Χρήσιμα Τηλέφωνα & Πληροφορίες
Αύξηση – σοκ στους φόρους για οικογένειες και για επιχειρήσεις

Αύξηση – σοκ στους φόρους για οικογένειες και για επιχειρήσεις

Διαφήμιση

Αύξηση- σοκ της φορολογίας των επιχειρήσεων από το 26% στο 29% για κέρδη έως 50.000 ευρώ προβλέπει τροπολογία που κατέθεσε πριν από λίγο η κυβέρνηση στη Βουλή.

Με άλλη τροπολογία «ψαλιδίζει» κι άλλο την έκπτωση φόρου των  2.100 ευρώ που οδηγεί σε μείωση του έμμεσου αφορολογήτου ορίου για όσους δεν έχουν παιδιά μετά την ασφυκτική πίεση των δανειστών για χαμηλότερο ποσό.

Η ετήσια έκπτωση φόρου, η οποία ανέρχεται σήμερα στα 2.100 ευρώ για όλους ανεξαιρέτως τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους, μειώνεται για εισοδήματα από μισθούς και συντάξεις έως 20.000 ευρώ :

*             Στα 1.900 ευρώ για όσους μισθωτούς και συνταξιούχους δεν έχουν προστατευόμενα τέκνα.

*             Στα 1.950 ευρώ για όσους μισθωτούς και συνταξιούχους έχουν 1 προστατευόμενο τέκνο.

*             Στα 2.000 ευρώ για όσους μισθωτούς και συνταξιούχους βαρύνονται με 2  περισσότερα τέκνα.

*          Στα 2.100 για όσους μισθωτούς βαρύνονται με τρία τέκνα και περισσότερα.

Με τις προτεινόμενες τροπολογίες το υπουργείο οικονομικών προσβλέπει σε πρόσθετα έσοδα 200 εκατ. ευρώ τα οποία θα προέλθουν από τις νέες φορολογικές επιβαρύνσεις.  

Ουσιαστικά η κυβέρνηση τιμωρεί όσους δεν έχουν παιδιά, καθώς το αφορολόγητο μειώνεται κατά πολύ και ανεβάζει τον φόρο ως και κατά 300 ευρώ, ενώ ορίζεται ενιαίος φορολογικός συντελεστής 29% για τις μικρές επιχειρήσεις που σημαίνει επιβαρύνσεις, ενώ περιορίζονται οι απαλλαγές φόρου για τις αγροτικές επιδοτήσεις.

Επί της ουσίας με την νέα τροπολογία το αφορολόγητο πέφτει στα 8.636 ευρώ για τους περισσότερους φορολογούμενους. Χάνεται μια ακόμη κόκκινη γραμμή της κυβέρνησης και προσωπικά του κ. Τσακαλώτου ο οποίος έλεγε ότι δεν θα δεχθεί μείωση του αφορολόγητου κάτω από τα 9.000 ευρώ.

Με την ίδια τροπολογία ξεκαθαρίζεται και το καθεστώς για τη φορολόγηση των αγροτικών επιδοτήσεων. Θεωρείται εισόδημα από αγροτική δραστηριότητα η βασική ενίσχυση του πυλώνα 1 της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής καθώς και οι πράσινες και συνδεδεμένες επιδοτήσεις κατά το ποσό που ξεπερνά τις 12.000 ευρώ.

Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων