Χρήσιμα Τηλέφωνα & Πληροφορίες
Οι αγοραστές ιρανικού πετρελαίου προετοιμάζονται για την πιθανότητα νέου αμερικανικού εμπάργκο

Οι αγοραστές ιρανικού πετρελαίου προετοιμάζονται για την πιθανότητα νέου αμερικανικού εμπάργκο

Διαφήμιση

Η επιδείνωση των σχέσεων ΗΠΑ-Ιράν ως αποτέλεσμα της νέας πολιτικής του προέδρου Τραμπ επηρεάζει τις ενεργειακές ισορροπίες, καθώς δεν μπορεί να αποκλειστεί πλέον ακύρωση της μεταξύ τους πυρηνικής συμφωνίας και ένα νέο εμπάργκο.

Θυμίζουμε ότι στο παρελθόν, το εμπάργκο είχε περικόψει τις εξαγωγές αργού πετρελαίου της Τεχεράνης και παραδοσιακοί πελάτες της, όπως τα ΕΛΠΕ, αναγκάστηκαν να στραφούν αλλού για τις προμήθειές τους. Στη συνέχεια, το 2016, η πυρηνική συμφωνία επέτρεψε την επανάληψη των προμηθειών, με τα ΕΛΠΕ να καλύπτουν πλέον περί το 25% των αναγκών τους από τους Ιρανούς.

Σύμφωνα με το Platts, ήδη αρκετοί πελάτες των Ιρανών στην Ασία προετοιμάζονται για το ενδεχόμενο νέου εμπάργκο. Ορισμένοι εξ αυτών δήλωσαν ότι εξετάζουν τον περιορισμό των εισαγωγών τους, ενώ άλλοι είπαν ότι οι έκτακτοι όροι ανωτέρας βίας στα συμβόλαια με την κρατική ιρανική πετρελαϊκή θα αποτελέσουν σημαντικό θέμα συζήτησης για το 2018.

Παράλληλα, η αίσθηση που υπάρχει στον κλάδο είναι ότι η απειλή εμπάργκο θα χρησιμοποιηθεί από τους πελάτες ως μέσο πίεσης για την εξασφάλιση καλύτερων όρων στα συμβόλαια. 

Όλα αυτά ενώ ο πρόεδρος Τραμπ αναμένεται να μιλήσει για το Ιράν την επόμενη εβδομάδα. Αξίζει να σημειώσουμε, επίσης, ότι ένα ενδεχόμενο εμπάργκο θα είναι καλοδεχούμενο για τον ΟΠΕΚ, καθώς θα πιέσει ανοδικά τις διεθνείς τιμές και θα του επιτρέψει ίσως να χαλαρώσει ή και να διακόψει την συμφωνία περιορισμού της δικής του παραγωγής.

πηγή: energypress.grΧάρης Αποσπόρης

Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων