Χρήσιμα Τηλέφωνα & Πληροφορίες
Πετρέλαιο θέρμανσης: Συνεχίζονται οι εκπτώσεις και η επιδότηση – Για πόσο θα ισχύουν οι χαμηλότερες τιμές

Πετρέλαιο θέρμανσης: Συνεχίζονται οι εκπτώσεις και η επιδότηση – Για πόσο θα ισχύουν οι χαμηλότερες τιμές

Διαφήμιση

Πένη Χαλάτση

Πετρέλαιο θέρμανσης: Συνεχίζονται οι εκπτώσεις και η επιδότηση – Για πόσο θα ισχύουν οι χαμηλότερες τιμές

Με παράταση των εκπτώσεων και διατήρηση των bonus και επιβραβεύσεων απαντά η αγορά στην ακρίβεια της ενέργειας με στόχο να καταστεί όσο το δυνατόν πιο προσιτή η αγορά πετρελαίου θέρμανσης σε μια περίοδο όπου ο χειμώνας… δείχνει τα δόντια του. Με την κακοκαιρία ARIEL να προμηνύει ακραία και επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα και ένα απότομο πέρασμα από την καλοκαιρία στη βαρυχειμωνιά, οι καταναλωτές σπεύδουν να προμηθευθούν κάποιες ποσότητες προκειμένου να καλύψουν κάποιες πρώτες ανάγκες.

Σύμφωνα με στοιχεία της αγοράς, η ζήτηση έχει διπλασιαστεί σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα, μια εξέλιξη η οποία οφείλεται στην πρόθεση των Ελλήνων να προλάβουν την κρατική επιδότηση απευθείας στην αντλία αλλά και τις εκπτώσεις των εταιρειών.

Η μέση πανελλαδική τιμή του πετρελαίου θέρμανσης διαμορφώνεται στα 1,183 ευρώ ανά λίτρο και σε αυτήν περιλαμβάνεται τόσο η κρατική επιδότηση στην αντλία ύψους 25 λεπτών η οποία έχει τεθεί σε ισχύ από τις 14 Οκτωβρίου με αρχική πρόβλεψη ολοκλήρωσης τις 31 Δεκεμβρίου αλλά και η έκπτωση 7,5 λεπτών των ΕΛΠΕ, η οποία θα παραταθεί μέχρι το τέλος της χρονιάς αλλά θα είναι μειωμένη κατά 50%.

Συγκεκριμένα, η HELLENiQ ENERGY θα παρέχει σε όλες τις εταιρείες εμπορίας που προμηθεύονται πετρέλαιο θέρμανσης από τα διυλιστήρια των ΕΛΠΕ έκπτωση ύψους 3,75 λεπτών με ΦΠΑ. Πρόκειται για την 3η κατά σειρά, παράταση της επιδότησης του καυσίμου, του οποίου η τιμή έχει υποχωρήσει από την έναρξη της διάθεσής του στις 15 Οκτωβρίου, αποφασίστηκε το απόγευμα της Τετάρτης από τη Διοίκηση του Ομίλου.

Σημειώνεται ότι εκτός από τις παρεμβάσεις της αγοράς και την κρατική επιδότηση στην αντλία, σε εξέλιξη είναι οι αιτήσεις για τη χορήγηση επιδόματος θέρμανσης. Οι ενδιαφερόμενοι έχουν περιθώριο να υποβάλουν αιτήσεις μέχρι τις 9 Δεκεμβρίου 2022 και όπως έχει ανακοινωθεί, Οι δικαιούχοι θα λάβουν την ενίσχυση που τους αναλογεί σε 3 δόσεις, εκ των οποίων η πρώτη θα καταβληθεί έως τις 21 Δεκεμβρίου 2022. Οι παλαιοί δικαιούχοι δύνανται να λάβουν ως προκαταβολή το συνολικό ποσό του επιδόματος θέρμανσης που τους είχε καταβληθεί κατά την προηγούμενη χειμερινή περίοδο. Η προκαταβολή θα συμψηφίζεται με τις επόμενες καταβολές του επιδόματος.

Μέχρι σήμερα, περισσότεροι από 940.000 πολίτες έχουν υποβάλει αίτηση στη σχετική ιστοσελίδα της ΑΑΔΕ (www.aade.gr/mythermansi) και μαζί με αυτή την παρέμβαση η κρατική συνεισφορά ξεπερνά τα 500 εκατ. ευρώ, όπως δήλωσε χθες, Τετάρτη, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

Για πόσο θα ισχύσουν οι χαμηλότερες τιμές

H πτωτική πορεία των τιμών καυσίμων (αρχής γενομένης από το Brent) το προηγούμενο διάστημα ενίσχυσε τις εκτιμήσεις παραγόντων της αγοράς ότι η τιμή των καυσίμων θα βαίνει μειούμενη και ότι το πετρέλαιο θέρμανσης μπορεί να πέσει και στο 1,10 ευρώ το λίτρο τις επόμενες ημέρες. Όμως , τα σήματα από τη διεθνή αγορά είναι συγκεχυμένα. Παρά το γεγονός ότι το Brent έπεσε κάτω από τα 83 δολάρια το προηγούμενο διάστημα, άλλες δυνάμεις της αγοράς όπως η ενδεχόμενη απόφαση του ΟΠΕΚ+ να μειώσει και άλλο την παραγωγή λειτουργούν ως αντίβαρο στις πτωτικές εκτιμήσεις.

Η Goldman Sachs δεν αποκλείει το πετρέλαιο να καταγράψει νέο ράλι και να φθάσει τα 110 δολάρια από το νέο έτος κυρίως λόγω της πολιτικής που θα ακολουθήσουν τα πετρελαιοπαραγωγά κράτη.

INSIDER.GR

Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων