Χρήσιμα Τηλέφωνα & Πληροφορίες
Αλ. Κριλόφ: Και μέσω Κατεχόμενων πετρέλαιο από τον ISIS

Αλ. Κριλόφ: Και μέσω Κατεχόμενων πετρέλαιο από τον ISIS

Διαφήμιση

Το κατεχόμενο από την Τουρκία βόρειο τμήμα της Κύπρου περιλαμβάνεται στις παράνομες διαδρομές του πετρελαίου που εξάγει ο ISIS από τη Συρία, ανέφερε σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο καθηγητής Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου της Μόσχας Αλεξάντερ Κριλόφ. Επικαλούμενος πληροφορίες, συνέδεσε μάλιστα το λαθρεμπόριο, από το οποίο χρηματοδοτούνται οι τζιχαντιστές, με τη ναυτιλιακή εταιρεία που ανήκει στους γιους του Τούρκου Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν.

Καθημερινά παρακολουθούμε ολοένα και μεγαλύτερη όξυνση στις ρωσο-τουρκικές σχέσεις, με τη Μόσχα να κάνει αναφορά ακόμη και σε πυρηνικά όπλα. Προβλέπετε αποκλιμάκωση και αν ναι, υπό ποιους όρους;

Η κρίση στις ρωσοτουρκικές σχέσεις δεν βαραίνει τη Ρωσική Ομοσπονδία. Η σκληρή αντίδραση της Ρωσίας στην κατάρριψη του ρωσικού πολεμικού στον εναέριο χώρο της Συρίας από την τουρκική πολεμική αεροπορία είναι απόλυτα δικαιολογημένη. Λογικοί άνθρωποι σε όλο τον κόσμο κατανοούν καλά ότι η ευθύνη για τον θάνατο του Ρώσου ανήκει όχι στον τουρκικό λαό, αλλά στο εγκληματικό καθεστώς αυτής της χώρας. Το καθεστώς που οργάνωσε τις εγκληματικές επιχειρήσεις, οι οποίες του αποφέρουν αιματοβαμμένα κέρδη από τις πωλήσεις πετρελαίου που παράγεται στη Συρία και το Ιράκ.

Ωστόσο, σε απάντηση στις εγκληματικές πράξεις της Τουρκίας η ρωσική πλευρά δεν πρόκειται να κραδαίνει το ξίφος, και ειδικά όταν πρόκειται για πυρηνικά όπλα. Αν η Τουρκία δεν αναλάβει την ευθύνη και δεν παρουσιάσει μια επίσημη συγγνώμη για αυτό το τρομερό έγκλημα, τότε, όπως έχει επισημάνει ο Πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν, ένα πακέτο από σοβαρές κυρώσεις θα επιβληθεί σε όλους τους τομείς. Όσο η σημερινή ομάδα βρίσκεται στην εξουσία στην Τουρκία, όλα τα σχέδια και τα προγράμματα σε όλες τις σφαίρες θα παγώσουν.

Ιδιαίτερης σημασίας στοιχείο στην κρίση αυτή ήταν οι καταγγελίες της Ρωσίας για εμπλοκή της Τουρκίας και μάλιστα στενών συγγενών του Ταγίπ Ερντογάν στην επιχείρηση χρηματοδότησης του ISIS. Πώς αξιολογείτε το στοιχείο αυτό;

Η Ρωσία για μεγάλο διάστημα έχει καταδείξει το γεγονός ότι το κυβερνών καθεστώς στην Τουρκία, συμπεριλαμβανομένων των συγγενών του Ταγίπ Ερντογάν, εμπλέκεται στη μεταφορά και πώληση πετρελαίου από τη Συρία. Τώρα ακόμη και οι Ηνωμένες Πολιτείες αναγνώρισαν ότι η Τουρκία εμπλέκεται στη συνεργασία με τον ISIS στις επιχειρήσεις πετρελαίου. Ορισμένες ποσότητες πετρελαίου πηγαίνουν στην Τουρκία.

Σχετικά στοιχεία παρουσιάστηκαν στις 10 Δεκεμβρίου, την προηγούμενη εβδομάδα, από τον υφυπουργό Οικονομικών, Άνταμ Σούμπιν. Σε δήλωσή του τόνισε ότι: «Εμείς (οι ΗΠΑ) αναμένουμε ότι οι Τούρκοι θα κάνουν περισσότερα (για να σταματήσουν την παράνομη ροή χρήματος). Η ενδυνάμωση της ασφάλειας στα σύνορα (Τουρκίας με Συρία και Ιράκ) θα φέρει μεγαλύτερα αποτελέσματα».

Νομίζετε ότι ρόλο στη διαδρομή της λαθρεμπορίας πετρελαίου από τον ISIS μπορεί να έπαιξε και το έδαφος των κατεχομένων στην Κύπρο, όπου έχει την έδρα των επιχειρήσεών του ο γιος του Ερντογάν;

Έχω επανειλημμένως πει ότι υπάρχει αξιόπιστη πληροφορία ότι το BMZ Group (tour. BMZ Group Denizcilik ve Insaat A. Ş.) -η ναυτιλιακή εταιρεία που ανήκει στους γιους του Ερντογάν, Μπιλάλ και Μουσταφά, και στον γαμπρό του Ζία (υπουργό Πετρελαίου)- ασχολείται με το λαθρεμπόριο πετρελαίου από τη Συρία, μέσω των τερματικών στην Τουρκία και την κατεχόμενη βόρεια Κύπρο.

Ο μεγαλύτερος γιος του Τούρκου Προέδρου, Αχμέτ Μπουράκ, ασχολείται με την πώληση κλεμμένων έργων τέχνης. Η μεγαλύτερη κόρη του, Sumae, είναι επικεφαλής των στρατιωτικών νοσοκομείων όπου νοσηλεύονται οι τραυματισμένοι μαχητές του «Χαλιφάτου».

Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων