Χρήσιμα Τηλέφωνα & Πληροφορίες
Συνεχίζεται το ράλι ανόδου στις τιμές καυσίμων – Φωτιά η βενζίνη στα νησιά

Συνεχίζεται το ράλι ανόδου στις τιμές καυσίμων – Φωτιά η βενζίνη στα νησιά

Διαφήμιση

Πένη Χαλάτση

Συνεχίζεται το ράλι ανόδου στις τιμές καυσίμων με τη μέση πανελλαδική τιμή της αμόλυβδης 95 οκτανίων να φλερτάρει με τα 2,20 ευρώ το λίτρο και το πετρέλαιο κίνησης με τα 2 ευρώ ενώ σε πολλά πρατήρια σε νησιά των Κυκλάδων και της Κρήτης οι καταναλωτές πληρώνουν περί τα 2,5 ευρώ το λίτρο. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του υπουργείου Ανάπτυξης, η μέση πανελλαδική τιμή της βενζίνης 95 οκτανίων διαμορφώνεται στα 2,179 ευρώ και του πετρελαίου κίνησης στα 1,910 ευρώ. Ακόμη ακριβότερα, όπως είναι αναμενόμενο, πληρώνουν οι καταναλωτές τα καύσιμα στα νησιά (στο Ηράκλειο Κρήτης η μέση πανελλαδική τιμή διαμορφώνεται στα 2,222 ευρώ το λίτρο και στον νομό Κυκλάδων στα 2,370 ευρώ) ενώ σε νησιά όπως η Μύκονος υπάρχουν πρατήρια όπου η τιμή ξεπερνά τα 2,5 ευρώ το λίτρο.

Η τουριστική περίοδος ξεκινά με τιμές φωτιά στα καύσιμα ενισχύοντας τον προβληματισμό της αγοράς για τους φραγμούς που μπορεί να θέσει η ακρίβεια στις μετακινήσεις και την κίνηση κατά την θερινή περίοδο.

Η τιμή της βενζίνης είναι αυξημένη κατά περίπου 50 λεπτά σε σχέση με πέρυσι ενώ η αστάθεια στην αγορά καθιστά αβάσιμη οποιαδήποτε πρόβλεψη για την πορεία των τιμών βραχυπρόθεσμα.

Πιέσεις στις τιμές από την Κίνα – Στον αντίποδα δρομολογούμενες ευρωπαϊκές κυρώσεις

Προκειμένου η ελληνική αγορά να δει τις τιμές να υποχωρούν αισθητά θα πρέπει το Brent να καταγράψει πτώση κάτω από τα 90 δολάρια, κάτι που σύμφωνα με τις διεθνείς τάσεις δεν αποκλείεται δεδομένου ότι ο κορονοϊός εξακολουθεί να πιέζει τις αγορές και τα lockdown στην Κίνα, τον κορυφαίο εισαγωγέα πετρελαίου.

Ωστόσο, οι ανησυχίες για την προσφορά που προέρχονται από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία έχουν ενισχύσει την αγορά, με τις τιμές να αυξάνονται πάνω από 35% μέχρι στιγμής φέτος. Η εκκρεμής απαγόρευση της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο πετρέλαιο από τη Ρωσία, έναν βασικό προμηθευτή αργού και καυσίμων της ΕΕ, η οποία θα μπορούσε να περιορίσει περαιτέρω τις παγκόσμιες προμήθειες πυροδοτεί την ανασφάλεια της αγοράς.

Τα μέτρα αποτελούν μέρος ενός ευρύτερου πακέτου νέων κυρώσεων κατά της Ρωσίας για την εισβολή της στην Ουκρανία, αλλά προκειμένου να υιοθετηθεί το τελικό κείμενο απαιτείται συμφωνία από όλα τα κράτη, τα οποία ζυγίζουν την δυνατότητά τους να αντεπεξέλθουν στην κάλυψη των ενεργειακών τους αναγκών χωρίς τη συμβολή της Ρωσίας με μεταφορά αργού μέσω αγωγών ή δια θαλάσσης. Πρόκειται για μία δύσκολη εξίσωση καθώς κράτη όπως η Ουγγαρία, η Σλοβακία και η Τσεχία δεν έχουν πρόσβαση στη θάλασσα με αποτέλεσμα να είναι πιο διστακτικές στην υιοθέτηση των μέτρων με τη μορφή που έχουν μέχρι σήμερα, ενώ απαιτούνται επενδύσεις σε πετρελαϊκές υποδομές οι οποίες σε ορισμένες περιπτώσεις είναι και κοστοβόρες και χρονοβόρες.

Σύμφωνα με το Reuters, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξετάζει το ενδεχόμενο να προσφέρει στα κράτη της ανατολικής Ευρωπαϊκής Ένωσης περισσότερα χρήματα για την αναβάθμιση της πετρελαϊκής υποδομής τους σε μια προσπάθεια να τα πείσει να συμφωνήσουν σε εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο, ενώ στο τελικό κείμενο είναι πιθανό να καταργείται η απαγόρευση σε ό,τι αφορά τις μεταφορές ρωσικού αργού με ευρωπαϊκά δεξαμενόπλοιο, καθώς χώρες όπως η Ελλάδα, η Κύπρος και η Μάλτα ασκούν πιέσεις προς αυτή την κατεύθυνση.

Πάντως, αυτή τη στιγμή η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία παρουσίασε το αρχικό έγγραφο κυρώσεων την περασμένη εβδομάδα, βρίσκεται σε μια διαδικασία όπου «κόβει και ράβει» προκειμένου να προκύψει ένα κείμενο το οποίο θα καταφέρει να λάβει καθολική έγκριση.

Συνεχίζεται η επιδότηση καυσίμων

Αντισταθμιστικά στη σημαντική αύξηση των τιμών στα καύσιμα κίνησης λειτουργεί η επιδότηση καυσίμων ύψους από 30 έως 50 ευρώ, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη μέσω της πλατφόρμας https://vouchers.gov.gr/ για τους δικαιούχους με οικογενειακό εισόδημα φορολογικού έτους 2020 έως 30.000 ευρώ.

Το ενδιαφέρον που καταγράφεται είναι έντονο καθώς μέχρι στιγμής έχουν υποβάλει αιτήσεις συνολικά 2.292.736 δικαιούχοι εκ των οποίων έχουν πληρωθεί οι 1.647.269 ενώ υπό επεξεργασία στις τράπεζες είναι 310.448 αιτήσεις.

Όπως είναι γνωστό, κάθε φυσικό πρόσωπο μπορεί να δηλώνει μόνο ένα ΙΧ όχημα ή μοτοσυκλέτα – μοτοποδήλατο, υπό την προϋπόθεση το συγκεκριμένο μέσο μετακίνησης να είναι σε κυκλοφορία, να είναι ασφαλισμένο και να μην οφείλονται γι’ αυτό τέλη κυκλοφορίας.

Η οικονομική ενίσχυση μπορεί να γίνει κατ’ επιλογή κάθε δικαιούχου είτε εκδίδοντας άυλη ψηφιακή κάρτα την οποία οι καταναλωτές χρησιμοποιούν για να πληρώνουν μέσω του έξυπνου κινητού τους την αγορά υγρού καυσίμου, είτε μέσω απευθείας καταβολής του ποσού επιδότησης σε IBAN του δικαιούχου, για όσους δεν διαθέτουν έξυπνη συσκευή ή δεν επιθυμούν να τη χρησιμοποιήσουν σε αυτή τη διαδικασία.

Κατά την υποβολή των αιτήσεων οι δικαιούχοι συμπληρώνουν και επικαιροποιούν τα στοιχεία επικοινωνίας τους και, ειδικότερα, τη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (email) και τον αριθμό του κινητού τηλεφώνου, και αιτούνται την έκδοση της ψηφιακής χρεωστικής κάρτας και την πίστωση του σχετικού ποσού σε αυτήν (ή υποδεικνύουν τραπεζικό λογαριασμό σε περίπτωση που δεν επιθυμούν την έκδοση κάρτας). Μετά την ολοκλήρωση της αίτησης και εφόσον επαληθευθεί η ιδιότητά του ως δικαιούχου, η Κοινωνία της Πληροφορίας διαβιβάζει εγκριτική απόφαση στην τράπεζα και εμβάζει το χρηματικό ποσό που αντιστοιχεί στον δικαιούχο το οποίο κυμαίνεται από 30-50 ευρώ ανάλογα με την περίπτωση.

Η ίδια διαδικασία ακολουθείται και από τους πιστοποιημένους υπαλλήλους στα Κ.Ε.Π για αυτό οι δικαιούχοι πρέπει να έχουν μαζί τους τα στοιχεία ενώ απαιτείται και η δήλωση του αριθμού κυκλοφορίας του οχήματος.

Ακολούθως, η τράπεζα ενημερώνει τον δικαιούχο για τη διαδικασία που πρέπει να ακολουθήσει για την ενεργοποίηση της κάρτας και την πίστωση του χρηματικού ποσού, αποστέλλοντας γραπτό μήνυμα (sms) στον αριθμό κινητού τηλεφώνου που έχει δηλώσει ο δικαιούχος στην ειδική εφαρμογή, με ενσωματωμένες οδηγίες και μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e-mail) στην ηλεκτρονική διεύθυνση που έχει δηλώσει ο δικαιούχος στην ειδική εφαρμογή με ενσωματωμένο σύνδεσμο για την ενεργοποίηση της ψηφιακής χρεωστικής κάρτας. Μετά την είσοδο στον ανωτέρω σύνδεσμο, ο δικαιούχος δημιουργεί προσωπικό κωδικό πρόσβασης (password) και λαμβάνει κωδικό επιβεβαίωσης, με νέο γραπτό μήνυμα (sms), προκειμένου να ενεργοποιήσει την ψηφιακή χρεωστική κάρτα του.

Υπενθυμίζεται ότι εκτός από την επιδότηση για την αγορά καυσίμων σε συγκεκριμένους δικαιούχους, σε εξέλιξη βρίσκεται και η έκπτωση για το πετρέλαιο κίνησης ύψους 15 λεπτών που εφαρμόζεται απευθείας στην αντλία για όλους συνολικά τους καταναλωτές.

insider.gr

Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων