Χρήσιμα Τηλέφωνα & Πληροφορίες
Ποιοι απαλλάσσονται και το 2022 από την εισφορά αλληλεγγύης

Ποιοι απαλλάσσονται και το 2022 από την εισφορά αλληλεγγύης

Διαφήμιση
Πέμπτη, 08-Απρ-2021 08:00

Του Προκόπη Χατζηνικολάου

Ανάσα για τους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα, αλλά και για χιλιάδες άλλους φορολογουμένους, προσφέρει η απαλλαγή από την ειδική εισφορά αλληλεγγύης. Συγκεκριμένα, μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα, ελεύθεροι επαγγελματίες – αυτοαπασχολούμενοι (για τα εισοδήματα του 2021), όσοι έχουν εισοδήματα από ενοίκια και όσοι λαμβάνουν μερίσματα θα γλιτώσουν από την εισφορά αλληλεγγύης και το επόμενο έτος. Αυτό σημαίνει ότι η αύξηση στις αποδοχές (μέσω της αναστολής της εισφοράς και της μείωσης κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες των ασφαλιστικών εισφορών) θα διατηρηθεί και το 2022. Η αναστολή της εισφοράς αλληλεγγύης και το 2022 σηματοδοτεί επί της ουσίας και την κατάργησή της, καθώς το 2023 θα διεξαχθούν, εκτός απροόπτου, εθνικές εκλογές και είναι εξαιρετικά δύσκολο να επαναφέρει η κυβέρνηση έναν φόρο που επηρεάζει κυρίως τα εισοδήματα της μεσαίας τάξης και είχε θεσπιστεί ως έκτακτος τα μνημονιακά χρόνια.

Υπό αυτό το πρίσμα περισσότεροι από 1,2 εκατ. φορολογούμενοι θα απαλλαγούν και το 2022 από την εισφορά αλληλεγγύης αλλά και τις ασφαλιστικές εισφορές, με το κόστος για τον προϋπολογισμό να ανέρχεται σε 1,5 δισ. ευρώ.

Αυτοί που θα γλιτώσουν την εισφορά αλληλεγγύης και το επόμενο έτος είναι:

• Μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα για τα εισοδήματα που αποκτούν από την 1η Ιανουαρίου έως τις 31 Δεκεμβρίου 2022. Η απαλλαγή από την ειδική εισφορά αλληλεγγύης δεν ισχύει για τους φορολογουμένους οι οποίοι τα 2 προηγούμενα έτη πιάστηκαν στην παγίδα των τεκμηρίων. Από το φετινό Ιανουάριο οι μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα “βλέπουν” μια έμμεση αύξηση στους μισθούς εξέλιξη η οποία δεν πρόκειται να αναστραφεί την επόμενη χρονιά. Για παράδειγμα, εργαζόμενος με 2 παιδιά και αποδοχές 1.500 ευρώ, έχει μηνιαία αύξηση περίπου 23 ευρώ, λόγω της μείωσης της παρακράτησης φόρου και των ασφαλιστικών του εισφορών.

 • Ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι για τα εισοδήματα του 2021 που θα δηλωθούν το 2022, καθώς και οι αγρότες.

• Οσοι έχουν εισοδήματα από ενοίκια. Για παράδειγμα, ιδιοκτήτης που αποκτά εισοδήματα 25.000 ευρώ από ενοίκια θα έχει όφελος ύψους 426 ευρώ από την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης το 2022.

• Οσοι λαμβάνουν μερίσματα.

Σημειώνεται ότι η εισφορά αλληλεγγύης που έχει ήδη ανασταλεί αφορά το φορολογικό έτος 2020 για τα εισοδήματα από επιχειρηματική δραστηριότητα, κεφάλαιο και υπεραξία μεταβίβασης κεφαλαίου (ενοίκιο, μερίσματα, τόκοι κ.ά.) και το φορολογικό έτος 2021 για τα εισοδήματα από μισθωτή εργασία, καθώς η τελευταία παρακρατείται εντός του φορολογικού έτους. Επί της ουσίας, για τους μισθωτούς έχει μηδενιστεί από τον περασμένο Ιανουάριο του 2021 η μηνιαία παρακράτηση για εισφορά αλληλεγγύης που διενεργείται στη μισθοδοσία των μισθωτών του ιδιωτικού τομέα, ενώ οι ελεύθεροι επαγγελματίες, οι αγρότες και οι εισοδηματίες δεν θα πληρώσουν εισφορά αλληλεγγύης κατά την εκκαθάριση της φορολογικής τους δήλωσης του φορολογικού έτους 2020. Για όσους δημοσίους υπαλλήλους και συνταξιούχους έχουν εισοδήματα και από άλλες πηγές, δεν θα υπολογίζεται η εισφορά αλληλεγγύης για τις πηγές αυτών των εισοδημάτων.

CAPITAL.GR

Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων