Χρήσιμα Τηλέφωνα & Πληροφορίες
Ψάχνουν απελπισμένα κοίτασμα οι Τούρκοι στο τεμάχιο 7 της Κύπρου

Ψάχνουν απελπισμένα κοίτασμα οι Τούρκοι στο τεμάχιο 7 της Κύπρου

Διαφήμιση

Σε συγκεκριμένη περιοχή του τεμαχίου 7 της Κυπριακής ΑΟΖ επικεντρώνει τις παράνομες έρευνές του το τουρκικό σεισμογραφικό «Μπαρμπαρός» τις τελευταίες μέρες, προετοιμάζοντας την επόμενη παράνομη γεώτρηση. 

Πρόκειται για περιοχή που βρίσκεται μεταξύ των σημείων όπου πραγματοποιήθηκαν οι δύο τελευταίες παράνομες γεωτρήσεις με το Yavuz, όπου και στις δύο περιπτώσεις το αποτέλεσμα των γεωτρήσεων ήταν ενδείξεις για κοίτασμα, αλλά όχι τελικά κοίτασμα.

Αυτό οδηγεί την Τουρκία σε περαιτέρω τρισδιάστατες έρευνες, ώστε με βάση και με τα γεωλογικά δεδομένα που συνέλεξαν από αυτές τις γεωτρήσεις να προχωρήσουν σε επόμενη με αυξημένες πιθανότητες μιας ανακάλυψης. 

Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα, Τούρκος επίσημος, δήλωσε δημόσια ότι στην ανατολική Μεσόγειο έχουν διαπιστωθεί σε γεώτρηση ροές φυσικού αερίου οι οποίες διερευνώνται περαιτέρω, γεγονός που δείχνει ότι η Τουρκία, εκτιμά ότι βρίσκεται κοντά στην ανακάλυψη κοιτάσματος στην Κυπριακή ΑΟΖ. 

Κυριολεκτικά, η συμπεριφορά του «Μπαρμπαρός» τις τελευταίες εβδομάδες μοιάζει με αυτήν λαγωνικού, που έχει βρει τη μυρωδιά του λαγού αλλά δεν βρίσκει τον λαγό. Οι μέχρι τώρα οκτώ άγονες γεωτρήσεις έχουν σημαντικό κόστος για την Τουρκία, και ενόσω δεν βρίσκει κοίτασμα στην Κυπριακή ΑΟΖ, δεν επιτυγχάνει τον κύριο στόχο της που είναι η ποιοτική αναβάθμιση των παράνομων διεκδικήσεων της στην περιοχή.

Η ανακάλυψη κοιτάσματος είναι προφανές ότι θα ενισχύσει την προκλητικότητα και την πειρατική συμπεριφορά της Τουρκίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πρόκειται για περιοχή που «διεκδικεί» ως τουρκικών συμφερόντων και όχι ως «διεκδίκηση» από πλευράς του ψευδοκράτους. 

Το σημείο που επικεντρώνει τις παράνομες του έρευνες το “Μπαρμπαρός», απέχει 15 ν. μίλια από την τελευταία γεώτρηση τoυ Yavuz και επίσης 15 ν. μίλια από την προτελευταία παράνομη γεώτρηση, ενώ στην ίδια περιοχή είχε πραγματοποιήσει και προηγουμένως άλλη γεώτρηση. 

Πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι με την ολοκλήρωση των νέων παράνομων σεισμογραφικών η Τουρκία θα στείλει εκ νέου γεωτρύπανο – πιθανότατα πάλι το Yavuz στην συγκεκριμένη περιοχή για παράνομη γεώτρηση.

Σε αποστάσεις 30 και 40 ν. μιλίων αντίστοιχα ανακαλύφθηκαν από την Κυπριακή Δημοκρατία και τις Eni-Total και ExxonMobil-Qatar Petroleum αντίστοιχα τα κοιτάσματα «Καλυψώ» και «Γλαύκος».

του Πέτρου Θεοχαρίδη, Φιλελεύθερος

Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων