Χρήσιμα Τηλέφωνα & Πληροφορίες
ΑΑΔΕ: Email μετά το Πάσχα σε οφειλέτες που έχασαν τη ρύθμιση των 72 ή 120 δόσεων

ΑΑΔΕ: Email μετά το Πάσχα σε οφειλέτες που έχασαν τη ρύθμιση των 72 ή 120 δόσεων

Διαφήμιση

ΘΑΝΑΣΗΣ ΠΑΠΑΔΗΣ

Μαζικά μηνύματα σε 200.000 και πλέον φορολογούμενους θα αποστείλει αμέσως μετά το Πάσχα η Εφορία που υπενθυμίζει ότι ενώ έχασαν την ρύθμιση με τις 72 ή τις 120 δόσεις, σταματώντας να πληρώνουν τις δόσεις μέχρι την 1η Φεβρουαρίου του 2023, υπάρχει μία ακόμη ευκαιρία την οποία θα πρέπει άμεσα να σπεύσουν να την εκμεταλλευτούν.

Με τα μηνύματα αυτά, η ΑΑΔΕ θα ενημερώνει του οφειλέτες προς την Εφορία για τη δυνατότητα που έχουν να επανενταχθούν στα σχήματα των ρυθμίσεων 72 ή 120 δόσεων, υποβάλλοντας αίτηση στις πλατφόρμες έως το τέλος Ιουλίου και καταβάλλοντας δυο μηνιαίες δόσεις, την τρέχουσα και άλλη μια δόση.

Να σημειωθεί ότι η αναβίωση των ρυθμίσεων περνάει από την υποχρεωτική, εντός μηνός από την επικύρωση της αναβιώσεως, ένταξη των αρρύθμιστων οφειλών στην πάγια ρύθμιση των 24 ή 48 δόσεων. Το σχήμα αυτό καλύπτει και όσους είχαν ενταχθεί νωρίτερα στις 24-48 δόσεις και έχασαν τη ρύθμιση. Ταυτόχρονα, όμως, εντός μηνός από την υπαγωγή των νέων οφειλών στη ρύθμιση των 36 ή 72 δόσεων, τις οφειλές της απολεσθείσας ρυθμίσεως ο οφειλέτης υποχρεούται να τις εντάξει εκ νέου στην πάγια ρύθμιση των 24 ή 48 δόσεων.

Στο email που θα λάβουν από την ΑΑΔΕ οι φορολογούμενοι, θα ενημερώνονται ότι με την αναβίωση των ρυθμίσεων οι οφειλέτες θα έχουν τη δυνατότητα έκδοσης φορολογικής ενημερότητας, έστω και περιορισμένης χρονικής διάρκειας, ενώ παράλληλα θα ξεμπλοκάρει ο τραπεζικός λογαριασμός τους κάτι που διευκολύνει τις οικονομικές κινήσεις του φορολογούμενου.

Με τη μη καταβολή δύο συνεχόμενων μηνιαίων δόσεων ή με τη καθυστέρηση της καταβολής των 2 τελευταίων δόσεων της ρύθμισης για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των δύο μηνών, η ρύθμιση χάνεται με συνέπεια την υποχρεωτική άμεση καταβολή του υπολοίπου των οφειλών.

Οι οφειλέτες που θα αδιαφορήσουν και θα γυρίσουν την πλάτη στις ρυθμίσεις θα βρεθούν αντιμέτωποι με κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών, εισοδημάτων, περιουσιακών στοιχείων και πλειστηριασμούς.

Σύμφωνα με τις οδηγίες της ΑΑΔΕ, μέσα από πέντε ερωτήσεις και απαντήσεις επισημαίνονται τα εξής:

Ποιοι οφειλέτες μπορούν να κάνουν χρήση της πρόβλεψης για αναβίωση των ρυθμίσεων με τις 72 ή 120 δόσεις ;
Όλοι εκείνοι οι οφειλέτες που έχουν χάσει τις ρυθμίσεις οφειλών σε 72 ή 120 δόσεις ή αυτές έγιναν μη εξυπηρετούμενες έως την 1η Φεβρουαρίου 2023.

Ποια είναι η βασική προϋπόθεση επανένταξης;
Να καταβάλλουν δύο μηνιαίες δόσεις έως 31 Ιουλίου 2023 την τρέχουσα και μία επιπλέον που αποσβένει παλιές υποχρεώσεις με σειρά παλαιότητας. Ποσά που είναι υπερείσπραξη αποσβένουν παλαιότερες δόσεις με σειρά παλαιότητας.

Τι γίνεται με τις δόσεις που έχουν απωλεσθεί;
Οι δόσεις που χάθηκα μεταφέρονται έντοκα στο τέλος της ρύθμισης.

Τι άλλο όφελος έχει ο οφειλέτης από την αναβίωση;
Μαζί με την αναβίωση που πραγματοποιείται, ο οφειλέτης να μπορεί να απολαμβάνει και όλα όσα ευεργετήματα την συνοδεύουν π.χ. ασφαλιστική και φορολογική ενημερότητα.

Τι άλλες υποχρεώσεις έχει όποιος κάνει αίτηση και προχωρήσει στην αναβίωση χαμένης ρύθμισης;
Όσοι έχουν άλλες αρρύθμιστες οφειλές πέραν αυτών που έχουν εντάξει στις 72 η 120 δόσεις θα πρέπει μέσα σε ένα μήνα από την επικύρωση της αναβίωσης να εντάξουν αυτές τις οφειλές στην πάγια ρύθμιση των 24 ή 48 δόσεων.

newsit.gr

Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων