Χρήσιμα Τηλέφωνα & Πληροφορίες
Αλβανία: Επαναδιαπραγματεύεται τα συμβόλαια παραγωγής με τις πετρελαϊκές

Αλβανία: Επαναδιαπραγματεύεται τα συμβόλαια παραγωγής με τις πετρελαϊκές

Διαφήμιση

Σε επαναδιαπραγμάτευση των συμβολαίων παραγωγής πετρελαίου με την Bankers Petroleum και άλλες πετρελαϊκές προχωρά η Αλβανία, η οποία θα επιβάλει όριο στα έξοδα που θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως αντιστάθμισμα στις φορολογικές υποχρεώσεις των εταιρειών.

Σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε ο αρμόδιος υπουργός Ενέργειας, Ντάμιαν Γκικνούρι, οι εταιρείες δηλώνουν ελλιπώς τα κέρδη που πραγματοποιούν εντός της χώρας με στόχο να αποφύγουν τον φόρο επί των κερδών, ο οποίος ανέρχεται στο 50%. Ο ίδιος δήλωσε ότι η Αλβανία δεν έχει εισπράξει καθόλου φόρους επί των κερδών από τις εταιρείες, παρά μόνο δικαιώματα (royalties).

Η καναδική Bankers Petroleum συμφώνησε να καταβάλει 57 εκατ. δολ. καλύπτοντας οφειλές που σύμφωνα με την αλβανική κυβέρνηση αφορούν το 2011, ώστε να μπορέσει να πάρει πίσω τον έλεγχο των καταθέσεών της στην Αλβανία όσο θα αναζητά την τελική λύση της διαφοράς μέσω τρίτου μεσολαβητή ή δικαστηρίου.

«Θα επαναδιαπραγματευτούμε τα υφιστάμενα συμβόλαια, συμπεριλαμβανομένου του μεγαλύτερου συμβολαίου στην Αλβανία, αυτού της Bankers Petroleum», δήλωσε ο Αλβανός Υπουργός σε συνάντηση με την Πρωτοβουλία Διαφάνειας Εξορυκτικών Βιομηχανιών, προσθέτοντας ότι στόχος είναι να αλλάξουν οι όροι όταν τακτοποιηθούν κάποιες από τις σημερινές διαφορές που αφορούν τον φόρο κέρδους.

Αναφερόμενος στις πληρωμές της Bankers Petroleum, ο Γκικνούρι δήλωσε ότι οι τοπικές αρχές έχουν εργαστεί σκληρά για να εξακριβώσουν λεπτομερώς τα πραγματικά έξοδα της βιομηχανίας πετρελαίου και να βοηθήσουν να μπει μία οροφή στην αναπλήρωση κόστους των εταιρειών.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Bankers Petroleum, David French, δήλωσε πάντως ότι η εταιρεία είναι σε έναν ανοικτό και εν εξελίξει διάλογο με την αλβανική κυβέρνηση σε μια σειρά θεμάτων, και κυρίως σε σχέση με την επίλυση της πρόσφατης διαφωνίας όσον αφορά στους φόρους.

energypress.gr

Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων