Χρήσιμα Τηλέφωνα & Πληροφορίες
Αγορά καυσίμων: Ασανσέρ οι τιμές με τη βενζίνη να φλερτάρει με τα 2 ευρώ – Νευρικότητα και αβέβαιες προβλέψεις στις αγορές

Αγορά καυσίμων: Ασανσέρ οι τιμές με τη βενζίνη να φλερτάρει με τα 2 ευρώ – Νευρικότητα και αβέβαιες προβλέψεις στις αγορές

Διαφήμιση
Αγορά καυσίμων: Ασανσέρ οι τιμές με τη βενζίνη να φλερτάρει με τα 2 ευρώ – Νευρικότητα και αβέβαιες προβλέψεις στις αγορές

Έντονες και απρόβλεπτες είναι οι διακυμάνσεις των τιμών των προϊόντων του αργού πετρελαίου στις διεθνείς αγορές.

Το αποτέλεσμα είναι και στην εγχώρια αγορά υγρών καυσίμων να σημειώνονται από τη μια στιγμή στην άλλη αυξήσεις και αμέσως μειώσεις με αβέβαια την διατύπωση οποιασδήποτε πρόβλεψης για το μέλλον. Είναι χαρακτηριστικό πως σε αρκετά νησιά οι τιμές της αμόλυβδης βενζίνης έφτασε και ξεπέρασε τα 2 ευρώ και πλέον στην αγορά όλοι καλούνται να απαντήσουν στο ερώτημα αν θα ξαναδούμε την κυριαρχία αυτής της τιμής σε όλα τα πρατήρια της επικράτειας.

Έντονη μεταβλητότητα

Στην αγορά των πετρελαιοειδών μιλούν για έντονη μεταβλητότητα στα διεθνή χρηματιστήρια όπου διαμορφώνονται οι τιμές των προϊόντων του αργού.

Δύο γεγονότα είναι αυτά που προκαλούν αναστάτωση και σύγχυση στους αγοραστές και πωλητές:

Το πρώτο αφορά στις κυρώσεις που τίθενται σε ισχύ από τις 8 Φεβρουαρίου για τα ρωσικά προϊόντα πετρελαίου. Αφενός απαγορεύονται οι εξαγωγές από τη Ρωσία προς χώρες της Ευρώπης και αφετέρου οι Βρυξέλλες εξετάζουν την επιβολή ανώτατης τιμής σε προϊόντα πετρελαίου που θα πωλούνται προς τρίτες χώρες.

Το δεύτερο γεγονός έχει να κάνει με το κατά πόσο η επανάκαμψη της Κίνας στις αγορές θα επηρεάσει τη ζήτηση καυσίμων, δηλαδή αν η ζήτηση που θα εκδηλώσει, θα προκαλέψει ελλείψεις ή δεν θα υπάρχει καμία επίπτωση στην προσφορά ποσοτήτων.

Οι προβλέψεις για τα δύο προαναφερόμενα γεγονότα μεταβάλλονται διαρκώς. Και είναι χαρακτηριστικό πως συνολικά από τις αρχές του μήνα μέχρι σήμερα στις διεθνείς αγορές οι βενζίνες ανέβηκαν κατά 52 δολάρια τον τόνο, το πετρέλαιο κίνησης 18,5 δολάρια και η θέρμανση κατά 16,5 δολάρια τον τόνο. Σο διάστημα 20 με 30 Ιανουαρίου οι αυξήσεις αυτές ψαλιδίστηκαν στα 18,5 δολάρια το βαρέλι για τη βενζίνη, στα 4,5 δολάρια και το ντίζελ και στα 16,5 δολάρια στο θέρμανσης.

Από μεθαύριο Πέμπτη, οι τιμές κινούνται πια πτωτικά: Η τιμή της βενζίνης υποχωρεί κατά 9,5 δολάρια ανά τόνο, το ντίζελ κατά 23,5 δολάρια και το πετρέλαιο θέρμανσης κατά 38 δολάρια τον τόνο.

Στην Ελλάδα

Στην ελληνική αγορά, σύμφωνα με τα στοιχεία του Παρατηρητηρίου Τιμών Υγρών Καυσίμων η μέση τιμή της αμόλυβδης βενζίνης στις 29 Ιανουαρίου είχε ανέβει κατά 0,076 ευρώ ανά λίτρο από την 1η Ιανουαρίου με αποτέλεσμα να έχει διαμορφωθεί στα 1,918 ευρώ ανά λίτρο.

Μεγαλύτερη ήταν η αύξηση, κατά 0,162 ευρώ ανά λίτρο, του πετρελαίου θέρμανσης. Σε διάστημα ενός μήνα η τιμή του καυσίμου σκαρφάλωσε στα 1,301 ευρώ ανά λίτρο. Ο βασικότερος λόγος της ανατίμησης ήταν ως γνωστό το «ψαλίδισμα» της επιδότησης που έδινε στην αντλία η κυβέρνηση για να διατηρείται το κόστος της θέρμανσης χαμηλά.

Πολύ χαμηλότερη ήταν η αύξηση του πετρελαίου κίνησης. Η μέση τιμή ανέβηκε μόλις κατά 0,026 ευρώ ανά λίτρο και διαμορφώθηκε στα 1,821 από 1,795 ευρώ ανά λίτρο.

Πάντως, ήδη τα διυλιστήρια έχουν αρχίσει να μειώνουν τις τιμές χονδρικής των καυσίμων ως αποτέλεσμα της αντίστοιχης αποκλιμάκωσης στις διεθνείς αγορές. Στην αντλία οι μειώσεις θα αρχίσουν να φαίνονται τις επόμενες μέρες. 

Είναι άγνωστο όμως πόσο θα διαρκέσουν οι χαμηλές τιμές…  

energypress.gr

Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων