Χρήσιμα Τηλέφωνα & Πληροφορίες
10/4/2018 “Αλήθειες” – Απάντηση της ΕΝ.ΒΕ.Θ σε άρθρο του bankingnews.gr

10/4/2018 “Αλήθειες” – Απάντηση της ΕΝ.ΒΕ.Θ σε άρθρο του bankingnews.gr

Διαφήμιση

Τον τρόπο που διαμορφώνονται οι λιανικές των καυσίμων εκτός των πολλών απαντήσεων σε σχετικά άρθρα τον έχουμε αναφέρει στις “Αλήθειες” της ιστοσελίδας μας προ καιρού.  Όμως η μεθοδολογία και τη πρακτική της αγοράς η οποία είναι διαχρονική φαίνεται πως είτε δεν είναι κατανοητή είτε δεν φροντίζουν να ενημερωθούν για να την κατανοήσουν.

Κάθε χρόνο τέτοιο καιρό εμφανίζονται δημοσιογράφοι οι οποίοι προκειμένου να εντυπωσιάσουν τους αναγνώστες χρησιμοποιούν τις γνωστές λαϊκίστικες εκφράσεις  όπως  ‘’καπέλο’’   ‘’δόκανο’’   ‘’αισχροκέρδεια’’ και άλλα διάφορα υποτιμώντας τους επαγγελματίες πρατηριούχους.

Πρέπει να αναφέρουμε για μη ενημερωμένους της δημοσιογραφίας (δεν θεωρούμε ότι πρόκειται για κάτι άλλο) και για όσους αναπαραγάγουν τέτοια μη τεκμηριωμένα άρθρα και οι οποίοι ασχολούνται με τα καύσιμα, κάθε χρόνο πριν το Πάσχα των καθολικών οι διεθνείς τιμές αυξάνονται παρασύροντας άμεσα και τις εγχώριες διυλιστηριακές.

 Έτσι το 2016  είχαμε αύξηση 8.0 λεπτών το λίτρο, το  2017  5,5 λεπτών και το 2018  3,7 λεπτών δεδομένου ότι είχε προηγηθεί Ράλι τιμών.

 Τα μαθηματικά είναι απλά και εμείς απλά θα αναφέρουμε τις τιμές που πουλούν τα διυλιστήρια στα πρατήρια μέσω των εταιριών εμπορίας στις επίμαχες ημερομηνίες και τις αντίστοιχες των πρατηρίων στους καταναλωτές για το 2018.

Για τα προηγούμενα έτη  υπάρχει ο ίδιος τρόπος σύγκρισης. Οι παρακάτω τιμές λαμβάνονται από την επίσημη ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή.

Τελικό συμπέρασμα κατά τη περίοδο της Μεγάλης Εβδομάδας είναι πως τα περιθώρια  των πρατηριούχων σε σχέση  με το προηγούμενο 20 ήμερο  μειώθηκαν για μεν την αμόλυβδη κατά 0,012/ λίτρο για δε το πετρέλαιο 0,020/ λίτρο  στις μεγάλες πόλεις Αθήνα, Θεσσαλονίκη. Σε ότι αφορά τη μέση τιμή της χώρας τα περιθώρια μειώθηκαν στην  αμόλυβδη 0,015/ λίτρο και 0,022/ λίτρο στο πετρέλαιο κίνησης. 

Τώρα  απαντούμε  ευθέως στο άρθρο του κυρίου Νίκου Θεοδωρόπουλου στο www.bankingnews.gr.

Αγαπητέ κύριε,  πρώτα από όλα σας προτρέπουμε να ενημερώνεστε από την ιστοσελίδα της Ένωσης Βενζινοπωλών Θεσσαλονίκης ( ΕΝΒΕΘ) www.enveth.gr προστρέχοντας στην ενότητα “Αλήθειες” ώστε να ενημερώνεστε ουσιαστικά γιατί κατανοούμε την δυσκολία της σχετικής ενημέρωσης από πηγές πληροφοριών που δεν θα σας δώσουν αυτά που θα βρείτε στην ιστοσελίδα μας,  και δεύτερον και σημαντικότερο, οι τιμές που αναφέρετε σε ότι αφορά το πετρέλαιο κίνησης δηλαδή από το 1,314 ευρώ στο 1,322 ευρώ δεν απέχουν 8 λεπτά αλλά 8 cents.

Εάν παρατηρήσετε όλο το μικτό περιθώριο κέρδους για εταιρίες , μεταφορέα, πρατηριούχο μαζί με τον Φ.Π.Α 24% είναι για το πετρέλαιο 12,8 λεπτά!!!! Τα επί πλέον σχόλια είναι περιττά.  

Τα 8 λεπτά είναι 80 ευρώ στα χίλια λίτρα ενώ τα 8 cents είναι 8 ευρώ στο χιλιόλιτρο που σημαίνει σε ένα φουλάρισμα των 60 λίτρων έστω και εάν είναι έτσι που τα περιγράφετε ( που δεν είναι όπως αποδείξαμε) ο καταναλωτής καλείται να πληρώσει κάτι λιγότερο από μισό ευρώ στα 79 ευρώ. Δηλαδή δεν σας κάνει εντύπωση που στα 79,32 ευρώ του γεμίσματος σχεδόν τα 50 ευρώ είναι φόροι αλλά τα 0,48 λεπτά της αύξησης πάντα κατά των δικών σας λεγομένων.     

Παρακάτω το άρθρο του κυρίου Θεοδωρόπουλου 

Οι ιδιοκτήτες ΙΧ  που χρησιμοποιούν πετρέλαιο κίνησης θα πληρώσουν το «μάρμαρο»

«Τσιμπάνε» οι τιμές των καυσίμων ενόψει του ΠΑΣΧΑ καθώς οι πρατηριούχοι έχουν στήσει «δόκανο» στους  ταξιδιώτες που θα εγκαταλείψουν τις  μεγαλουπόλεις και θα μετακινηθούν με το αυτοκίνητο τους προς τα εξοχικά τους και τις πατρογονικές τους εστίες.  
Οι τιμές των καυσίμων σημειώνουν άνοδο έως 8 λεπτά το λίτρο σε σχέση με την περασμένη εβδομάδα.  
Οι πρατηριούχοι γνωρίζουν καλύτερα από τον καθένα ότι τις  λιανικές τιμές τις διαμορφώνει η αυξημένη ζήτηση χάρη στην ανάγκη των πολιτών να ξεφύγουν από την σκληρή καθημερινότητα, διανύοντας μερικά χιλιόμετρα μακριά  από το σπίτι τους λόγω των αργιών του Πάσχα.
Οι ιδιοκτήτες ΙΧ  που χρησιμοποιούν πετρέλαιο κίνησης θα πληρώσουν το «μάρμαρο» καθώς η τιμή του αυξήθηκε  έως 8 λεπτά τα λίτρο από την περασμένη εβδομάδα.
Τη Μεγάλη Πέμπτη η μέση τιμή του πετρελαίου κίνησης ανήλθε στο 1,322 ευρώ το λίτρο έναντι 1,314 ευρώ της  περασμένης Πέμπτης
Να σημειωθεί ότι οι τιμές διυλιστηρίου δεν παρουσιάζουν κάποιες μεταβολές όπως και η τιμή του brent  διατηρείται κοντά στην περιοχή των 70 δολαρίων το βαρέλι  
Οι κάτοχοι των ΙΧ που καίνε πετρέλαιο κίνησης φαίνεται ότι «σηκώνουν» το βάρος καθώς έχει αυξηθεί σημαντικά  ο αριθμός των αυτοκινήτων αυτής της κατηγορίας.
Όσοι ιδιοκτήτες ΙΧ επιδιώξουν να φουλάρουν σε πρατήρια που βρίσκονται στο εθνικό οδικό δίκτυο η τιμή του πετρελαίου κίνησης εκτιμάται ότι θα «αγγίζει» το 1,40 το λίτρο μπορεί και να την ξεπεράσει σε κάποιες περιπτώσεις.
Καλύτερη είναι η εικόνα στις τιμές της βενζίνης που παρατηρείται οριακή άνοδος από δύο έως τρία λεπτά  το  λίτρο για την απλή αμόλυβδη ενώ στη βελτιωμένη έκδοση των 100 οκτανίων η τιμή έχει αυξηθεί έως 6 λεπτά το λίτρο.  
Οι ιδιώτες πρατηριούχοι στρέφουν τα «βέλη» τους για τις ανατιμήσεις των καυσίμων προς τις εταιρείες που μέσα από τα δικά τους πρατήρια διαμορφώνουν την τάση στην αγορά και ακολουθούν οι ιδιώτες.  
Ενδεικτικό του κλίματος που επικρατεί την περίοδο των αργιών είναι ότι ενισχύθηκε και η τιμή του πετρελαίου  θέρμανσης στο 1,002 ευρώ το λίτρο από 0,097 ευρώ της προηγούμενης εβδομάδας  
Πιο τυχεροί είναι οι οδηγοί όσοι χρησιμοποιούν υγραέριο αφού διατηρήθηκε στα ίδια επίπεδα με αυτά της  περασμένης εβδομάδας στα 0,8 λεπτά του ευρώ.  
Στέλεχος της αγοράς υποστηρίζει ότι τιμές διαμορφώνονται κυρίως με βάση τον ανταγωνισμό ενώ το κόστος  αγοράς όπως κα αυτό του κόστους λειτουργίας έρχονται σε δεύτερη προτεραιότητα.    

Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων