Χρήσιμα Τηλέφωνα & Πληροφορίες
Αυτά είναι τα έξι «αντίμετρα» που θέλει να ψηφίσει η κυβέρνηση

Αυτά είναι τα έξι «αντίμετρα» που θέλει να ψηφίσει η κυβέρνηση

Διαφήμιση

Για κάθε ένα ευρώ επιβάρυνση από νέα μέτρα θα υπάρχει ελάφρυνση ενός ευρώ με αντισταθμιστικά μέτρα. Η κυβέρνηση διαβεβαιώνει πως οι συγκεκριμένες παρεμβάσεις ελάφρυνσης φορολογικών βαρών, αλλά και κοινωνικών παροχών που έχει επιλέξει η κυβέρνηση, θα φέρει τελικά μηδενικό δημοσιονομικό αποτέλεσμα από τα μέτρα που θα λάβει στο πλαίσιο της συζητούμενης συμφωνίας με τους δανειστές.

Οι πληροφορίες αναφέρουν συγκεκριμένα ότι η ελληνική πλευρά έχει μελετήσει και σκοπεύει να νομοθετήσει τις εξής παρεμβάσεις με εφαρμογή την 01/01/2019:

1. Μείωση του ΕΝΦΙΑ κατα 35 – 40 % και συνολικός επανασχεδιασμός του φόρου με επαναφορά του Φ.Μ.Α.Π. ώστε η μείωση να στοχεύει στα χαμηλά εισοδήματα.

2. Μείωση του ΦΠΑ στην ενέργεια κατά 7 μονάδες και μεταφορά του συντελεστή από το 13% στο 6%.

3. Μείωση του ΦΠΑ σε μεταφορές δημόσιες και ιδιωτικές ( Τρένα, λεωφορεία, αεροπλάνα, βαπόρια) κατα 11 μονάδες και μεταφορά από το 24% στο 13%.

4. Μείωση βασικών ειδών διατροφής κατά 11 μονάδες από το 24% στο 13%.

5. Επανεξέταση των ασφαλιστικών εισφορών των ελεύθερων επαγγελματιών.

6. Σε περίπτωση που εξεταστεί μείωση δαπανών για κοινωνική ασφάλιση, συμφωνήθηκε, λένε από την κυβέρνηση, να νομοθετηθεί αντίστοιχα αύξηση δαπανών στοχευμένων για την ενίσχυση του κοινωνικού κράτους και της κοινωνικής προστασίας. Σε κάθε περίπτωση όμως, συμπληρώνουν εμφατικά, παρόμοιες παρεμβάσεις θα είναι μεσομακροπρόθεσμες. Θα έχουν σημείο έναρξης εφαρμογής την 01/01/2020 και πέρας 01/01/2025.

Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων