Χρήσιμα Τηλέφωνα & Πληροφορίες
Αφρικανός μεγιστάνας σχεδιάζει επενδύσεις 50 δισ. δολ. σε ΑΠΕ, πετροχημικά κ.α. σε Ευρώπη και ΗΠΑ

Αφρικανός μεγιστάνας σχεδιάζει επενδύσεις 50 δισ. δολ. σε ΑΠΕ, πετροχημικά κ.α. σε Ευρώπη και ΗΠΑ

Διαφήμιση

Ο πλουσιότερος άνδρας της Αφρικής, Aliko Dangote, σχεδιάζει επενδύσεις μεταξύ 20 και 50 δισ. δολ. στις ΗΠΑ και την Ευρώπη ως το 2025 σε διάφορους κλάδους, συμπεριλαμβανομένων των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας αλλά και των πετροχημικών. 

Σε συνέντευξη του στο περιοδικό Bloomberg Markets Magazine ο 60χρονος Νιγηριανός μεγιστάνας του τσιμέντου δηλώνει πως οι πρώτες κινήσεις του θα γίνουν το 2020, αφού πρώτα ολοκληρωθούν τα πρότζεκτς που «τρέχει» σήμερα στη χώρα του. Πρόκειται για επενδύσεις 5 δισ δολ. στην αγροτική παραγωγή, και 11 δισ δολ. για την κατασκευή διυλιστηρίου.

«Ξεκινώντας το 2020, το 60% των μελλοντικών μας επενδύσεων θα είναι εκτός Αφρικής, ώστε να έχουμε μία ισορροπία», λέει ο Dangote, του οποίου η προσωπική περιουσία φθάνει τα 11,1 δισ. δολ., σύμφωνα με τον δείκτη δισεκατομμυριούχων του Bloomberg.

Όπως λέει, στο ραντάρ του για τις νέες επενδύσεις του Ομίλου Dangote βρίσκονται επίσης η Ασία και το Μεξικό, ωστόσο η στόχευση του κυρίως είναι σε ΗΠΑ και Ευρώπη. «Νομίζω ότι οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας είναι ο τρόπος που θα προχωρήσουμε, είναι το μέλλον», δηλώνει χαρακτηριστικά.

Στα σχέδια του όπως λέει μάλιστα είναι και η εξαγορά της αγγλικής ποδοσφαιρικής ομάδας Arsenal, της οποίας είναι φίλαθλος απ’ τη δεκαετία του ’80. Εφόσον το επιτύχει η πρώτη του κίνηση, όπως αποκαλύπτει στη συνέντευξη, είναι να διώξει τον προπονητή της ομάδας Αρσέν Βενγκέρ, που βρίσκεται σε αυτή τη θέση απ’ το 1996. «έκανε πολύ καλή δουλειά αλλά τώρα είναι η ώρα να δοκιμάσει και κάποιος άλλος την τύχη του», λέει.

Τα τελευταία πέντε χρόνια ο Dangote έχει διαφοροποιήσει σημαντικά τις τοποθετήσεις του, τόσο γεωγραφικά όσο και σε νέους κλάδους.

Επέκτεινε την Dangote Cement Plc, που αναλογεί στο 80% της προσωπικής του περιουσίας, σε εννέα αφρικανικές χώρες, πέραν της Νιγηρίας. Το 2015 ξεκίνησε να κατασκευάζει ένα διυλιστήριο που θα μπορεί να διυλίζει 650.000 βαρέλια την ημέρα κοντά στο Λάγος, το κύριο εμπορικό κέντρο της Νιγηρίας και κατασκευάζει μαζί με τις αμερικάνικες private equity firms, Carlyle Group και Blackstone Group, αγωγούς στην πόλη συνδέοντας την με την πετρελαιοπαραγωγική περιοχή της χώρας.

Μόλις τον προηγούμενο μήνα είχε πει ότι θα επενδύσει σε βάθος τριετίας 4,6 δισ δολ. στη ζάχαρη, το ρύζι και τα γαλακτοκομικά προϊόντα.

Από την αρχή της χρονιάς η μετοχή της Dangote Cement έχουν ενισχυθεί 26%.

«Όταν το καλοδεις – όχι μόνο στη Νιγηρία αλλά και στην υπόλοιπη Αφρική – η πλειοψηφία των χωρών είναι εξαρτημένες στην εισαγωγή τροφίμων», λέει και προσθέτει: «δεν υπάρχει τρόπος να έχεις πληθυσμό 320 εκατ. ανθρώπων στη Δυτ. Αφρική και να μην υπάρχει αυτάρκεια. Έτσι το πρώτο πράγμα που κάνεις είναι η ασφάλεια των τροφίμων. Πιστεύω ότι ο όμιλος Dangote είναι στην κατάλληλη θέση να ηγηθεί αυτής της τάσης.

Ο Dangote, που έχει ως βάση το Λάγος και υπολογίζει στους φίλους του τον Bill Gates, λέει ότι είναι ένας ένθερμος βιομήχανος αποκλείοντας να εισέλθει σε νέους κλάδους όπως οι τηλεπικοινωνίες ή η τεχνολογία. Αποκλείει επίσης το γεγονός να κατέλθει στην πολιτική.

πηγή: Bloomberg/newmoney.gr

Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων