Θα υπερβεί τα 100 εκατ. ευρώ το επίδομα θέρμανσης που θα διανεμηθεί φέτος, επισήμανε ο υπουργός οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας μιλώντας στην τηλεόραση του Open. Το ποσό, όπως είπε, είναι τελικά υψηλότερο από αυτό που είχε προβλεφθεί (περί τα 85 – 90 εκατ. ευρώ).   

Eξήγησε πως τις επόμενες ώρες – ημέρες θα εκδοθεί η σχετική απόφαση για την διανομή του ποσού. Εκτίμησε επίσης ότι το 50% περίπου του επιδόματος θέρμανσης θα χορηγηθεί μέχρι τα τέλη του μήνα, με βάση τις δηλώσεις που έχουν που έχουν μέχρι στιγμής γίνει.

Ο υπουργός Οικονομικών επισήμανε πως έως το τέλος του μήνα θα γίνουν και οι πληρωμές για την Επιστρεπτέα 5 για την οποία υποβλήθηκαν πάνω από 732.000 αιτήσεις. Επίσης θα πληρωθούν και οι αποζημιώσεις στους ιδιοκτήτες ακινήτων που δέχθηκαν πλήγμα από μείωση ενοικίων.

Για το θέμα των ενοικίων ο υπουργός Οικονομικών επισήμανε επίσης ότι στις 60.000 περιπτώσεις πού δεν έχει καταβληθεί το ποσό της αποζημίωσης Νοεμβρίου, το θέμα συνδέεται με την απουσία δήλωσης IBAN. Ανέφερε πως θα σταλούν σήμερα προσωποποιημένες ενημερώσεις στους δικαιούχους.

Επιπλέον, ανέφερε πως θα υπάρχει αυτή ή την επόμενη εβδομάδα και τροπολογία για το θέμα των επιταγών.

Από τα μέσα της επόμενης εβδομάδος θα ξεκινήσει η εκταμίευση ποσών στους δικαιούχους επισήμανε ο Υπουργός Οικονομικών για την Επιστρεπτέα 5. Μετά το Μάρτιο θα αξιολογηθεί το αν θα αλλάξουν οι όροι μη επιστροφής των τριών πρώτων κύκλων της Επιστρεπτέας επανέλαβε.

Σε ότι αφορά τις φορολογικές υποχρεώσεις και τη δυνατότητα που σήμερα υπάρχει έως και τον Απρίλιο να γίνονται αναστολές με δικαίωμα αποπληρωμής μετά σε 12 – 24 δόσεις είπε πως «το Μάρτιο – Απρίλιο θα εξετάσουμε την κατάσταση στην πραγματική οικονομία και το αν θα πρέπει να υπάρξει προσαρμογή αυτών των ρυθμίσεων, ανάλογη με την παράταση που αποφασίσθηκε τον Σεπτέμβριο για τον Απρίλιο». Προαναγγέλλοντας έτσι αποφάσεις συνολικά για τα μέτρα στήριξης περί τον Απρίλιο.

Για το πρόγραμμα Γέφυρα 2 επανέλαβε ότι υπάρχει ανάλογη διαπραγμάτευση με τους θεσμούς, και αναφέρθηκε σε ποσό της τάξης των 300 εκατ. ευρώ που έχει προβλεφθεί και τον σκοπό αυτό.

«Δεν υπάρχει τρύπα αλλά δημοσιονομικά ελλείμματα», κάτι που είναι αναμενόμενο επισήμανε. Αναφέρθηκε στη συζήτηση που έγινε χθες και προχθές στο Ecofin και στο Eurogroup για το ζήτημα διεύρυνσης των ανισοτήτων λόγω της κρίσης. Η Ελλάδα είναι από τα κράτη που κατάφεραν να καλύψουν το μεγαλύτερο μέρος των απωλειών στο εργασιακό πεδίο, επισήμανε ο υπουργός.

«Δεν φοβάμαι ότι δεν θα έχουμε τους πόρους να καλύψουμε τις ανάγκες της κοινωνίας για όσο χρειαστεί» επισήμανε. Αναφέρθηκε σε  καλά μηνύματα σε ότι αφορά τη λειτουργία της αγοράς κατά τις πρώτες μέρες επανεκκίνησης του λιανεμπορίου και άλλων υπηρεσιών. Επισήμανε επίσης ότι υπήρξε άνοδος των καταθέσεων το τελευταίο διάστημα λόγω και του φόβου για την πορεία της οικονομίας. 

Για το αν είναι στο τραπέζι ένα κούρεμα οφειλών είπε ότι αυτή τη στιγμή δεν είναι Ευρωπαϊκή πρακτική και άρα δεν εξετάζεται. Υπάρχει πλαίσιο ρύθμισης οφειλών και στην Ελλάδα και στην Ευρώπη, είπε. Η προστασία από πλειστηριασμούς θα συνεχιστεί για τους πολίτες οι οποίοι πλήττονται, ανέφερε.

INSIDER.GR