Χρήσιμα Τηλέφωνα & Πληροφορίες
Αύξηση 6% το 2022 στις πωλήσεις καυσίμων με ενίσχυση όλων των κατηγοριών – Άλμα 13% στο πετρέλαιο θέρμανσης

Αύξηση 6% το 2022 στις πωλήσεις καυσίμων με ενίσχυση όλων των κατηγοριών – Άλμα 13% στο πετρέλαιο θέρμανσης

Διαφήμιση
Αύξηση 6% το 2022 στις πωλήσεις καυσίμων με ενίσχυση όλων των κατηγοριών – Άλμα 13% στο πετρέλαιο θέρμανσης 

Παρά την ενεργειακή κρίση, η εγχώρια αγορά καυσίμων πέτυχε πέρυσι την «ολική επαναφορά» στο 2019, με τις πωλήσεις να διαμορφώνονται κατά μόλις 1% χαμηλότερα από ό,τι πριν από μία 3ετία, έπειτα από δύο χρόνια μειωμένων καταναλώσεων. Έτσι, το 2022 έκλεισε με τις πωλήσεις να διαμορφώνονται στους 6,805 εκατ. μετρικούς τόνους, αυξημένες κατά 6% σε σχέση με το 2021, όταν είχαν κινηθεί στα 6,402 εκατ. 

Ώθηση στην ανάκαμψη της αγοράς έδωσε ο τουρισμός και η αυξημένη οικονομική δραστηριότητα. Μάλιστα, με θετικό πρόσημο έκλεισαν όλες οι επιμέρους κατηγορίες καυσίμων, καθώς ακόμη και η βενζίνη παρουσίασε έστω και οριακή ενίσχυση κατά 2% σε σχέση με το 2021, παρά τον συνδυασμό της αυξημένης τιμής του καυσίμου και της μείωσης του διαθέσιμου εισοδήματος των Ελλήνων καταναλωτών, που είχε ως συνέπεια να περιορίσουν τις μετακινήσεις. 

Ενδεικτικό της αναιμικής αύξησης πέρυσι των πωλήσεων βενζίνης είναι πως αποτελεί το μόνο καύσιμο που δεν κατάφερε να φτάσει τα επίπεδα του 2019, καθώς οι 2,063 εκατ. μετρικοί τόνοι που διατέθηκαν το 2021 υπολείπονταν κατά 9% από τις επιδόσεις προς 3ετίας. Αντίθετα, οι τρεις υπόλοιπες κατηγορίες (ντίζελ κίνησης, πετρέλαιο θέρμανσης, LPG), κινήθηκαν υψηλότερα από το 2019. 

Σε ποσοστιαία βάση, μεγαλύτερη αύξηση πέρυσι κατέγραψαν οι πωλήσεις πετρελαίου θέρμανσης, γεγονός το οποίο θα πρέπει να αποδοθεί κατά κύριο λόγο στην απορρόφηση μέρους τους κόστους του καυσίμου απευθείας στην αντλία. Επίσης, κατά τη φετινή περίοδο θέρμανσης, δόθηκε έξτρα οικονομικό κίνητρο σε χρήστες αερίου να «αλλάξουν» καύσιμο και να χρησιμοποιήσουν πετρέλαιο για να ζεστάνουν την κατοικία τους. 

Ως αποτέλεσμα, οι πωλήσεις του καυσίμου άγγιξαν τους 1,17 εκατ. μετρικούς τόνους, σημειώνοντας αύξηση κατά 13% σε σχέση με το αμέσως προηγούμενο έτος. Κοντά σε διψήφιο ποσοστό, στο 8%, κινείται η ενίσχυση των πωλήσεων σε σχέση με το 2019. 

Όσον αφορά το ντίζελ κίνησης, η διάθεσή του ήταν αυξημένη κατά 6% σε σχέση με το 2021 (και 2% σε σχέση με το 2019), αγγίζοντας τα 2,697 εκατ. Εκτός από την ενισχυμένη οικονομική δραστηριότητα και την αυξημένη φέτος τουριστική κίνηση, μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου ώθηση στις πωλήσεις έδωσε η οριζόντια έκπτωση των 15 λεπτών ανά λίτρο, που διακόπηκε τότε, για να δώσει τη σκυτάλη στο ανάλογο μέτρο για το πετρέλαιο θέρμανσης. 

Την ίδια στιγμή, σημαντική αύξηση παρουσίασαν πέρυσι και οι πωλήσεις LPG, οι οποίες άγγιξαν τους 0,875 εκατ. μετρικούς τόνους. Η επίδοση αυτή είναι ενισχυμένη κατά 11% σε σχέση με το 2021 και κατά 2% ως προς το 2019. 

Η αυξημένη πέρυσι τουριστική κίνηση άφησε επίσης ισχυρό θετικό «αποτύπωμα» στα αεροπορικά καύσιμα, οι πωλήσεις των οποίων εκτινάχθηκαν κατά 68% σε σχέση με το 2021, ενώ κινήθηκαν υψηλότερα (κατά 5%) και από το 2019. Αντίθετα, τα ναυτιλιακά καύσιμα αν και ενισχύθηκαν κατά 6% σε σχέση με την αμέσως προηγούμενη χρονιά, εμφάνισαν σημαντική υστέρηση (κατά 21%) σε σχέση με το 2019. 

ENERGYPRESS.GR

Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων