότητες για την ανάπτυξη αποτελεσματικού εμβολίου κατά του COVID-19, ύστερα από την ανακοίνωση της AstraZeneca ότι το προτεινόμενο από την εταιρεία εμβόλιο έχει 90% αποτελεσματικότητα, ενίσχυσαν το ράλι των τιμών. Οι δείκτες πετρελαίου έφθασαν την Τρίτη στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων τριών μηνών καθώς οι επενδυτές έσπευσαν να άνοδο στο υψηλότερο σε τρεις μήνες καθώς οι έμποροι έσπευσαν να χτίσουν τις θέσεις τους πριν από την ανάκαμψη που θα έπρεπε λογικά να ακολουθήσει μια επιτυχημένη εκστρατεία εμβολιασμού.

Σύμφωνα με τον John Kemp από το Reuters, οι συνολικές αγορές για τα συμβόλαια αργού πετρελαίου και πετρελαϊκών προϊόντων τις τελευταίες δύο εβδομάδες ανήλθαν σε 539 εκατομμύρια βαρέλια. Όμως, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, το θετικό κλίμα δεν αναμένεται να κρατήσει για πολύ. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι έμποροι «αγοράζουν νέα» για την αποτελεσματικότητα του εμβολίου, αλλά η αποτελεσματικότητα – και η ασφάλεια – είναι μόνο η αρχή. Η ταχεία διανομή είναι μια άλλη σημαντική πτυχή της επιτυχίας ενός εμβολίου και η κλίμακα των εμβολιασμών είναι άλλη. Η διαδικασία, η οποία θα μπορούσε να ξεκινήσει στις αρχές Δεκεμβρίου, θα διαρκέσει αρκετούς μήνες και με βάση αυτά τα δεδομένα απέχουμε πολύ ακόμη από τους μαζικούς εμβολιασμούς οι οποίοι θα επέτρεπαν την επιστροφή σε μια νέα κανονικότητα.

Με άλλα λόγια, θα χρειαστούν  αρκετοί μήνες πριν η ζήτηση πετρελαίου αυξηθεί με τρόπο που θα μπορεί να ευνοήσει τις τιμές για διάστημα μεγαλύτερο των 24 ωρών. Και μάλιστα αυτό, θα καταστεί εφικτό, μόνο εάν δεν υπάρχουν σοβαρές παρενέργειες από τα εγκεκριμένα εμβόλια (οι οποίες θα μπορούσαν να προκαλέσουν ένα νέο χάος στις αγορές πετρελαίου).

Εν τω μεταξύ, ο ΟΠΕΚ + συμβάλλει στο αισιόδοξο συναίσθημα διακηρύσσοντας ότι θα επεκτείνει τον τρέχοντα ρυθμό περικοπών παραγωγής του έως το 2021, αν και απομένει να αποφασιστεί για πόσο καιρό θα είναι σε ισχύ αυτή η επέκταση. Το καρτέλ θα συναντηθεί την επόμενη Δευτέρα και Τρίτη για να συζητήσει το θέμα.

Την Τετάρτη το μεσημέρι (12: 36 ώρα Ελλάδος), το αργό καταγράφει άνοδο κατά 0,98% στα 45,35 δολάρια και το μπρεντ κατά 1,30% στα 48,48 δολάρια.

INSIDER.GR